Sve o našem kulinarskom showu možete saznati na internetskoj stranici 321.rtl.hr
Bijelo-sivo govedo dugih rogova ili boškarin dio je istarskog identiteta. U prošlosti je ta domaća životinja služila za rad u polju, prijevoz tereta i druge teške poslove. Danas ima sasvim drugačiju svrhu, uzgaja se radi mesa. Jela i prerađevine od boškarinova mesa smatraju se pravim delicijama.
"Osnovne karakteristike boškarina su da je to autohtono govedo koje je godinama na ovom području Istre. On je od bijele, sive, do crne boje, ima ogromne rogove raspona do metar i po, dobroćudne je naravi, izdržljiv, poslušan... Zaslužan je što je čovjek opstao na toj škrtoj istarskoj zemlji", opisala nam je Suzana Kukić iz Obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva "Kukić" iz Gračišća.
"Najpoznatija istarska tradicionalna jela od boškarina su gulaš s tradicionalnom istarskom tjesteninom, kao što su fuži, njoki, pljukanci... Zatim, radila se juha, tripice i još od stare tradicije su bila jetrica s palentom. U novije vrijeme se rade salame ili kobasice od boškarina, ima ih nekoliko vrsta. Zanimljivo je to što je svaka ta salama dobila ime po jednom od boškarina i prepoznatljiva je po tome jer se u njih stavljaju bijelo ili crno vino, tartufi i mediteransko bilje", rekla je gospođa Kukić te dodala da ne može svaki restoran pripremati jela od boškarinova mesa
"Kuhar mora imati licencu zato što se to meso priprema malo drugačije od mesa koje je u tovu, jer se životinje hrane na ispaši", otkrila nam je Suzana.
Sve o našem kulinarskom showu možete saznati na internetskoj stranici 321.rtl.hr , a pratite nas i na Facebook stranici te Twitteru.