U slastičarstvu se mogu pržiti skoro sve vrste tijesta, a bitna je dobro pogođena temperatura ulja, i u tome je ključ uspjeha. Kandidati su svojevoljno mogli napraviti što su htjeli, samo da je tijesto prženo bez tekućine, a s masnoćom.
Neki su se odlučili na jako jednostavne varijante, poput Igora koji je odlučio napraviti kroštulice i ugodno iznenadio žiri okusom istih. Sanja je punila marelice s marcipanom, što je također dovelo do odobravanja žirija, a Snježanine fritule raspametile su Petru. I Viktorija je bila pohvaljena svojim fritualama s čokoladom i sirom riccottom. Violeta je otkrila žiriju recept koji radi kod kuće, na brzinu, kada joj dođu gosti – 'lažne piroške' sa sirom i ponovno ugodno iznenadila žiri. Luka ih je razveselio, pak 'poderanim gaćama', a jedino je Dominik bio razočaran jer je dobio pokudu budući da mu se tijesto nije diglo kako je trebalo.
Viktorija Pavlić -Fritule sa sirom i čokoladom
- 250 g ricotta sira
- 180 g oštrog brašna
- 1 žlica škrobnog brašna
- 1 žlica ruma
- 2 jaja
- 100 g šećera
- 1 vanilija
- 1 žličica praška za pecivo
- Pola žličice soli
- 60 g tamne čokolade (sjeckane, ili čokladne kapljice)
- šećer u prahu
- limunova korica
Pomiješati sir sa brašnom (+ gustin i prašak za pecivo), rumom, šećerom, vanilijom, limunovom koricom, soli i jajima. Dodati nasjeckanu čokoladu ili čokoladne kapljice i sve zajedno izmješati. Mokrim rukama oblikovati kuglice i pržiti u zagrijanom ulju. Gotove posuti šećerom u prahu.
Snježana Lamešić Doko -Fritule
- 400 g glatkog brašna
- prstohvat soli
- 1/2 žličice cimeta
- prašak za pecivo
- 50g šećera
- 1 vanilin šećer
- 2 jaja
- 1 jogut
- 1 kiselo vrhnje
- naribana korica 1 limuna i naranče
- 3 žlice ruma ili rakije
- 2 naribane jabuke
Brašno pomješati sa solju, cimetom i praškom za pecivo pa prosijati u veću posudu. Dodati mu šećer i vanilin šećer. U manjoj zdjeli razmutiti jaja, dodati jogurt, vrhnje, limun, narančinu koricu te rum ili rakiju i naribane jabuke. Povezati sa suhim sastojcima te ostaviti da odsoji 10-15 minuta. U većoj posudi zagrijati dosta ulja te pržiti fritule. Vaditi ih na kuhinjski papirni ubrus kako bi se ocjedio višak masnoće. Posuti ih šećerom u prahu (može mu se dodati malo cimeta) i odmah poslužiti. U slast!
Luka Sajc-Budija -Poderane gaće
- 1 svježi kvasac
- 1 kg brašna
- 20 g vanilin šećera
- 1 l mlijeka
- 1 l ulja
- 1 limun
- 1 naranča
- 100 g šećera u prahu
- malo soli
- 1 žličica cimeta
- 50 ml rum
Umiješajte tijesto, pustite da se digne, pa zatim razvaljate i opet ostaviti da malo odstoji. Režite na željene oblike i stavite u zagrijano ulje.
Violeta Terček - Lažne piroške
- 3 jaja
- 300 g kravljeg mladog sira
- 300 g brašna
- 1 vrećica praška za pecivo
- 1 žlićica soli
- ulje po potrebi
Umutiti jaja, dodati izgniječen sir, sol i dodati brašno pomiješano sa pecilnim. Umijesiti tijesto, rastanjiti debljine 1 cm zatim sjeći na trake i pržiti na vrućem ulju. Još u sastojke dodati friški vlasac sitno narezan. Po želji poslužiti s kefirom.
Sanja Sajko - Uštipci sa suhim marelicama
- 300 g suhih marelica
- 250 ml soka od jabuke
- 150 ml šljivovice
- 100 g tamne čokolade
- 40 g šećera u prahu
Tijesto:
- 150 ml mlijeka
- 2 žumanjka
- 2 bjelanjka u snijegu
- 30 ml maslinovog ulja
- 1 žlica vanilin šećera
- malo soli
- 100 g glatkog brašna
- 25 g šećera u prahu
Nadjev:
- 100 g marcipana
- 50 ml šljivovice
Namočite marelice preko noći u soku i rakiji. Osušite ih kuhinjskim papirom. Za nadjev izmiješajte marcipan i šljivovicu, a naribanu čokoladu pomiješajte sa šećerom u prahu. Dobivenu smjesu staviti u dresing vrećicu i puniti marelice (može i sa žličicom).
Da biste napravili tijesto pomiješajte 2/3 mlijeka sa žumanjcima, uljem, vanilin šećerom i soli. Dodajte zatim brašno i miješajte dok tijesto ne postane glatko. Dodajte ostatak mlijeka. Čvrsto istucite bjelanjke i šećer i dodajte polako u tijesto. Nemojte dugo miješati jer će postati pregusta smjesa.
Zagrijte dosta ulja u tavi za prženje. Umočite marelice i pržite do zlatno-smeđe boje. Ocijedite na kuhinjskom papiru i pospite mješavinom šećera i čokolade.