Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
VAŠA SVITLOSTI

Izaberite dodatnu rasvjetu za vaš dom

Na konačni odabir rasvjetnih tijela u nekom prostoru uvelike utječe osobni ukus vlasnika, koji njima nastoje stvoriti za njih poseban, ugodan ambijent.

Image
Foto: IKEA
RTL|Mirjana Mikulec/ 10.7.2012. u 16:42
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Općenito govoreći, rasvjeta u interijeru ovisi o dva čimbenika – o kakvom je tipu rasvjete riječ (različite vrste rasvjetnih tijela) i kakvu rasvjetu zahtjevaju aktivnosti koje će se vršiti u nekom određenom prostoru.

Primjerice, na nekom mjestu u kuhinji gdje se priprema hrana, trebat će jača direktna rasvjeta na radnoj površini, dok će na određenim mjestima za odmor, kao što su sofa u dnevnom boravku ili krevet u spavaćoj sobi, biti dovoljna samo ambijentalna. Na konačni odabir  rasvjetnih tijela u nekom prostoru uvelike utječe osobni ukus vlasnika, koji njima nastoje stvoriti za njih poseban, ugodan ambijent.

Image
Foto: AS Creation
Image
AS Creation

Uz prirodne izvore svjetlosti (prozori, staklena vrata, i sl.) i rasvjetna tijela smještena na stropove i zidove, veliku ulogu u interijerima ima i 'dodatna' rasvjeta u vidu stolnih i stajaćih lampi. Osim estetske, stolne i stajaće lampe imaju i jasnu funkcionalnu ulogu – osigurati svjetlost na mjestima gdje je ona u određenim prilikama najpotrebnija.

Stolne i stajaće lampe

Iako se obično vežu uz radne stolove, stolna lampa može se razmjestiti i na druga mjesta u interijeru, npr. stoliće u hodniku ili dnevnim sobama, ili pak na noćne ormariće u spavaćim ili dječjim sobama.

Image
Foto: Domus nobilis
Image
Domus nobilis

Osim što može pružiti jaču rasvjetu koja se, ovisno o vrsti lampe, može i prema potrebi usmjeravati na određen dio namještaja ili predmeta (ovisno o tome da li ima  statičan ili fleksibilan 'vrat', što se pokazuje iznimno korisnim za pisanje ili čitanje), stolna lampa može biti i ambijentalna (prigušena svjetlost koja može biti i raznih boja) te na taj način vršiti iznimno važnu estetsku funkciju u smislu kreiranja posebnog ugođaja u svakom prostoru.

Velika prednost stolne lampe je i mogućnost njezina vrlo lakog premiještanja iz jednog u drugi dio interijera, sukladno trenutnim potrebama (ako ne kolidiraju sa stilom ostatka prostorije u koji ih premiještate).

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Stajaću lampu je gotovo u pravilu najbolje smjestiti u kut prostorije, tik uz stol, komodu ili sofu. Iako danas postoji izvrstan izbor materijala, boja i oblika, za onu koja je smještena uz sofu predlažem da razmotrite lampu s dva 'vrata' (jedan dio baca svjetlost prema stropu, dok  donji dio lampe ima fleksibilan 'vrat' kojim se dodatna rasvjeta može usmjeravati prema potrebi).

Image
Foto: IKEA
Image
IKEA

Kao 'međuvarijantu' predlažem stajaću lampu čiji se gornji dio (na kojem se nalazi obod s izvorom svjetlosti) može rotirati. U hodnik i spavaću sobu mogu se staviti jače ili ambijentale stajaće lampe, sukladno vlastitom estetskom i funkcionalnom kriteriju. Kako je hodnik ili predsoblje prva prostorija koju će svatko ugledati prilikom ulaska u neki stambeni ili poslovni prostor, savjetujem da izaberete 'reprezentativnije' stajaće lampe koje će 'pričati priču' o ostatku vašeg prostora i svojom ljepotom već pri samom ulasku plijeniti pažnju.

Stolna i stajaća lampa može biti od najrazličitijih materijala (sve vrste metala i drva, papira, stakla, plastike, tkanine, itd.), s vidljivim, 'izduženim' ili skrivenim postoljem, različitih boja, oblika i intenziteta rasvjete, industrijske ili ručne izrade, dizajnerske … konačni odabir je stvar individualnog ukusa.

Iako je aktualan trend tzv. fuzija (miješanje) stilova, predlažem da se prilikom kupovine stolne i  stajaće lampe ipak ima na umu stil u kojem je uređen ostatak prostora. Za klasične prostore predlažem i klasičnu stolnu lampe od mesinga,  kombinacije mesinga sa staklom (vrlo česta varijanta je s tamno zelenim staklenim obodom) ili poznatog tiffany dizajna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Upravo se čita

Image
VEĆ ŠEST GODINA

Luka o braku: 'Smatram da se nisam rano oženio, bila je to ljubav na prvi pogled'

Image
Foto: AS Creation
Image
AS Creation

U obzir će svakako doći i kristalna stolna lampa, a za stajaću predlažem onu koja je izrađena u kombinaciji mesinga i oboda od fine tkanine (primjerice od 'teže' napete ili plisirane svile, jednobojne ili s klasičnim, jedva primjetnim dezenima). U klasici, kao i u rustici, predlažem izbjegavanje svih umjetnih materijala ultra žarkih boja!

U rustikalnim će interijerima lijepo izgledati stolna i stajaća lampe od mesinga ili kovanog željeza, a za stolnu posebno preporučujem one izrađene u varijanti imitacije starih petrolejskih lampi. Za moderne prostore, a posebno one koje prate stroga minimalistička pravila, predlažem lampe jednostavnih ravnih linija, idealno od jednog materijala – metalne (visok sjaj) ili od nekog sintetičkog materijala.

Image
Foto: IKEA
Image
IKEA

Bez obzira da li je riječ o stolnoj ili stajaćoj lampi, dobro je razmisliti o opciji da imaju regulatore intenziteta svjetlosti.

  • Stolne i stajaće lampe mogu se 'strateški' postaviti u određen dio prostora koji posebno želimo naglasiti (stol, slika, skulptura…)
  • Obodi, materijali i linije stolnie i stajaće lampe u jednoj prostoriji ne mora uvijek biti identičn!
  • Kada se 'zasitite' starog izgleda stolnih i stajaćih lampi s obodima, zamijenite ih bez razmišljanja (ovakvo rješenje je obično najjeftinije, a može uvelike osvježiti prostor)!
  • Uvijek valja voditi računa da će doživljaj i intenzitet boja u interijeru ovisiti o jačini i nijansama rasvjete!
  • Rasvjetna tijela koja emitiraju direktnu rasvjetu sa strane, stvorit će sjenu predmeta na koji pada (ovakav položaj izbjegavajte ukoliko želite sakriti neke neravne plohe na koje pada svjetlost, kao i kada želite sačuvati trodimenzionalnu vizuru nekih predmeta).
  • Jače rasvjetljen prostor stvara osjećaj prostranosti i veće kvadrature! Pojačajte svjetlost stolnom i/ili stajaćom lampom gdje god je to potrebno!
  • Stolna i stajaća lampa pokazat će se naročito korisna ako se smjesti duž dijelova prostora kojima se često prolazi (zbog atmosfere, ali i vlastite sigurnosti!)
  • Prilikom kupnje stolne ili stajaće lampe, obavezno provjerite kako izgleda kada je upaljena!
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Image
OSVOJILA 100.000 kuna!

Mlada Anka pobjednica showa 'Tri, dva, jedan – kuhaj'!

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba