Ostalo

Kome će život zapapriti bosanski specijaliteti?

'Tri, dva, jedan - kuhaj!' već su napustili sedmero natjecatelja. Nakon hrvatskih regija, slijedeći tjedan selimo se u susjednu Bosnu i Hercegovinu kako bi provjerili snalaze li se ostala sedmorica u bosanskoj kuhinji. Vidjet ćemo kome će život zapapriti specijaliteti koje bez imalo muke u svojem zagrebačkom restoranu priprema Mubera Šušić, posebna članica žirija slijedećeg tjedna!

RTL
11.05.2014 11:13

U ponedjeljak natjecatelji kulinarskog showa 'Tri, dva, jedan - kuhaj' stižu u susjednu Bosnu, ali ne doslovno, već preko svojih recepata. Slijedeći tjedan posvećen je tradicionalnim jelima regije koja je kroz stoljeća utjecala na hrvatsku gastro kulturu, a koja je uvelike slična jelima turske, grčke i drugih mediteranskih kuhinja.

Bosanska kuhinja koristi začine, ali obično u malim količinama, a većina jela su lagana, kuhana s malo vode. Tipični sastojci jela bosanske kuhinje su rajčica, krumpir, luk, bijeli luk (češnjak), paprika, krastavci, mrkva, kupus, gljive, špinat, tikvice i grah, dok se od začina najčešće koriste mljevena paprika, papar, peršin, lovorov list i celer. Kao dodatak jelima u bosanskoj kuhinji često se koriste mlijeko, kajmak i vrhnje, a slatkim se jelima dodaju cimet i klinčić. Regija Hercegovine je pogodna za uzgajanje vinove loze i proizvodnju vina, dok se u Bosni rakija radi od šljiva i jabuka.

Mubera Šušić

U borbi za titulu najboljeg kuhara amatera ostalo je sedmero natjecatelja. Dosad su se natjecatelji koliko-toliko iskazali kao kulinarski znalci, ovisno o regiji, no neki se već duže vrijeme nalaze na dnu liste najboljih. Kako bi to ispravili, morat će dobro osmisliti kako, između ostalog, žiriju pripremiti tulumbe i tufahije, sarajevsku čorbu, hađijski sitni ćevaš s bulgurom i bamiju - jer to su zadaci idućeg tjedna!

Članovi žirija, Željka Klemenčić i Tomislav Špiček , ovog će tjedna ugostiti Muberu Šušić kao posebnu članicu žirija. Mubera je vrhunska poznavateljica tradicionalne bosanske kuhinje, a svoje specijalitete već nekoliko godina priprema zagrebačkim gostima restorana 'Sofra' . Naime, Mubera je glavna šefica kuhinje i glavna kuharica restorana u kojem se jela rade prema tradicionalnim receptima i služe na tradicionalan način.

Mubera Šušić

"Tri, dva, jedan - kuhaj!" već je napustilo sedmero natjecatelja, a njih pola je ostalo u igri za titulu najboljeg kuhara amatera. Slijedeći tjedan vidjet ćemo tko se nikako neće snaći sa specijalitetima bosanke kuhinje. Stoga budite uz kulinarski show RTL-a od ponedjeljka 12. svibnja u 21:10 sati!

Više o showu možete pronaći na web stranici www.rtl.hr/tri-dva-jedan-kuhaj/ i na Facebook stranici https://www.facebook.com/tridvajedankuhaj