U večerašnjoj epizodi showa Tri, dva, jedan – kuhaj!" natjecatelji su uprskali sve s najpoznatijim talijanskim jelom, pizzom! Bez inovativnosti i volje, previše mozzarelle u lazanjama, a premalo u pizzama, razočarani žiri odlučio je da će, po prvi put u showu, najlošijim biti proglašeni svi osim Đurđice, koju je jedan mršavi bod izdvojio iz skupine osrednjih ocjena!
Prvog dana talijanske kuhinje žiri je ostao zatečen lošim izvedbama petorice preostalih natjecatelja. Iako su svi kod kuće već nekoliko puta pripremali lazanje i pizzu, nisu se baš iskazali sinoć pred stručnim žirijem. Kod izrade lazanja jedino je Đurđica iskakala svojom pripremom tijesta (koje je prije pečenja malo prokuhala u vodi), dok su ostali kiksali zbog odabira mesa (junetina umjesto kombinacije miješanog mesa), prerijetkog nadjeva ili previše sira mozzarelle.
Vjerojatno najpoznatije talijansko jelo, pizza, bila je drugo jelo dana. Tanko, hrskavo tijesto je baza kod talijanske pizze, dok s nadjevom ne treba pretjerivati. Gotova pizza mora biti ravnomjerno ispečena, mirisna, s jasno vidljivim bijelim rubom. Najosnovnija pizza je Margherita koja se sastoji od tijesta, umaka od rajčice i sira, a sve ostalo su nijanse njezine izrade, ovisno o ukusu.
Ovaj su put natjecatelji sami birali nadjev za pizzu, pa je tako Anka, koja je imala priliku probati pravu talijansku pizzu dok je živjela u Njemačkoj, odlučila napraviti dvije verzije: klasičnu Margheritu i drugu s malim okruglicama od mesa na rubovima. Ta tzv. ćevap-pizza pri kušanju je izazvala podsmjeh kod članova žirija. Osim što to nije autohtono jelo u Talijana, gostujući član žirija, Tullio Ferentich, naglasio je da je Anka mogla napraviti puno bolje jelo da se usredotočila na samo jednu verziju, onu jednostavniju, s malo namirnica i manje sumnjive kreativnosti".
Natalija nije stigla kušati to tradicionalno talijansko jelo dok je bila u posjetu Italiji, pa je pripremila dvije vrste pizze s relativno malom razlikom jer nije željela previše komplicirati sa sastojcima. Međutim, okus je uništio koncentrat rajčice. Nenad zna da je tajna dobre pizze krušna peć koja bi stvorila temperaturu i do 800C, no s pečenjem svoje gozbe (jedna klasična, te druga s tri različita okusa: pikantna, s artičokama i plodovima mora) uspio je sve zakomplicirati zbog dvostrukog pristupa. Naime, pizza bi trebala biti jednostavna delicija koju se može i prstima jesti, što se ne može učiniti s njegovom verzijom od plodova mora na kojoj leži veliki škamp.
Niti Zlatanova šarena pizza nije zadovoljila nepce žirija. Izgledala je kao slavonska plata, s velikim komadima pršuta i dva jaja na oko, te s puno špinata kao nadjevom.
"Vi ste imali zadatak napraviti jednu dobru pizzu. Ovo je tjedan talijanske kuhinje, no što vaša pizza ima dodirno s Mediteranom? Gdje je mozzarella? Kad se već koristi pršut, ja bih ga daleko tanje narezao... Svi ste se opredijelili na dvije ili više vrsta pizze, nitko nije napravio samo jednu, ali onu pravu. Vidite da pizza nije baš jednostavna za napraviti", izjavio je Tullio, tražeći način kako objasniti Zlatanu da je pogriješio s odabirom namirnica koje nemaju veze sa zadanom temom, ali i njihovom količinom.
Iako su njezine lazanje bile bolje od ostalih, Đurđica je, čini se, uprskala sve s pizzom kojoj je nedostajalo još umaka, a paprika je ostala previše dominantna. Međutim, Đurđica je ipak proglašena najboljom u ovom katastrofalnom početku talijanskog tjedna. Razočarani žiri stoga je odlučio da će, po prvi put u showu, najlošijim biti proglašeni svi osim Đurđice, koju je jedan mršavi bod izdvojio iz skupine osrednjih ocjena!
"Što se tiče pizze, ja mislim da ni lopatu u pizzeriji ne bi smjeli primiti nakon ovoga što su napravili", rekao je Tomislav Špiček u sobi za vijećanje.
Kriteriji žirija rastu, pa se natjecatelji moraju trgnuti iz uspavanosti. Ne propustite pogledati jesu li poslušali savjete žirija u sutrašnjoj epizodi showa Tri, dva, jedan – kuhaj" u 21:10h, kada na red dolaze rižoto i minestrone.