Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
NEOBIČNE KOMBINACIJE OKUSA

Iskušajte recepte za slane i slatke štrudle!

U novoj epizodi kulinarskog showa 'Tri, dva, jedan - peci!' preostalih šest natjecateljica su u kreativnom izazovu gledateljima i žiriju pokazale svoje recepte za štrudle (slatke i slane). Iskušajte te recepte naših amatera slastičara!

Image
Foto: RTL
RTL/ 19.12.2013. u 9:05
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Naše su se natjecateljice u drugom izazovu sedme epizode kulinarskog showa 'Tri, dva, jedan - peci!' okušale i u slanim i slatkim štrudlama. Ako vi želite želite okušati u tome, pročitajte njihove recepte.
RECEPT ANE MIŠKOVIĆ


U zdjelu prosijati brašno, dodati sol, ocat, ulje i uz mlaku vodu zamjesiti tijesto. Tijesto ostaviti da miruje bar 15minuta, a za to vrijeme pripremiti nadjev. Suhe šljive oprati i osušiti, nasjeckati ih te staviti kuhati sa šećerom, vanilin šećerom i vinom oko 15 minuta, da šljive upiju vino, a šećer se otopi. U smjesu dodati nasjeckanu čokoladu, kuhati dok se ne otopi, te dodati maslac i cimet.
Pistacije i lješnjake sitno nasjeckati. Tijesto razvaljati, premazati nadjevom i po nadjevu posuti nasjeckane pistacije i lješnjake. Zarolati, premazati slatkim vrhnjem i peći na 190 stupnjeva oko 15minuta, povremeni premazujući štrudlu slatkim vrhnjem. Posuti šećerom u prahu.

RECEPT MAJE LAJPOLD


Od sastojaka umijesiti glatko, mekanije tijesto i pustiti ga da se odmori dok pripremamo nadjev. Za nadjev operite, ogulite i naribajte jabuke, polijte ih sa sokom citrusa te preko njih naribajte korice. Začine izmješajte po nepcima i želji, a vodite se za tim da je cimeta najviše, klinčića malo manje i vrlo malo svega ostalog navedenog. Turkinju očistite od kore, operite i naribajte u maramu, krpu ili papirnati ubrus te dobro iscjedite. Prije dodavanja začina u jabuke također ih malo procijedite, dodajte začine, šećer po želji i malo mrvica i griza ( mrvice i griz upijaju suvišnu vodu), smjesi dodati iscijeđenu turkinju i sve skupa dobro promješati. Probati i dodati ako nečeg fali, a ako ste pretjerali u začinima ili šećerom dodajte još malo jabuka i buče.
Tijesto razvući vrlo tanko preko stolnjaka i velikog stola, optrgajte rotirajuči krajeve između dva prsta te nadjenite jednu trečinu. Nadjev je najbolje nanositi rukama jer ga je tako najlakše rasporediti. Štrudlu pažljivo zarolajte sa stolnjakom, izrežite 4-5 štruca veličine lima i stavite ih peći na pouljen lim. Pecite na 200 stupnjeva 35-40 min. Tokom pečenja 2-3 puta lagano kistom pouljite kako bi štrudla izvana ostala hrskava. Pečenu štrudlu odmah po pečenju premjestiti na čisti lim kako ne bi upila masnoću.

RECEPT MARIJANE ZLOMISLIĆ

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču


Zamijesite tijesto i pustite da odmara u prozirnoj foliji. Dok se tijesto odmara, na tavi popržite mješavinu začina, dodajte luk, pirjajte dok se ne opusti, te dodajte grašak i krumpir i dočinite po ukusu. Tijesto razvaljajte na većoj platnenoj krpi, te razvucite rukama na tanko (po mogućnosti dvije kore). Donju koru poškropite maslacem, te preklopite gornjom korom, rasporedite malo maslaca i fil na 2/3 površine. Motajte pomoću krpe od popunjenog dijela tijesta prema praznoj trećini tijesta, premjestite u pleh, premažite maslacem i pecite kratko na 200 stupnjeva dok ne porumeni. Pokrijte čistom krpom i ostavite da se opusti, te servirajte uz umak od jogurta.

