Ostalo

Fritule, poderane gaće, punjene marelice i lažne piroške

Drugi izazov u sinoćnoj epizodi showa 'Tri, dva, jedan - peci!' bilo je prženje tijesta. Kandidati su svojevoljno mogli napraviti što su htjeli, samo da je tijesto prženo bez tekućine, a s masnoćom.

RTL
12.12.2014 07:51

U slastičarstvu se mogu pržiti skoro sve vrste tijesta, a bitna je dobro pogođena temperatura ulja, i u tome je ključ uspjeha. Kandidati su svojevoljno mogli napraviti što su htjeli, samo da je tijesto prženo bez tekućine, a s masnoćom.

Neki su se odlučili na jako jednostavne varijante, poput Igora koji je odlučio napraviti kroštulice i ugodno iznenadio žiri okusom istih. Sanja je punila marelice s marcipanom, što je također dovelo do odobravanja žirija, a Snježanine fritule raspametile su Petru. I Viktorija je bila pohvaljena svojim fritualama s čokoladom i sirom riccottom. Violeta je otkrila žiriju recept koji radi kod kuće, na brzinu, kada joj dođu gosti – 'lažne piroške' sa sirom i ponovno ugodno iznenadila žiri. Luka ih je razveselio, pak 'poderanim gaćama', a jedino je Dominik bio razočaran jer je dobio pokudu budući da mu se tijesto nije diglo kako je trebalo.

Viktorija Pavlić -Fritule sa sirom i čokoladom

- 250 g ricotta sira

- 180 g oštrog brašna

- 1 žlica škrobnog brašna

- 1 žlica ruma

- 2 jaja

- 100 g šećera

- 1 vanilija

- 1 žličica praška za pecivo

- Pola žličice soli

- 60 g tamne čokolade (sjeckane, ili čokladne kapljice)

- šećer u prahu

- limunova korica

Pomiješati sir sa brašnom (+ gustin i prašak za pecivo), rumom, šećerom, vanilijom, limunovom koricom, soli i jajima. Dodati nasjeckanu čokoladu ili čokoladne kapljice i sve zajedno izmješati. Mokrim rukama oblikovati kuglice i pržiti u zagrijanom ulju. Gotove posuti šećerom u prahu.

Snježana Lamešić Doko -Fritule

- 400 g glatkog brašna

- prstohvat soli

- 1/2 žličice cimeta

- prašak za pecivo

- 50g šećera

- 1 vanilin šećer

- 2 jaja

- 1 jogut

- 1 kiselo vrhnje

- naribana korica 1 limuna i naranče

- 3 žlice ruma ili rakije

- 2 naribane jabuke

Brašno pomješati sa solju, cimetom i praškom za pecivo pa prosijati u veću posudu. Dodati mu šećer i vanilin šećer. U manjoj zdjeli razmutiti jaja, dodati jogurt, vrhnje, limun, narančinu koricu te rum ili rakiju i naribane jabuke. Povezati sa suhim sastojcima te ostaviti da odsoji 10-15 minuta. U većoj posudi zagrijati dosta ulja te pržiti fritule. Vaditi ih na kuhinjski papirni ubrus kako bi se ocjedio višak masnoće. Posuti ih šećerom u prahu (može mu se dodati malo cimeta) i odmah poslužiti. U slast!

Luka Sajc-Budija -Poderane gaće

- 1 svježi kvasac

- 1 kg brašna

- 20 g vanilin šećera

- 1 l mlijeka

- 1 l ulja

- 1 limun

- 1 naranča

- 100 g šećera u prahu

- malo soli

- 1 žličica cimeta

- 50 ml rum

Umiješajte tijesto, pustite da se digne, pa zatim razvaljate i opet ostaviti da malo odstoji. Režite na željene oblike i stavite u zagrijano ulje.

Violeta Terček - Lažne piroške

- 3 jaja

- 300 g kravljeg mladog sira

- 300 g brašna

- 1 vrećica praška za pecivo

- 1 žlićica soli

- ulje po potrebi

Umutiti jaja, dodati izgniječen sir, sol i dodati brašno pomiješano sa pecilnim. Umijesiti tijesto, rastanjiti debljine 1 cm zatim sjeći na trake i pržiti na vrućem ulju. Još u sastojke dodati friški vlasac sitno narezan. Po želji poslužiti s kefirom.

Sanja Sajko - Uštipci sa suhim marelicama

- 300 g suhih marelica

- 250 ml soka od jabuke

- 150 ml šljivovice

- 100 g tamne čokolade

- 40 g šećera u prahu

Tijesto:

- 150 ml mlijeka

- 2 žumanjka

- 2 bjelanjka u snijegu

- 30 ml maslinovog ulja

- 1 žlica vanilin šećera

- malo soli

- 100 g glatkog brašna

- 25 g šećera u prahu

Nadjev:

- 100 g marcipana

- 50 ml šljivovice

Namočite marelice preko noći u soku i rakiji. Osušite ih kuhinjskim papirom. Za nadjev izmiješajte marcipan i šljivovicu, a naribanu čokoladu pomiješajte sa šećerom u prahu. Dobivenu smjesu staviti u dresing vrećicu i puniti marelice (može i sa žličicom).

Da biste napravili tijesto pomiješajte 2/3 mlijeka sa žumanjcima, uljem, vanilin šećerom i soli. Dodajte zatim brašno i miješajte dok tijesto ne postane glatko. Dodajte ostatak mlijeka. Čvrsto istucite bjelanjke i šećer i dodajte polako u tijesto. Nemojte dugo miješati jer će postati pregusta smjesa.

Zagrijte dosta ulja u tavi za prženje. Umočite marelice i pržite do zlatno-smeđe boje. Ocijedite na kuhinjskom papiru i pospite mješavinom šećera i čokolade.