JALOUSIE (Snježana Lamešić DOKO)
OSNOVNO LISNATO TIJESTO
- 1 kg glatkog brašna
- 500 grama maslaca
- 2 žlice alkoholnog octa
- sol
NADJEV
- 4 kom jabuka 4 kom
- 100 grama smeđeg šećera
- 50 grama maslaca
- 100 grama šećera u prahu
Jalousie je bio prvi izazov kandidata u novom tjednu najslađeg kulinarskog showa 'Tri, dva, jedna- peci!'. Prije nego što su se bacili na izradu ove francuske slastice od lisnatog tijesta, žiri je kandidatima dao važan savjet:
"Obratite posebnu pozornost na lisnato tijesto, odnosno tehniku preklapanja lisnotog tijesta".
A mi ćemo vama ponuditi jedan od načina na kojim možete napraviti ovu slasticu.
Lisnato tijesto podijelite na dva dijela, te odmah jednu koru stavite u lim za pečenje. U posudi pomiješajte jabuku isjeckanu na kockice, borovnice, cimet i dvije žlice šećera.
Smjesom prekrijte tijesto u limu, ali ostavite jedan do dva centimetra uz rubove nepremazane. Taj dio malo smočiti vodom kako se gornja kora ne bi odvojila tijekom pečenja.
Stavite drugu koru preko i lagano pritisnite rubove da se spoje. Premažite tijesto jajem i pecite 20-25 minuta u prethodno zagrijanoj pečnici na 200C.
Kada je gotovo, ukrasite sa šećerom u prahu i poslužite toplo.