Ostalo

Dvorani uče o osnovama srednjovjekovne kuhinje

Kraljev kuhar objasnio je dvoranima o prehrani u srednjem vijeku, a zadatak im je bio da si od osnovnih namirnici slože gozbu.

Press
28.09.2016 18:00

Osnova prehrane plemstva bilo je meso. Raznovrsnost mesa koje se konzumiralo na plemićkim dvorovima bila je ekstravagantna. Najčešće se jela svinjetina, ali je bila cijenjena i divljač, posebice jelen i mladi zečevi. Pripremao se velik broj divljih ptica: čaplje, ždralovi, rode, kormorani, galebovi, čvorci, kosovi, divlje patke, fazani, prepelice, jarebice, vrane, drozdovi i kukavice. Jele su se i uzgojene ptice: guske, kokoši i patke. Od ptica su najcjenjeniji bili labudovi i paunovi koji su se na gozbama posluživali ukrašeni svojim perjem. Od riba su najcjenjenije bile jegulja i zmijuljica koja je slična jegulji. Jeli su se i puževi i žabe.

Kuhalo se na ognjištu nalik na kamin, koje je moglo biti uzdignuto ili spušteno. Kuhalo se direktnim postavljanjem posuda u vatru, vješanjem iznad vatre ili žara, postavljanjem tronožaca na koje se stavljalo posuđe iznad vatre ili žara i direktnim postavljanjem na ugrijanu površinu (peka). Osim keramičkog posuđa, koristile su se i jednostavne metalne posude kao što su tave od kovanog željeza i kotlići okruglog presjeka i ravnog dna.

Što je sve kuhar učio dvorane, pogledajte sami u priloženom videu.