Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
MALE TAJNE

Kako uštedjeti prostor u stanu

U svakom interijeru, a naročito onima manje kvadrature, važno je dobro iskoristiti svaki centimetar zadanog prostora, a da se pri tom ne izgubi toliko važna estetska komponenta.

Image
Foto: Domus nobilis
RTL|Mirjana Mikulec/ 1.6.2013. u 13:18
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Prostor se može gubiti smještanjem preglomaznog namještaja ali i više manjih komada namještaja te suvišnih dekorativnih elemenata. Posebnim izazovom se pokazuju interijeri u tavanskim prostorima, gdje kosine krova diktiraju organizaciju rasporeda prostorija i smještaj namještaja.

Donosimo nekoliko savjeta kako na najbolji način iskoristiti prostor koji u prvom redu mora biti prilagođen vama i vašim potrebama, ističući već prokušane načine uštede prostora.

Stubišta

Uz svoju osnovnu funkciju, ovaj dio prostora pruža velik manevarski prostor u smislu pohrane viška stvari – u stepenicama je moguće napraviti ladice koje se, ovisno o izvedbi, uopće ne moraju vidjeti jer su dio konstrukcije stubišta.

Image
Foto: Domus nobilis
Image
Domus nobilis

Drugi često zapostavljeni dio stubišta je kosina koja se može preurediti u ormar/ostavu, a maksimalnu praktičnost i iskorištenost prostora jamčit će izvlačne police ili ladice. Na podestima stubišta mogu se smjestiti klupice koje mogu biti i maske za radijator ili, ako su u obliku škrinja s poklopcem, služiti za dodatno odlaganje stvari.

Prostor ispod povišenih kreveta

Ovaj dio prostora često ostaje neiskorišten, iako doista nije malen, pogotovo ako je riječ o bračnim krevetima dimenzija 180x200 ili 200x200. Ladice, posebno kupljene kutije ili košare smještene pod krevetom skrivene su od pogleda, a u slučaju i da nemaju poklopce, sam krevet pruža zaštitu pohranjenim stvarima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Ormari po mjeri i bez hrbta

Ormari s kliznim vratima, izrađeni po mjeri i na način da prate linije zadanog prostora svakako će uštedjeti prostor, a ako se izrađuju do samog stropa, svakako savjetujemo postavljanje izvlačnih mehanizama za spuštanje garderobe smještene u gornji dio. Ovakvi ormari ne traže zadnju stranicu, pa se i dodatno štedi svaki dragocjeni centimetar. Ugradbeni ormari po mjeri idealni su za tavanske prostore jer besprijekorno prate i najkompleksnije linije zidova.

Šankovi – ormarići

Sveprisutnim trendom spajanja kuhinja i blagovaonica, šankovi postaju sve češćim dijelom interijera – osim kao pregrada i stol, mogu se napraviti i kao ormarići u koje se smještaju čaše, tanjuri i ostali predmeti. I u druge pregrade (dnevni boravak, dječje sobe..) mogu se smjestiti ne samo police i ormarići, već i čitavi ležajevi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Upravo se čita

Image
VEĆ ŠEST GODINA

Luka o braku: 'Smatram da se nisam rano oženio, bila je to ljubav na prvi pogled'

Image
Foto: Domus nobilis
Image
Domus nobilis
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Image

Omiljena TV meteorologinja udala se prošlog vikenda: Blistala je bajkovitoj vjenčanici

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba