Ostalo

Božićni keksići, poznatiji kao gingerbread

Gingerbread je keks za koji kažu da porijeklo vuče iz francuskog kolača koji bi se u slobodnom prijevodu na hrvatski zvao 'kruh sa začinima', objasnila je članica žirija 'Tri, dva, jedan - peci!' Petra Jelenić.

RTL
17.12.2014 21:45

GINGERBREAD (Viktorija Pavlić)

- 400 grama glatkog brašna

- 2 žličice praška za pecivo

- 1 žličica sode bikarbone

- 1 žličica soli

- 1 žličica đumbira u prahu

- 2 žličice cimeta

- 1 žličica mljevenih klinčića

- 200 grama maslaca

- 150 grama smeđeg šećera

- 2 kom jaja

- 170 grama melase

- 2 kom vanilije

- 1 kom limuna

- 1 žličica muškatnih oraščića

- 250 grama šećera u prahu

Priča o gingerbread kaže da je prvi recept za tu slavnu slasticu nastao još u trećem stoljeću prije naše ere u Grčkoj. Kinezi su ga otkrili u desetom stoljeću, a tijekom srednjeg vijeka je stigao u Europu gdje ga je popularizirala engleska kraljica Elizabeta I.

U Njemačkoj je najpopularniji oblik kuće, naravno zbog braće Grimm i priče o Ivici i Marici, a najveći je čovječuljak od đumbira, barem prema Guinessovoj knjizi rekorda, napravljen 2006. godine u Teksasu. Težio je skoro 600 kilograma, a bio je visok gotovo 6 metara.

No, vjerujemo da vas ipak ne zanimaju toliko priče o ovoj slastici, već recepti, pa vam nudimo čak dva: za klasični gingerbread i gingerbread keksiće.

Gingerbread - Violeta Terček

Gingerbread keksi

U brašno dodajte sodu bikarbonu, đumbir i cimet, te dobro promiješajte. Ubacite u brašno otopljeni maslac i šećer i opet promiješajte. Zatim dodajte jaje i med, te zamijesite tijesto.

Tanko razvaljajte tijesto i kalupom izrezujte različite oblike poput čovjeka, zvjezdica, srca i slično. Pecite 10 minuta u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva.

Glazuru za ukrašavanje pripremite tako da šećer pomiješate s vodom. Glazura se mora stavljati na potpuno ohlađene kekse. Ako koristite boje, podijelite glazuru u nekoliko zdjelica pa u svaku stavite malo boje za jelo. Glazurom ukrasite keksiće po želji.

Gingerbread

U velikoj posudi pomiješajte brašno, šećer, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i začine (klinčić, muškatni oraščić, đumbir). U drugoj posudi dobro izmiješajte maslac i med, zatim dodajte jaje i mlijeko. Mokre sastojke dodajte u posudu sa suhim i miješajte dok se sastojci ne spoje u fino tijesto kremastog izgleda .

Zagrijte pećnicu na 180 C. Smjesu izlijte u namašćen kalup i pecite 40 minuta. Ohladite kolač prije rezanja, te ga možete kominirati uz sve slatke namaze.