RECEPT MARTINE DOROTIĆ


Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Upravo se čita

Image
INTERVJU

'Zlatna djevojka' Dona za RTL.hr: 'Ivan je dobar momak, ali meni treba više vremena da se zaljubim u osobu'

U posudu staviti brašno sol ulje jaje ocat i polako dodavati toplu vodu dok se ne formira kugla, dobro izraditi rukama (staviti grijati 1 posudu) premazati ulje i prekriti posudom. Dok se odmara raditi nadjev (pol sata max), tikvicu izribati i posoliti da pusti vodu. Sir, jaje, kiselo vrhnje i ostatak soli izraditi i dodati rukama iscijeđene tikvice.
Na veliku krpu posuti vrlo malo brašna i tanko razvući tijesto (ne pretanko), odrezati debele krajeve podijeliti nadjev na 2 dijela i svaki kraj tanko izmazati te rolati, prvo 1 pa drugi kraj prema sredini (označiti si sredinu) prebaciti u namašćen okrugli pleh (ukrug rolati) premazati sa 1 žlicom kiselog i pola deci slatkog vrhnja, izrezati na tanke listiće maslac po štrudli i peći na 200 stupnjeva 35-40min (dok se ne zažari). STAVITI NA NIŽU RAZINU PEĆNICE (PRED KRAJ POJAČATI GORNJI PEKAČ).

RECEPT NIKOLINE DIANEŽEVIĆ


Otopite maslac i ostavite da se malo ohladi. Za tijesto u posudi pomiješajte brašno sa soli i mlakom sirutkom, te umijesite tijesto. Tijesto mijesite otprilike 5-10 minuta kako bi dobilo svilenu teksturu (što ga dulje mijesite, biti će elastičnije), a zatim poklopite posudu i ostavite na toplom da odmara otprilike 20-25 minuta. Dok tijesto odmara, očistite i naribajte buču. Posolite je dobro, dobro promiješajte i ostavite da stoji oko 30 minuta kako bi omekšale i pustile tekućinu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Odmoreno tijesto podijelite u dva dijela, malo premjesite i sa svih strana dobro premažite otopljenim maslacem ili uljem, vratite u posudu, poklopite, i ostavite da stoji još 25-30 minuta. Buče dobro ocijedite i protisnite dlanovima (ižmičite) kako bi im ocijedili sav višak tekućine. U posudi promiksajte jaja sa sirom i vrhnjem, dodajte ocijeđene tikve i sve zajedno dobro promiješajte. Ukoliko je potrebno još malo dosolite.

Tijesto ocijedite od masnoće te ga razvucite rukama na nekom starom stolnjaku. Možete za svaki slučaj i lagano pobrašniti stolnjak, mada se tijesto ne bi smjelo primati. Tijesto prvo malo razvucite i raširite rukama u zraku, a zatim na stolu tako da krećete od sredine prem van i lagano dlanovima razvlačite, i tako u krug dok ga ne razvučete do kraja. Možete si pomoći i valjkom da ga rastanjite od sredine.

Za bučnicu nemojte tijesto razvlačiti pretanko i prozirno, mora biti malo punije. Deblje rubove na krajevima odstranite nožem, te cijelo tijesto lagano pošpricajte rastopljenim maslacem ili uljem, a zatim po jednoj i drugoj dužoj strani premažite nadjev otprilike u širini pedlja. Nemojte mazati uz sami rub tijesta, ostavite prazno otprilike 8-10 cm od ruba. Tijesto pomoću stolnjaka rolajte prema sredini (malo šire), s jedne i druge strane, a zatim lagano nožem odvojite. Lim za pečenje dobro premažite masnoćom, pripremljenu bučnicu režite na komade duljine lima i slažite jednu kraj druge lagano razmaknute. Isto ponovite i s drugim dijelom tijesta.

Pripremljenu bučnicu prije pečenja izvana premažite otopljenim maslacem, a zatim preljevom od izmješanog vrhnja s jajetom. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 200°C otprilike 35-40 minuta (dok ne porumeni).

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

RECEPT TATJANE CAR


Brašno prosijati,u sredinu dodati vodu,otopljeni maslac i sol. Umijesiti glatko tijesto i staviti ga u posudu sa uljem da se odmara. Jabuke očistiti i odstraniti sve nejestive dijelove. Narezati na četvrtine i iste na tanke listiće. Pomiješati sve sastojke u jabuke. Tijesto razvući na kuhinjskoj krpi posutu sa brašnom, na vrlo tanko tijesto, da se kroz njega vidi. Posuti sa mrvicama na 2/3 tijesta i staviti smjesu jabuka, zarolati sa krpom tijesto u savijaču i peći na 175-200 stupnjeva oko 45-55 minuta. Otopljenim maslacem mazati tijesto tijekom pečenja.

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Image

Tog se nitko nije sjetio! - nove epizode

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba