Ostalo

Iskušajte recepte za slane i slatke štrudle!

U novoj epizodi kulinarskog showa 'Tri, dva, jedan - peci!' preostalih šest natjecateljica su u kreativnom izazovu gledateljima i žiriju pokazale svoje recepte za štrudle (slatke i slane). Iskušajte te recepte naših amatera slastičara!

RTL
19.12.2013 09:05

Naše su se natjecateljice u drugom izazovu sedme epizode kulinarskog showa 'Tri, dva, jedan - peci!' okušale i u slanim i slatkim štrudlama. Ako vi želite želite okušati u tome, pročitajte njihove recepte.
RECEPT ANE MIŠKOVIĆ

Štrudla - Ana Mišković


U zdjelu prosijati brašno, dodati sol, ocat, ulje i uz mlaku vodu zamjesiti tijesto. Tijesto ostaviti da miruje bar 15minuta, a za to vrijeme pripremiti nadjev. Suhe šljive oprati i osušiti, nasjeckati ih te staviti kuhati sa šećerom, vanilin šećerom i vinom oko 15 minuta, da šljive upiju vino, a šećer se otopi. U smjesu dodati nasjeckanu čokoladu, kuhati dok se ne otopi, te dodati maslac i cimet.
Pistacije i lješnjake sitno nasjeckati. Tijesto razvaljati, premazati nadjevom i po nadjevu posuti nasjeckane pistacije i lješnjake. Zarolati, premazati slatkim vrhnjem i peći na 190 stupnjeva oko 15minuta, povremeni premazujući štrudlu slatkim vrhnjem. Posuti šećerom u prahu.

RECEPT MAJE LAJPOLD

Štrudla - Maja Lajpold


Od sastojaka umijesiti glatko, mekanije tijesto i pustiti ga da se odmori dok pripremamo nadjev. Za nadjev operite, ogulite i naribajte jabuke, polijte ih sa sokom citrusa te preko njih naribajte korice. Začine izmješajte po nepcima i želji, a vodite se za tim da je cimeta najviše, klinčića malo manje i vrlo malo svega ostalog navedenog. Turkinju očistite od kore, operite i naribajte u maramu, krpu ili papirnati ubrus te dobro iscjedite. Prije dodavanja začina u jabuke također ih malo procijedite, dodajte začine, šećer po želji i malo mrvica i griza ( mrvice i griz upijaju suvišnu vodu), smjesi dodati iscijeđenu turkinju i sve skupa dobro promješati. Probati i dodati ako nečeg fali, a ako ste pretjerali u začinima ili šećerom dodajte još malo jabuka i buče.
Tijesto razvući vrlo tanko preko stolnjaka i velikog stola, optrgajte rotirajuči krajeve između dva prsta te nadjenite jednu trečinu. Nadjev je najbolje nanositi rukama jer ga je tako najlakše rasporediti. Štrudlu pažljivo zarolajte sa stolnjakom, izrežite 4-5 štruca veličine lima i stavite ih peći na pouljen lim. Pecite na 200 stupnjeva 35-40 min. Tokom pečenja 2-3 puta lagano kistom pouljite kako bi štrudla izvana ostala hrskava. Pečenu štrudlu odmah po pečenju premjestiti na čisti lim kako ne bi upila masnoću.

RECEPT MARIJANE ZLOMISLIĆ

Štrudla - Marijana Zlomislić


Zamijesite tijesto i pustite da odmara u prozirnoj foliji. Dok se tijesto odmara, na tavi popržite mješavinu začina, dodajte luk, pirjajte dok se ne opusti, te dodajte grašak i krumpir i dočinite po ukusu. Tijesto razvaljajte na većoj platnenoj krpi, te razvucite rukama na tanko (po mogućnosti dvije kore). Donju koru poškropite maslacem, te preklopite gornjom korom, rasporedite malo maslaca i fil na 2/3 površine. Motajte pomoću krpe od popunjenog dijela tijesta prema praznoj trećini tijesta, premjestite u pleh, premažite maslacem i pecite kratko na 200 stupnjeva dok ne porumeni. Pokrijte čistom krpom i ostavite da se opusti, te servirajte uz umak od jogurta.

