Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
MAŠTA MOŽE SVAŠTA

Kako urediti mali apartman na moru?

Odradili ste godišnji odmori, ali pred sam kraj ste puno razmišljali o uređenju interijera svog apartmana na moru. Evo korisnih savjete kako to učiniti da bi sljedeće ljeto još više uživali u zasluženom odmoru.

Image
Foto: Dulux
RTL|Mirjana Mikulec/ 23.10.2012. u 14:00
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Kako manji apartmani (do 40 m2) zbog manje kvadrature obično iziskuju veću maštovitost i domišljatost u smislu pronalaženja idealnog rješenja koje će zadovoljiti funkcionalne i estetske kriterije, donosimo nekoliko prijedloga kako ih pretvoriti u prostor u kojem ćemo rado boraviti tijekom omiljenog dijela godine rezerviranog za odmor i opuštanje.

Nježni tonovi za relaksaciju

U malim prostorima preferira se upotreba svijetle neutralne palete boja – kako na zidovima i komadima namještaja, tako i podnim oblogama. Bez obzira da li je riječ o parketu, laminatu ili pločicama (koji će se pokazati najlakšima za održavanje) predlažemo da razmotrite upotrebu sljedećih tonova – prirodna boja drva, bijela, boja pijeska ili nježno bež.

Image
Foto: AS Creation
Image
AS Creation

Ako se odlučite za parket, za manje prostore predlažemo što je moguće jednobojnije varijante, bez jasnih ocrtavanja tamnijih godova. Ako je pak riječ o keramičkim pločicama, predlažemo da izaberete jednobojne ili s vrlo diskretnim, sitnijim uzorcima, koji neće dodati nepotrebno šarenilo  manjem prostoru koje se može lakše 'zagušiti'.

Isti neutralni kolorit predlažemo i za zidove, koje nije uputno opterećivati pretjeranim brojem dekorativnih predmeta – primjerice, u dnevnom boravku nad sofom ili iznad stola za blagovanje izaberite radije jednu sliku većih dimenzija (s idealno 'morskim' motivom), nego više manjih.

Image
Foto: AS Creation
Image
AS Creation

Ako se zidovi u jednoj boji učine suviše dosadnim, predlažemo da jedan zid obojite u bijelu boju, a suprotni u nešto tamniju nijansu, primjerice boju bijele kave ili pijeska. Ispred tamnije obojanog zida predlažemo bijeli namještaj (bez obzira da li je mat ili visokog sjaja), dok ispred bijelog predlažemo staviti namještaj za koju nijansu tamniji. Uz ovaj kolorit dobro će se uklopiti namještaj prirodne boje jelovine ili bukve.

Image
Foto: Dulux
Image
Dulux

Neutralna svijetla paleta otvara bezbrojne mogućnosti kombiniranja s drugim toplijim bojama. Ipak, u manjim apartmanima savjetuje se izbjegavanje vrlo žarkih boja, već radije nježnih pastelnih boja, kao što je primjerice nježno ružičasta boja oleandera ili svjetlija varijanta lavande. U osnovnu svijetlu neutralnu paletu manjeg apartmana na moru vrlo će dobro 'sjesti' i nježna svijetlo plava (tzv. baby-blue). Kako je riječ o manjem prostoru, predlažemo da se zadržite na kombiniranju svijetlog 'neutrala' sa samo jednim toplijim, pastelnim tonom u svakoj prostoriji.

Vrste namještaja

U manjim apartmanima ne savjetujemo eksperimentiranja s miješanjem stilova (osim ako nije riječ o apartmanu u starinskoj kamenoj kući, u osnovnom rustikalnom stilu). Kako je funkcionalnost iznimno važan čimbenik u svakom prostoru manje kvadrature, predlažemo upotrebu laganog namještaja jednostavnih modernih linija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
Image
Foto: Dulux
Image
Dulux

Najfunkcionalnijim će se pokazati ugradbeni ormari s kliznim vratima (dobro rješenje za male prostore su i fronte 'obučene' u ogledala, što će prostor učiniti vizualno većim), umjesto većih kreveta sofe s mogućnošću rastezanja (tijekom dana dobit će se veći prostor, a sofa na rastezanje u dnevnom boravku riješit će i problem smještaja nenadanih gostiju) te ugradnja polica u zidove (ako za to postoji mogućnost). Vrlo zahvalnim namještajem pokazat će se stolice na rasklapanje, koje se mogu lako premjestiti i na balkon/terasu, a ukoliko nisu potrebne, pospremiti uz zid ili iza stola gdje neće sputavati nesmetan prolazak.

Maštovita klizna vrata umjesto klasičnih

U suvremeno uređenim manjim apartmanima predlažemo da zbog uštede prostora  razmotrite ugradnju kliznih umjesto klasičnih vrata, gdje je to moguće. Danas je na tržištu iznimno velik asortiman kliznih vrata u raznim bojama, sa ili bez ukrasnih lajsni, od pleksiglasa ili lagane iverice/drva.

Image
Foto: Dulux
Image
Dulux

Posebno efektnim će se pokazati klizna vrata od prozirnog metakrilata (odnosno, lexana), u kojima se nalazi prirodni pijesak ili manji kamenčići, a koja su danas također dostupna na našem tržištu. Ovakva vrata kada su otvorena stvaraju osjećaj veće prostranosti i jedinstvene cjeline prostora te su dobar 'mediteranski' dekor svakom apartmanu na moru.

Image
Foto: IKEA
Image
IKEA

U manjim apartmanima predlažemo upotrebu više manjih rasvjetnih tijela – idealno smještenih na zidove ili strop. Za manje apartmane predlažemo izbjegavati veća viseća rasvjetna tijela.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Upravo se čita

Image
VEĆ ŠEST GODINA

Luka o braku: 'Smatram da se nisam rano oženio, bila je to ljubav na prvi pogled'

Opći savjeti

  • Manje apartmane nije uputno opterećivati većim, masivnijim namještajem.
  • U manjim apartmanima predlažemo svijetle, idealno 'roll-on' zavjese.
  • Ako ste ljubitelj tepiha, predlažemo lagane pamučne, jednobojne ili dvobojne s vrlo diskretnim uzorkom.
  • Klizna vrata će uštedjeti prostor, a 'ispunjena' pijeskom i malim oblutcima u pleksiglasu dati konačni mediteranski pečat vašem prostoru.
  • Za dobro raspoloženje, odmah po dolasku predlažemo ispuniti vaze mediteranskim cvijećem i aromatičnim biljem u svim prostorijama!  Prozirne staklene vaze predlažemo napuniti školjkama ili kamenim oblutcima te napuniti vodom u koju ćete ubaciti latice cvijeća.
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Image

Omiljena TV meteorologinja udala se prošlog vikenda: Blistala je bajkovitoj vjenčanici

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba