Ostalo

Evo zašto Ličani tvrde da je njihov krumpir najbolji

Klima i tlo u Lici bili su i ostali idealni za uzgoj krumpira, pa zato Ličani tvrde da je njihov krumpir najbolji.

RTL
29.04.2014 21:28

Sve o našem kulinarskom showu možete saznati na internetskoj stranici 321.rtl.hr

Marija Terezija je naredila da se u svim dijelovima Habsburške monarhije gdje ne uspijevaju žitarice mora saditi krumpir. Tako je taj ukusni gomolj stigao i u Liku. Ovdašnja klima i tlo bili su i ostali idealni za uzgoj krumpira, zato Ličani tvrde da je njihov krumpir najbolji.

"Lički krumpir je i geografsko područje koje utječe na njegovu kvalitetu, ali i tradicija. Evo samo za usporedbu podatak da je prije 30 godina Lika proizvodila više krumpira nego što se danas proda kroz sve supermarkete i sav sustav kroz koji se naplati PDV. Znači, da se proda nekih 60 i nešto tisuća tona krumpira, a Lika je nekad proizvodila 75 tisuća tona. Sada se za tržište organizirano ne proizvodi niti tisuću tona", rekao nam je Nikola Vidaković iz tvrtke Agrovelebit d.o.o. u Lovincu.

"Lički krumpir ima otprilike 20-ak posto u relativnom omjeru više suhe tvari u odnosu na krumpir koji se uzgaja na nekim drugim područjima", dodao je Vidaković i objasnio zbog čega je prinos ličkog krumpira manji, ali cijena viša u odnosu na ostale krumpire:

"Mi ne koristimo intenzivne tehnološke metode pri uzgoju krumpira. Koristimo neke tradicionalne koje, mislim, da uz ovo geografsko područje daju određenu kvalitetu krumpiru po kojoj je on prepoznat".

"Lička tradicijska jela s krumpirom su kuhani krumpir, kuhan u slanoj vodi, pire, pomfrit u nekoj novije vrijeme... Najpoznatije su pole, jednostavno za pripremiti, ali ne može svaki krumpir dati dobre pole kao lički krumpir. To se prekrži po pola, dobro posoli, istrlja te peče jedno 20-30 minuta na nekih 200-300 stupnjeva", zaključio je Nikola Vidaković.

Sve o našem kulinarskom showu možete saznati na internetskoj stranici 321.rtl.hr , a pratite nas i na Facebook stranici te Twitteru.