RECEPT MARTINE DOROTIĆ

Štrudla - Martina Dorotić


U posudu staviti brašno sol ulje jaje ocat i polako dodavati toplu vodu dok se ne formira kugla, dobro izraditi rukama (staviti grijati 1 posudu) premazati ulje i prekriti posudom. Dok se odmara raditi nadjev (pol sata max), tikvicu izribati i posoliti da pusti vodu. Sir, jaje, kiselo vrhnje i ostatak soli izraditi i dodati rukama iscijeđene tikvice.
Na veliku krpu posuti vrlo malo brašna i tanko razvući tijesto (ne pretanko), odrezati debele krajeve podijeliti nadjev na 2 dijela i svaki kraj tanko izmazati te rolati, prvo 1 pa drugi kraj prema sredini (označiti si sredinu) prebaciti u namašćen okrugli pleh (ukrug rolati) premazati sa 1 žlicom kiselog i pola deci slatkog vrhnja, izrezati na tanke listiće maslac po štrudli i peći na 200 stupnjeva 35-40min (dok se ne zažari). STAVITI NA NIŽU RAZINU PEĆNICE (PRED KRAJ POJAČATI GORNJI PEKAČ).

RECEPT NIKOLINE DIANEŽEVIĆ

Štrudla - Nikolina Dianežević


Otopite maslac i ostavite da se malo ohladi. Za tijesto u posudi pomiješajte brašno sa soli i mlakom sirutkom, te umijesite tijesto. Tijesto mijesite otprilike 5-10 minuta kako bi dobilo svilenu teksturu (što ga dulje mijesite, biti će elastičnije), a zatim poklopite posudu i ostavite na toplom da odmara otprilike 20-25 minuta. Dok tijesto odmara, očistite i naribajte buču. Posolite je dobro, dobro promiješajte i ostavite da stoji oko 30 minuta kako bi omekšale i pustile tekućinu.

Odmoreno tijesto podijelite u dva dijela, malo premjesite i sa svih strana dobro premažite otopljenim maslacem ili uljem, vratite u posudu, poklopite, i ostavite da stoji još 25-30 minuta. Buče dobro ocijedite i protisnite dlanovima (ižmičite) kako bi im ocijedili sav višak tekućine. U posudi promiksajte jaja sa sirom i vrhnjem, dodajte ocijeđene tikve i sve zajedno dobro promiješajte. Ukoliko je potrebno još malo dosolite.

Tijesto ocijedite od masnoće te ga razvucite rukama na nekom starom stolnjaku. Možete za svaki slučaj i lagano pobrašniti stolnjak, mada se tijesto ne bi smjelo primati. Tijesto prvo malo razvucite i raširite rukama u zraku, a zatim na stolu tako da krećete od sredine prem van i lagano dlanovima razvlačite, i tako u krug dok ga ne razvučete do kraja. Možete si pomoći i valjkom da ga rastanjite od sredine.

Za bučnicu nemojte tijesto razvlačiti pretanko i prozirno, mora biti malo punije. Deblje rubove na krajevima odstranite nožem, te cijelo tijesto lagano pošpricajte rastopljenim maslacem ili uljem, a zatim po jednoj i drugoj dužoj strani premažite nadjev otprilike u širini pedlja. Nemojte mazati uz sami rub tijesta, ostavite prazno otprilike 8-10 cm od ruba. Tijesto pomoću stolnjaka rolajte prema sredini (malo šire), s jedne i druge strane, a zatim lagano nožem odvojite. Lim za pečenje dobro premažite masnoćom, pripremljenu bučnicu režite na komade duljine lima i slažite jednu kraj druge lagano razmaknute. Isto ponovite i s drugim dijelom tijesta.

Pripremljenu bučnicu prije pečenja izvana premažite otopljenim maslacem, a zatim preljevom od izmješanog vrhnja s jajetom. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 200C otprilike 35-40 minuta (dok ne porumeni).

RECEPT TATJANE CAR

Štrudla - Tatjana Car


Brašno prosijati,u sredinu dodati vodu,otopljeni maslac i sol. Umijesiti glatko tijesto i staviti ga u posudu sa uljem da se odmara. Jabuke očistiti i odstraniti sve nejestive dijelove. Narezati na četvrtine i iste na tanke listiće. Pomiješati sve sastojke u jabuke. Tijesto razvući na kuhinjskoj krpi posutu sa brašnom, na vrlo tanko tijesto, da se kroz njega vidi. Posuti sa mrvicama na 2/3 tijesta i staviti smjesu jabuka, zarolati sa krpom tijesto u savijaču i peći na 175-200 stupnjeva oko 45-55 minuta. Otopljenim maslacem mazati tijesto tijekom pečenja.