Ostalo

Jeste li probali kruh ili muffine od koprive?

Kopriva se konzumira diljem svijeta, a svoje je mjesto našla i u hrvatskoj kuhinji. U Podravini je osobito cijenjena, a pored juhe od koprive, možemo ju pronaći u kruhu, medenjacima, pa čak i muffinima.

RTL
10.04.2014 21:31

Sve o našem kulinarskom showu možete saznati na internetskoj stranici 321.rtl.hr

Kopriva je odavno na glasu kao ukusna i zdrava biljka. Još su je stari Grci koristili kao lijek za reumu. Rimljani su je, pak, rado jeli kao mlado povrće. I danas se kopriva konzumira diljem svijeta. Najpopularnije jelo od koprive je juha od koprive. Kopriva je svoje mjesto našla i u hrvatskoj kuhinji. Ovdje u Podravini osobito je cijenjena.

Pa u kojim se to sve podravskim tradicijskim jelima koristi kopriva?

"Kopriva je bila najpoznatija u podravskoj tradiciji kroz omlet s jajima i koprivom. Koristila se i u pitama koprivnjacima, za liječenje, za čajeve, sokove, čak i tkaninu", rekli nam je Bernard Tkalčec , vlasnik restorana 'Zlatni klas' u Otrovancu, čija je obitelj zaslužna i za brojne inovacije u jelima s koprivom.

"Zahvaljujući inovacijama naše obitelji, kopriva je završila u kruhu, koji je postao poprilično poznat, zatim u medenjacima, čak i muffinima, zelenim mlincima, tjestenini...", otkrio je gospodin Tkalčec.

Kako se radi juha od koprive?

"Juha od koprive, ili popularni ćušpajz, može biti gušća ili bistrija varijanta. Najčešće se sprema da se na lagano ulje stave vrhovi mlade koprive koji se lagano , pa se dodaju začini, voda i dobije se jedan pun okus svježe zelene boje, to je juha od koprive", kažu u restoranu 'Zlatni klas'.

"Ne samo u Hrvatskoj, kopriva je zadnjih desetak godina planetarni hit. Ponovno se vratila na velika vrata, bogata je željezom, fosforom, A i C vitaminom. Zanimljivo je da 100 grama koprive sadrži više C vitamina od 100 grama limuna", zaključio je gospodin Tkalčec.

Sve o našem kulinarskom showu možete saznati na internetskoj stranici 321.rtl.hr , a pratite nas i na Facebook stranici te Twitteru .