Ostalo

Hoće li Mile napokon zasjati – počinje lički tjedan

Sljedeći će tjedan Tri, dva, jedan – kuhaj" podsjetiti gledatelje na tradicionalne delicije Like i Gorskog kotara, uz stručnu pomoć gostujućeg člana žirija, Boris Kauzlarić.

RTL
28.04.2014 07:06

Sve o našem kulinarskom showu možete saznati na internetskoj stranici 321.rtl.hr

Nakon puževa, soparnika, arambaša i ostalih autohtonih jela Dalmatinske zagore, natjecatelji kulinarskog showa RTL Televizije kreću u novu avanturu.

Sljedeći će tjedan Tri, dva, jedan – kuhaj" podsjetiti gledatelje na tradicionalne delicije Like i Gorskog kotara, uz stručnu pomoć gostujućeg člana žirija, Boris Kauzlarić .

Gastro razglednica Hrvatske se nastavlja! U šestom tjednu showa Tri, dva, jedan – kuhaj!" otputovat ćemo u Liku i Gorski kotar kako bismo se upoznali s autohtonim jelima regije u kojoj se živi na planinama, među šumama i pašnjacima, gdje su ljeta kratka, a zime hladne što ograničava raznovrsnost ponude hrane.

Devetero kandidata, koji se natječu za titulu najboljeg hrvatskog kuhara amatera, pripremat će tradicionalna jela kuhinje koja odlikuje jednostavnošću (kuhanje i pečenje na otvorenoj vatri) te je temeljena na izvornim namirnicama koje odražavaju specifičnosti podneblja: pura (ipalenta), kukuruz, krumpir, kupus, grah, sirevi, janjetina, ovčetina, svinjetina te divljač. Ovo je područje također bogato gljivama i samoniklim biljem, a poznato je i po izvrsnim rakijama.

Članovi žirija, Željka Klemenčić i Tomislav Špiček, ovog će tjedna ugostiti posebnog gosta koji itekako razumije jednostavnost ličke kuhinje. Boris Kauzlarić je vlasnik cijenjenog restorana 'Jezero' u Lokvama i autor nekoliko kuharica, od kojih je najpoznatija 'Lovačka kuhinja' koja sadrži stotinjak recepata podijeljenih u četiri skupine: hladna i topla predjela, juhe i temeljci, glavna jela te deserti od šumskog voća, a odlikuju je posebice jednostavnost pripreme.

Autora je u tom smislu vodila, kako je istaknuo, spoznaja da meso divljači kao namirnica više ne podrazumijeva ekskluzivitet, već je ono dostupno širokoj gurmanskoj publici, samo je treba znati pripremati.

Slijedećeg tjedna Tomislavu i Željki pomoći će u ocjenjivanju pripremanja goranskog želuca, podmetaša, ličke kalje, krpica sa zeljem, divljači s knedlama, savijače s borovnicama i gacke pastrve. Lika i Gorski otar je Milino područje.

Hoće li se napokon iskazati kao odličan kuhar, doznat ćemo već slijedećeg ponedjeljka, 28. travnja u 21:10 sati kada na RTL Televiziji počinju novu izazovi u gastro showu "Tri, dva, jedan – kuhaj"!

Sve o našem kulinarskom showu možete saznati na internetskoj stranici 321.rtl.hr , a pratite nas i na Facebook stranici te Twitteru.