Ostalo

Jalousie - spoj lisnatog tijesta i nadjeva

Jalousie je francuska slastica koja se sastoji od lisnatog tijesta i nadjeva koji je najčešće slastičarska krema i neko voće.

RTL
10.12.2014 21:41

JALOUSIE (Snježana Lamešić DOKO)

OSNOVNO LISNATO TIJESTO

- 1 kg glatkog brašna

- 500 grama maslaca

- 2 žlice alkoholnog octa

- sol

NADJEV

- 4 kom jabuka 4 kom

- 100 grama smeđeg šećera

- 50 grama maslaca

- 100 grama šećera u prahu

Jalousie je bio prvi izazov kandidata u novom tjednu najslađeg kulinarskog showa 'Tri, dva, jedna- peci!'. Prije nego što su se bacili na izradu ove francuske slastice od lisnatog tijesta, žiri je kandidatima dao važan savjet:

"Obratite posebnu pozornost na lisnato tijesto, odnosno tehniku preklapanja lisnotog tijesta".

A mi ćemo vama ponuditi jedan od načina na kojim možete napraviti ovu slasticu.

Lisnato tijesto podijelite na dva dijela, te odmah jednu koru stavite u lim za pečenje. U posudi pomiješajte jabuku isjeckanu na kockice, borovnice, cimet i dvije žlice šećera.

Smjesom prekrijte tijesto u limu, ali ostavite jedan do dva centimetra uz rubove nepremazane. Taj dio malo smočiti vodom kako se gornja kora ne bi odvojila tijekom pečenja.

Stavite drugu koru preko i lagano pritisnite rubove da se spoje. Premažite tijesto jajem i pecite 20-25 minuta u prethodno zagrijanoj pečnici na 200C.

Kada je gotovo, ukrasite sa šećerom u prahu i poslužite toplo.