Novosti

Kako se kuha uskrsna šunka: Slavonka Željka Klemenčić otkrila na što treba paziti

Šunka je nezaobilazan dio tradicionalnog uskrsnog doručka

RTL.hr
29.03.2024 15:00

Rotkvice, mladi luk, hren i pisanice odnosno kuhana jaja nezaobilazan su dio tradicionalnog uskrsnog doručka, a kako bi stol bio potpun, nedostaje samo kraljica - kuhana šunka.

Željka Klemenčić, koja je bila članica žirija showa 'Tri, dva, jedan - kuhaj! ' i velika obožavateljica domaće kuhinje, otkrila je kako se šunka priprema u njenoj rodnoj Slavoniji.

"Pravu domaću cijelu šunku danas malotko kuha kod kuće, prvenstveno jer je ogromna, s kostima i 8, 9 kilograma. Za to trebate kazan. A mi smo češće kuhali plećku, moja mama je za to majstorica. Plećka se prvo kratko prokuha cijela s kožom, i ta se voda baca. Tada se obreže i skine koža, ali ne i masno pod kožom", ispričala je Željka, a otkrila je i na što treba posebno paziti. Naime, dužina kuhanja ovisi o veličini šunke, a evo i pravila.

Važno je iskustvo

šunka

"Kuha se ovisno o veličini, otprilike sat vremena po kilogramu. Ako će se kasnije peći u kruhu, vrijeme kuhanja skrati se onoliko koliko će biti u pećnici. To je proces koji traži znanje i iskustvo", kaže Željka.

Prije nekoliko godina otkrila je i kuha li i sama šunku za Uskrs.

"Radili smo to nekoliko puta, ali zadnjih godina ne. Zaključili smo da nam ne treba tako velika količina mesa", ispričala je ova ljubiteljica kuhanja za RTL.hr.

Show 'Tri, dva, jedan - kuhaj! možete gledati na platformi Voyo!