Od finog nedjeljnog ručka za koji ste se svojski potrudili i usred ljeta od kuhinje napravili saunu, ostalo je lešo meso i kuhano povrće iz juhe. Stoji u hladnjaku i čeka da se pokvari?Ne!Čeka da postane fantastična ljetna salata! Jednako dobra kao ručak iz prve rečenice, ali uz puno manje truda - kao poklon kuharu ili kuharici.
Za ovu salatu, koja je ujedno i samostalni obrok potrebno vam je:
- kuhana junetina ili neko drugo meso iz juhe
- kuhana mrkva, celer, korjen peršina i ostalo povrće koje stavljate u juhu
- dva - tri tvrdo kuhana jaja
- kuhani krumpir - može i ne mora
- luk - najbolje ljubičasti, ne kuhan
- maslinovo ulje, ocat, sol i papar
Meso,povrće i krumpir narežite na komadiće veličine zalogaja, jaja na četvrtine, luk na ploškice. Ne morate čekati da se jaja i krumpir ohlade, fino je i toplojer se odlično sjedini sa sirovim lukom, no ukoliko želite potrošiti manje ulja, pričekajte da se jaja i krumpir ohlade pa tek onda začinite salatu jer će u tom slučaju jelo upiti manje ulja.
Sve sastojke stavite u zdjelu, posolite i obavezno popaprite, dodajte ulje i ocat pa promiješajte. I eto ga -salata kao ljetni ručak, uz šnitukruha koji možete i tostiratitečašu domaćeg crnog vina.
Ukoliko volite dressinge koji su više od soli, ulja i octa, predlažemo kombinaciju hrena, kiselog vrhnja, tekućeg jogurtai majoneze.
Savjet: meso ohladite u hladnjaku jer će ga biti lakše rezati.
A kada ste se najeli i krenuličistiti kuhinju, onu vodu u kojoj ste kuhali jaja nemojte baciti već njome zalijte svoje biljke. Možete iskoristiti i ljusku od jaja - usitnite ju i pomiješajte sa zemljom za cvijeće. Tako će biljke dobiti mnoštvo vrijednih nutritivnih sastojaka.
Više recepata za osvježavajuće salate i smoothiejepogledajte ovdje:
Smoothie 'Pucam od zdravlja' za svu hrabru djecu i njihove roditelje
Sitne - dinamitne: bobičasto savršenstvo iz prirode za vaš smoothie
Tri gracije: Aronija, jabuka i nektarina - puna čaša vitamina!