Ostalo

Baklave po receptu chefa Perića

Broj natjecatelja u kulinarskom show 'Tri, dva, jedan peci!' sve je manji, a izazovi sve veći. U sedmoj epizodi u dvoboju su završile Tatjana Car i Ana Mišković, a morale su napraviti zahtjevnu baklavu po receptu našeg chefa Roberta Perića.

RTL
19.12.2013 09:34

BAKLAVA

Tijesto:
Brašno oštro 600 g
Mlake vode 200 g
Soli 3 g
Ulje 15 g

Od navedenih sastojaka u većoj posudi umijesiti glatko tijesto. Tijesto podijeliti u pet istih hrpica, premazati lagano uljem, prekriti prozirnom folijom i ostaviti 15 minuta da se odmori.
Na stolnjaku posutim brašnom, jednu po jednu hrpicu razvući vrhovima prstiju toliko tanko da se kroz tijesto vide prsti. Izrezati tijesto po veličinu posude za pečenje, i nastaviti tako sve dok ne potrošimo tijesto.

Baklava

Nadjev od oraha:
Orasi mljeveni 500 g
Orasi cijeli 350 g
Šećer 100 g
Maslac 250 g
Ulje suncokretovo 100 g

Nožem na kuhinjskoj dasci za rezanje usitniti orahe. Pomiješati s mljevenim orasima i šećerom. Maslac izrezati na manje kockice, pomiješati s uljem u manjem lončiću i otopiti na laganoj vatri.

Šećerni sirup:
Šećer 900 g
Voda 1.200 g
Korica i sok od pola limuna

U adekvatni lončić uliti vodu a potom šećer, i na jakoj vatri kuhati 3 minute otkad sirup zakuha. Dodati sok i sitno ribanu koricu limuna.

Baklava - Tatjana Car

Na dno posude za pečenje staviti jednu koru, kistom lagano premazati mješavinom maslaca i ulja, položiti drugu koru, premazati mješavinom maslaca i ulja, pa položiti i treću koru.

Po kori lagano posipati mješavinu oraha i šećera, položiti koru, premazati otopinom maslaca, posipati orasima, i tako ponavljati postupak (premazana kora, orasi) dok ne potrošimo sve orahe, ili dok nam za kraj ne ostane tri kore koje ćemo posložiti na vrh (svaku posebno premazati).

Izrezati nožem kockice ili rombe, i peći na 150C otprilike 70 minuta (dok ne postane lijepe svijetlo smeđe boje).

Zaliti sirupom i ohladiti nekoliko sati.

Baklava - Ana Mišković

Nakon dvoboja Ana Mišković je napustila "Tri, dva, jedan - peci!" je nije zadovoljila žiri zbog gotovo nejestive štrudle iz prethodnog izazova.

Sve o novom kulinarskom showu na RTL Televiziji možete pratiti i putem Facebook stranice: https://www.facebook.com/TriDvaJedanPeci