Ostalo

Galette kao iznimno jednostavna slastica

Galette je naziv koji se koristi u francuskoj kuhinji za prhko tijesto u obliku kruga. Pored baze koju čini prhko tijesto, punjenja mogu biti slatka, slana, voće, povrće... što god vam padne napamet.

RTL
05.12.2014 22:30

Pomiješajte brašno, sol, šećer, hladni maslac i umijesite tijesto. Bitno je da maslac bude hladan kako bi se dobila potrebna tekstura tijesta. Ostavite gotovo tijesto u hladnjaku 30 minuta.

Izvadite tijesto iz hladnjaka i tanko razvaljajte, ali ne previše. Zatim napravite veće krugove i dodajte im isjeckano voće i/ili džem. Voće koje ćete koristiti po vlastitoj želji možete mijenjati bez straha da ćete pogriješiti.

Galette - Željko Božinović

Presavijte rubove prema unutra, ali ne do kraja zatvoriti nadjev. Rubove premazati jajetom razmucenim s malo mlijeka i malo šećera.

Pecite na 200C otprilike 15-25minuta ili dok rubovi ne dobiju lijepu zlatnu boju.