Ostalo

Anka oduševila žiri: 'Ostali se trebaju ugledati na tebe'

U večerašnjoj izradi Rapske torte i boba uvjerljivo je pobijedila Anka, dok su ostali za bod ili dva podbacili. Međutim, već sutra se stvari na tablici mogu promijeniti...

RTL
03.06.2014 22:28

Sve o našem kulinarskom showu možete saznati na internetskoj stranici 321.rtl.hr

U finalnom tjednu Nenad i Anka predvode finaliste svaki s po jednom pobjedom u danu. U današnjoj izradi Rapske torte i boba uvjerljivo je pobijedila Anka, dok su ostali za bod ili dva podbacili. Međutim, već sutra se stvari na tablici mogu promijeniti...

Nakon što su neko vrijeme proveli ispred pećnice i provjeravali kako izgleda njihova Rapska torta, natjecatelji su je prezentirali i žiriju. Đurđicina torta imala je jako dobro izbalansirane okuse, tijesto nije jako naraslo, no kremasti nadjev u samoj torti trebao je biti manje sočniji i više pečen.

Tri, dva, jedan - kuhaj! Anka Cvitanović

Žiri je dokazao Nenadu da nije trebao koristiti mast u tijestu, jer se na nižoj temperaturi ona spustila na samo dno torte, a tijesto se nije pravilno diglo. Unatoč boljem nadjevu, žilavost njegovog tijesta je prevagnula kod dijeljenja ocjena.

Zlatanova torta, pripremljena prema samostanskom receptu, bila je odlično prihvaćena kod žirija. U nadjevu se osjećaju agrumi, a debljina prhkog tijesta ne smetaju okusu, dok je na vrhu lijepo stvorena korica, što je za prvu Rapsku tortu odlično!

Tri, dva, jedan - kuhaj!

Anka kod kuće često radi Imotsku tortu koja je slična Rapskoj, no ovaj put žiri je pronašao samo jednu primjedbu, a ta je da se gornji dio nadjeva se malo rasušio.

Finalisti su nastavili s pripremom originalnog ručka s bobom kao zadanom namirnicom. Iako se naziva kraljem grahorica, bob se ne koristi toliko često u hrvatskoj kuhinji jer je mnogima teško ga čistiti.

Anka priprema bob s neizbježnom raštikom uz janjeće kotlete s pireom od boba i salatu. I dok je Marinu Medaku njezin pire od boba zapeo za oko zbog kremaste strukture, Željki Klemenčić su sve tri porcije ispale itekako zadovoljavajuće.

"Ti si daleko najbolje promislila kojim će smjerom ići tvoja jela. Ostalih troje natjecatelja trebaju se ugledati na tebe i tvoj način pripreme jela koje imaju glavu i rep, tradiciju i modernog pristupa", tako su članovi žirija pohvalili Anku.

Tri, dva, jedan - kuhaj!

Iako nikad nije 'imao posla' s bobom i artičokama, Zlatan se bacio u avanturu spojivši te dvije namirnice u neku vrstu čušpajza. Međutim, žiri je primijetio da artičoke nije očistio do kraja, pa je Zlatan djelomično odustao od njezine upotrebe. Svom je čušpajzu namjeravao priložiti i lepinju kojom bi se 'točao' umak, no isti se nije stigao ispeći na vrijeme. Zbog toga, ali i zbog masne i prekuhane interpretacije, Zlatan je dobio malo slabije ocjene.

Đurđica kod kuće ne radi često bob, no uvijek se orijentira na jušno jelo kao što je varivo. Ovaj put želja joj je bila poslužiti ga s janjetinom, porilukom i lukom. I dok je meso bilo odlično skuhano, povrće joj nije uspjelo. Samo jelo kao vrlo jednostavno, povrtno varivo je ok, ali daleko smo došli u ovom natjecanju. Očekivali smo nešto drugačije, zahtjevnije...", glasila je poruka žirija nakon kušanja njenog jela.

Nenad je odlučio poduprijeti regiju koju predstavlja bob, pa ne čudi što je izabrao žablje krake kao dodatak toj grahorici. Njegov zanimljiv jelovnik oduševio je žiri, unatoč teškoj bruschetti i umaku u prilogu kojeg je ponudio uz žabe.

Tri, dva, jedan - kuhaj!

No, žiri je u sobi za vijećanje donio odluku da je Ankina torta bila najbliže originalnoj Rapskoj torti, dok ih je njezino kretivno jelo s bobom potpuno oduševilo. I dok je Zlatan u finalnom tjednu koristio namirnicu koju nikada nije pripremao, a Đurđica skuhala previše jednostavno varivo, ovaj je dan definitivno bio Ankin! Sada Nenad i Anka vode svaki s po jednom pobjedom u finalnom tjednu.

Stignu li ih Zlatan i Đurđica dostići? Doznat ćemo već sutra u novoj epizodi showa Tri, dva, jedan – kuhaj" u 21:10 sati na RTL Televiziji.

Sve o našem kulinarskom showu možete saznati na internetskoj stranici 321.rtl.hr , a pratite nas i na Facebook stranici te Twitteru.