GINGERBREAD (Viktorija Pavlić)
- 400 grama glatkog brašna
- 2 žličice praška za pecivo
- 1 žličica sode bikarbone
- 1 žličica soli
- 1 žličica đumbira u prahu
- 2 žličice cimeta
- 1 žličica mljevenih klinčića
- 200 grama maslaca
- 150 grama smeđeg šećera
- 2 kom jaja
- 170 grama melase
- 2 kom vanilije
- 1 kom limuna
- 1 žličica muškatnih oraščića
- 250 grama šećera u prahu
Priča o gingerbread kaže da je prvi recept za tu slavnu slasticu nastao još u trećem stoljeću prije naše ere u Grčkoj. Kinezi su ga otkrili u desetom stoljeću, a tijekom srednjeg vijeka je stigao u Europu gdje ga je popularizirala engleska kraljica Elizabeta I.
U Njemačkoj je najpopularniji oblik kuće, naravno zbog braće Grimm i priče o Ivici i Marici, a najveći je čovječuljak od đumbira, barem prema Guinessovoj knjizi rekorda, napravljen 2006. godine u Teksasu. Težio je skoro 600 kilograma, a bio je visok gotovo 6 metara.
No, vjerujemo da vas ipak ne zanimaju toliko priče o ovoj slastici, već recepti, pa vam nudimo čak dva: za klasični gingerbread i gingerbread keksiće.
Gingerbread keksi
U brašno dodajte sodu bikarbonu, đumbir i cimet, te dobro promiješajte. Ubacite u brašno otopljeni maslac i šećer i opet promiješajte. Zatim dodajte jaje i med, te zamijesite tijesto.
Tanko razvaljajte tijesto i kalupom izrezujte različite oblike poput čovjeka, zvjezdica, srca i slično. Pecite 10 minuta u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva.
Glazuru za ukrašavanje pripremite tako da šećer pomiješate s vodom. Glazura se mora stavljati na potpuno ohlađene kekse. Ako koristite boje, podijelite glazuru u nekoliko zdjelica pa u svaku stavite malo boje za jelo. Glazurom ukrasite keksiće po želji.
Gingerbread
U velikoj posudi pomiješajte brašno, šećer, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i začine (klinčić, muškatni oraščić, đumbir). U drugoj posudi dobro izmiješajte maslac i med, zatim dodajte jaje i mlijeko. Mokre sastojke dodajte u posudu sa suhim i miješajte dok se sastojci ne spoje u fino tijesto kremastog izgleda .
Zagrijte pećnicu na 180 C. Smjesu izlijte u namašćen kalup i pecite 40 minuta. Ohladite kolač prije rezanja, te ga možete kominirati uz sve slatke namaze.