Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
PRŽENJE KAO TEMA

Fritule, poderane gaće, punjene marelice i lažne piroške

Drugi izazov u sinoćnoj epizodi showa 'Tri, dva, jedan - peci!' bilo je prženje tijesta. Kandidati su svojevoljno mogli napraviti što su htjeli, samo da je tijesto prženo bez tekućine, a s masnoćom.

Image
Foto: RTL
RTL/ 12.12.2014. u 7:51
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

U slastičarstvu se mogu pržiti skoro sve vrste tijesta, a bitna je dobro pogođena temperatura ulja, i u tome je ključ uspjeha. Kandidati su svojevoljno mogli napraviti što su htjeli, samo da je tijesto prženo bez tekućine, a s masnoćom.

Neki su se odlučili na jako jednostavne varijante, poput Igora koji je odlučio napraviti kroštulice i ugodno iznenadio žiri okusom istih. Sanja je punila marelice s marcipanom, što je također dovelo do odobravanja žirija, a Snježanine fritule raspametile su Petru. I Viktorija je bila pohvaljena svojim fritualama s čokoladom i sirom riccottom. Violeta je otkrila žiriju recept koji radi kod kuće, na brzinu, kada joj dođu gosti – 'lažne piroške' sa sirom i ponovno ugodno iznenadila žiri. Luka ih je razveselio, pak 'poderanim gaćama', a jedino je Dominik bio razočaran jer je dobio pokudu budući da mu se tijesto nije diglo kako je trebalo.

Viktorija Pavlić - Fritule sa sirom i čokoladom

  • 250 g ricotta sira
  • 180 g oštrog brašna
  • 1 žlica škrobnog brašna
  • 1 žlica ruma
  • 2 jaja
  • 100 g šećera
  • 1  vanilija
  • 1 žličica praška za pecivo
  • Pola žličice soli
  • 60 g tamne čokolade (sjeckane, ili čokladne kapljice)
  • šećer u prahu
  • limunova korica

Pomiješati sir sa brašnom (+ gustin i prašak za pecivo), rumom, šećerom, vanilijom, limunovom koricom, soli i jajima. Dodati nasjeckanu čokoladu ili čokoladne kapljice i sve zajedno izmješati. Mokrim rukama oblikovati kuglice i pržiti u zagrijanom ulju. Gotove posuti šećerom u prahu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Snježana Lamešić Doko - Fritule

  • 400 g glatkog brašna
  • prstohvat soli
  • 1/2 žličice cimeta
  • prašak za pecivo
  • 50g šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 2 jaja
  • 1 jogut
  • 1 kiselo vrhnje
  • naribana korica 1 limuna i naranče
  • 3 žlice ruma ili rakije
  • 2 naribane jabuke

Brašno pomješati sa solju, cimetom i praškom za pecivo pa prosijati u veću posudu. Dodati mu šećer i vanilin šećer. U manjoj zdjeli razmutiti jaja, dodati jogurt, vrhnje, limun, narančinu koricu te rum ili rakiju i naribane jabuke. Povezati sa suhim sastojcima te ostaviti da odsoji 10-15 minuta. U većoj posudi zagrijati dosta ulja te pržiti fritule. Vaditi ih na kuhinjski papirni ubrus kako bi se ocjedio višak masnoće. Posuti ih šećerom u prahu (može mu se dodati malo cimeta) i odmah poslužiti. U slast!

Upravo se čita

Image
OD PONEDJELJKA DO PETKA U 20.15 SATI

Vrijeme je za delicije iz Karlovačke županije! Uslast!

Luka Sajc-Budija - Poderane gaće

  • 1 svježi kvasac
  • 1 kg brašna
  • 20 g vanilin šećera
  • 1 l mlijeka
  • 1 l ulja
  • 1 limun
  • 1 naranča
  • 100 g šećera u prahu
  • malo soli
  • 1 žličica cimeta
  • 50 ml rum

Umiješajte tijesto, pustite da se digne, pa zatim razvaljate i opet ostaviti da malo odstoji. Režite na željene oblike i stavite u zagrijano ulje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Violeta Terček - Lažne piroške

  • 3 jaja
  • 300 g kravljeg mladog sira
  • 300 g brašna
  • 1 vrećica praška za pecivo
  • 1 žlićica soli
  • ulje po potrebi

Umutiti jaja, dodati izgniječen sir, sol i dodati brašno pomiješano sa pecilnim. Umijesiti tijesto, rastanjiti debljine 1 cm zatim sjeći na trake i pržiti na vrućem ulju. Još u sastojke dodati friški vlasac sitno narezan. Po želji poslužiti s kefirom.

Sanja Sajko - Uštipci sa suhim marelicama

  • 300 g suhih marelica
  • 250 ml soka od jabuke
  • 150 ml šljivovice
  • 100 g tamne čokolade
  • 40 g šećera u prahu

Tijesto:

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
  • 150 ml mlijeka
  • 2 žumanjka
  • 2 bjelanjka u snijegu
  • 30 ml maslinovog ulja
  • 1 žlica vanilin šećera
  • malo soli
  • 100 g glatkog brašna
  • 25 g šećera u prahu

Nadjev:

  • 100 g marcipana
  • 50 ml šljivovice

Namočite marelice preko noći u soku i rakiji. Osušite ih kuhinjskim papirom. Za nadjev izmiješajte marcipan i šljivovicu, a naribanu čokoladu pomiješajte sa šećerom u prahu. Dobivenu smjesu staviti u dresing vrećicu i puniti marelice (može i sa žličicom).

Da biste napravili tijesto pomiješajte 2/3 mlijeka sa žumanjcima, uljem, vanilin šećerom i soli. Dodajte zatim brašno i miješajte dok tijesto ne postane glatko. Dodajte ostatak mlijeka. Čvrsto istucite bjelanjke i šećer i dodajte polako u tijesto. Nemojte dugo miješati jer će postati pregusta smjesa.

Zagrijte dosta ulja u tavi za prženje. Umočite marelice i pržite do zlatno-smeđe boje. Ocijedite na kuhinjskom papiru i pospite mješavinom šećera i čokolade.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Image
UVIJEK DOBRA IDEJA

Recept Željke Klemenčić: Ovako se prave domaći slavonski salenjaci!

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba