Ostalo

Kako se radi svježi kravlji sir i vrhnje?

Domaći sir i vrhnje mogu biti izvrsno samostalno jelo, ali i sastojak mnogih tradicijskih specijaliteta.

RTL
31.03.2014 21:15

Sve o našem kulinarskom showu možete saznati na internetskoj stranici 321.rtl.hr

Da bismo vam pokazali kako nastaju pravi domaći sir i vrhnje, posjetili smo jedno pravo domaće zagorsko poljoprivredno gospodarstvo.

Kako se radi svježi kravlji sir?

"Kad se pomuze krava, mlijeko se precijedi i stavi na toplo. Čeka se 24 sata, potom se vrhnje ogrne i čeka se dok se ukiseli mlijeko. Potom se kipućom vodom prelije po kiselom mlijeku, stavi se kroz cjedilo i u frižider. Nakon par sati se može jesti", rekla nam je Božena Žarković iz Sekirišća.

Što je to u zagorskom siru tako posebno?

"Fin je, mekan, mirišljav jer kada se mlijeko pomuze, to je baš miris čistog mlijeka. To je neopisivo", dodala je Božena i podijelila savjet za izradu pravih štrukli.

"Sir mora biti dobro ocijeđen, ako ima još u sebi dosta sirutke, to nije to. I tijesto mora biti razvučeno, da se dâ napraviti baš kao lisnato", zaključila je Božena Žarković.

Sve o našem kulinarskom showu možete saznati na internetskoj stranici 321.rtl.hr , a pratite nas i na Facebook stranici te Twitteru .

Kolačići

Ova web-stranica koristi kolačiće. Kolačiće koristimo za pružanje boljeg korisničkog iskustva, lakšeg pregleda sadržaja, analize korištenja, sustava oglašavanja i funkcionalnosti. Klikom na "Slažem se" pristaješ na sve svrhe obrade. Pojedinačne namjene možeš odabrati i urediti klikom na "Saznaj više". Više o kolačićima možeš pročitatiovdje.

Ova web-stranica koristi kolačiće. Kolačiće koristimo za pružanje boljeg korisničkog iskustva, lakšeg pregleda sadržaja, analize korištenja, sustava oglašavanja i funkcionalnosti. Klikom na "Slažem se" pristaješ na sve svrhe obrade. Pojedinačne namjene možeš odabrati i urediti klikom na "Saznaj više". Više o kolačićima možeš pročitatiovdje.