Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
odlazak prijeti svima

Koga će nepoznata bamija odvesti u dvoboj?

Nakon kreativne teme s nepoznatom bamijom, tko odlazi u dvoboj? Doznat ćemo večeras u 21:10 sati u novoj epizodi 'Tri, dva, jedan – kuhaj!'.

RTL/ 15.5.2014. u 12:03
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Sve o našem kulinarskom showu možete saznati na internetskoj stranici 321.rtl.hr

Finale je sve bliže, a natjecatelja je sve manje. Preostaloj sedmorici ocjene iz bosanskog tjedna jako su slične, tako da odlazak prijeti svima, bez obzira na stanje na ljestvici. Tko večeras, nakon kreativne teme s nepoznatom bamijom, odlazi u dvoboj? Doznat ćemo večeras u 21:10 sati u novoj epizodi „Tri, dva, jedan – kuhaj!“.

Image
Foto: RTL
Image
RTL

Na kraju smo bosanskog tjedna u kojem se kandidati nisu baš pokazali. Imaju još jednu šansu da poprave stanje na ljestvici ocjena s originalnim, kreativnim ručkom u kojem je svima zadana ista namirnica – bamija. Gorkog okusa i jako nježna, ova biljka iz porodice mahunarki u naše je krajeve stigla s Arapskog poluotoka preko Turaka. Iako se rasprostranila na obalama Mediterana, u Hrvatskoj se rijetko koristi, dok je iznimno popularna namirnica u Bosni i Hercegovini. Kažu da je izašla iz Božjeg vrta, prepuna je vitamina i hranjivih sastojaka, a često se koristi u Begovoj čorbi ili uz janjetinu, ali ne kao glavni sastojak, već kao dodatak jelima.

Image
Foto: RTL
Image
RTL

Bamija se koristi u kozmetičke i zdravstvene svrhe, dobra je u liječenju želučanih tegoba, a smatraju je i afrodizijakom. Bamija se može koristiti u juhama, varivima i čorbama, a može se peći, kuhati, pržiti na roštilju ili dodati salati. Bamijina sluz, koju biljka ispušta prilikom kuhanja, veže kolesterol, a poznata je i kao prirodni emulgator, stoga je mnogi dodavaju umacima kako bi ga zgusnuli. Na našim se tržnicama može naći samo u sušenom obliku kako bi je se koristilo tijekom cijele godine… Rijetki su se natjecatelji susreli s bamijom prije, pa su ostali iznenađeni kada su na stolovima našli sušene bamije u obliku vjenčića. Stoga su sušene bamije trebali nakratko prokuhati u vodi da pusti prvu sluz, inače bi im bila tvrda i sirova.

Image
Foto: RTL
Image
RTL

Svi će natjecatelji pripremati po nekoliko vrsta jela, no morat će itekako razmišljati tijekom kuhanja jer bamija će biti glavna namirnica prema kojoj će žiri dijeliti ocjene za kreativnost. Đurđica će pripremiti đuveč uz teletinu i bamiju, baš kao i Anka koja će ispeći i pileće batake. Mislila je napraviti salatu od bamije, ali je odustala jer nije dobila svježe namirnice… Tanja također radi dva jela, pečenu teletinu s rižom, povrćem i bamijom, te jušno jelo s paprikama, rajčicom i bamijom uz domaći kruh, a Zlatan će napraviti janjetinu s umakom, ali nije siguran kako će se riješiti gorčine iz bamije. Natalija će pripremiti gulaš s rižom, paprikom i rajčicom, dok Milivoj i Nenad planiraju ponuditi žiriju čak tri jela s bamijom.

Tko će uspjeti u svojim naumima, a tko će biti prisiljen smanjiti količinu ostalih namirnica kako im se bamija ne bi izgubila među silnim okusima? I, naravno, tko odlazi u osmi dvoboj u kojem će imati samo 30 minuta da ispeče – ćevape? Doznat ćemo večeras u 21:10 sati na RTL Televiziji!

Sve o našem kulinarskom showu možete saznati na internetskoj stranici 321.rtl.hr, a pratite nas i na Facebook stranici te Twitteru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Image

Procurio pornić poznate voditeljice

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba