Rotkvice, mladi luk, hren i pisanice odnosno kuhana jaja nezaobilazan su dio tradicionalnog uskrsnog doručka, a kako bi stol bio potpun, nedostaje samo kraljica - kuhana šunka.
Željka Klemenčić, članica žirija showa 'Tri, dva, jedan - kuhaj!' i velika obožavateljica domaće kuhinje, otkrila je kako se šunka priprema u njenoj rodnoj Slavoniji.
"Pravu domaću cijelu šunku danas malotko kuha kod kuće, prvenstveno jer je ogromna, s kostima i 8, 9 kilograma. Za to trebate kazan. A mi smo češće kuhali plećku, moja mama je za to majstorica. Plećka se prvo kratko prokuha cijela s kožom, i ta se voda baca. Tada se obreže i skine koža, ali ne i masno pod kožom", ispričala je Željka, a otkrila je i na što treba posebno paziti. Naime, dužina kuhanja ovisi o veličini šunke, a evo i pravila.
Važno je iskustvo
šunka šunka
šunka šunka
"Kuha se ovisno o veličini, otprilike sat vremena po kilogramu. Ako će se kasnije peći u kruhu, vrijeme kuhanja skrati se onoliko koliko će biti u pećnici. To je proces koji traži znanje i iskustvo", kaže Željka.
Otkrila je i kuha li i sama šunku za Uskrs.
"Radili smo to nekoliko puta, ali zadnjih godina ne. Zaključili smo da nam ne treba tako velika količina mesa", ispričala je ova ljubiteljica kuhanja za RTL.hr.