Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
'ĐUMBIRKO' na meniju

Božićni keksići, poznatiji kao gingerbread

Gingerbread je keks za koji kažu da porijeklo vuče iz francuskog kolača koji bi se u slobodnom prijevodu na hrvatski zvao 'kruh sa začinima', objasnila je članica žirija 'Tri, dva, jedan - peci!' Petra Jelenić.

Image
Foto: RTL
RTL/ 17.12.2014. u 21:45
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

GINGERBREAD (Viktorija Pavlić)

  • 400 grama glatkog brašna
  • 2 žličice praška za pecivo    
  • 1 žličica sode bikarbone
  • 1 žličica soli    
  • 1 žličica đumbira u prahu
  • 2 žličice cimeta
  • 1 žličica mljevenih klinčića
  • 200 grama maslaca
  • 150 grama smeđeg šećera
  • 2 kom jaja    
  • 170 grama melase
  • 2 kom vanilije   
  • 1 kom  limuna
  • 1 žličica muškatnih oraščića    
  • 250 grama šećera u prahu

Priča o gingerbread kaže da je prvi recept za tu slavnu slasticu nastao još u trećem stoljeću prije naše ere u Grčkoj. Kinezi su ga otkrili u desetom stoljeću, a  tijekom srednjeg vijeka je stigao u Europu gdje ga je popularizirala engleska kraljica Elizabeta I.

U Njemačkoj je najpopularniji oblik kuće, naravno zbog braće Grimm i priče o Ivici i Marici, a najveći je čovječuljak od đumbira, barem prema Guinessovoj knjizi rekorda, napravljen 2006. godine u Teksasu. Težio je skoro 600 kilograma, a bio je visok gotovo 6 metara.

No, vjerujemo da vas ipak ne zanimaju toliko priče o ovoj slastici, već recepti, pa vam nudimo čak dva: za klasični gingerbread i gingerbread keksiće.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
Image
Foto: RTL
Image
RTL

Gingerbread keksi

U brašno dodajte sodu bikarbonu, đumbir i cimet, te dobro promiješajte. Ubacite u brašno otopljeni maslac i šećer i opet promiješajte. Zatim dodajte jaje i med, te zamijesite tijesto.

Upravo se čita

Image
PET SPOJEVA TJEDNO

Monika odabrala najmlađeg Matea, a kući poslala Gorana: 'Trebaš više vjerovati u sebe, super si dečko'

Tanko razvaljajte tijesto i kalupom izrezujte različite oblike poput čovjeka, zvjezdica, srca i slično. Pecite 10 minuta u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva.

Glazuru za ukrašavanje pripremite tako da šećer pomiješate s vodom.  Glazura se mora stavljati na potpuno ohlađene kekse. Ako koristite boje, podijelite glazuru u nekoliko zdjelica pa u svaku stavite malo boje za jelo. Glazurom ukrasite keksiće po želji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Gingerbread

U velikoj posudi pomiješajte brašno, šećer, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i začine (klinčić, muškatni oraščić, đumbir). U drugoj posudi dobro izmiješajte maslac i med, zatim dodajte jaje i mlijeko. Mokre sastojke dodajte u posudu sa suhim i miješajte dok se sastojci ne spoje u  fino tijesto kremastog izgleda .

Zagrijte pećnicu na 180 C. Smjesu izlijte u namašćen kalup i pecite 40 minuta. Ohladite kolač prije rezanja, te ga možete kominirati uz sve slatke namaze.

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Image

Žena, majka, kraljica otvorila dušu za RTL

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba