Slastičarski okršaj u eteru RTL-a se nastavio, a pred kandidatima
slastičarsko natjecateljskog showa 'Tri,
dva, jedan – peci!' postavili su se novi francuski
izazovi. Večeras ih je tako dočekala izrada francuskog pithiviera
– tradicionalnog francuskog kolača.
"Pithivier je dobio ime po gradu u Francuskoj, a karakterizira ga
njegov specifičan izgled kupole. Vrlo je bitno da cijela 'kupola'
mora biti zatvorena, dok se unutra stavlja krema od badema",
komentirao je Zdravko Perić pripremanje ove
slatke delicije.
"Obratite pozornost kada ćete spajati dvije polovice tijesta da
ih dobro zalijepite, da vam ne bi nadjev iscurio van", objasnila
je Petra Jelenić kandidatima.
Okrugla pita s grbom po sredini vrlo je nalik kraljevskom kolaču
koji se poslužuje na blagdan sveta tri kralja. Osim tradicije s
dvije kore neke verzije ovog recepta sadrže kandirano voće
umjesto gornje kore od tijesta. Osim kreme od badema, koriste se
i druge vrste krema, što slatke, poput kreme od jabuka, što slan,
punjene špinatom i češnjakom, a poslužuje se toplo.
Neki su prvi put čuli za ovaj kolač, a neki su odlučili dodavati
sastojke koji njima odgovaraju okusom. Žiri ih je upozorio da je
za ovaj kolač bitno koncentrirati se kako što bolje napraviti
lisnato tijesto, a ne kremu koja ide unutra.
Luki je, kaže, cijeli dan krenuo loše, uspio se i porezati pa je
zaključio da nije njegov dan. U svoj kolač dodao je amareto i
naračnine korice. "Pripazi kad liješ bademe, da ti se ne pretvore
u pastu, oni trebaju biti brašnasti", upozorio ga je žiri.
Na kraju je zaključio da će mu kolač ispasti prerijedak.
Viktorija je odlučila dodati brendi i naranče. "Masnoća mora biti
sobne temperature, kao i jaja koja se moraju dodavati postepeno u
masnoću", objasnio joj je žiri.
Violeta je odlučila napraviti američku verziju pithiviera što je
zaintrigiralo žiri, dok je Dominik prepržio bademe i dodao koricu
od naranče u kremu. "Dodala bih i malo soli jer je sol pojačivač
okusa. Moja baka uvijek kaže da u svako slano jelo ide malo
šećera, i u svako slatko jelo malo soli", ispričala je
Petra.
Viktorija pak, nije uspjela u svom pithivieru pa je odlučila
napraviti još jedan jer joj je ostalo vremena.
Nakon što su ispekli francuski tradicionalni kolač, za Sanjin
pithivier žiri je rekao da super izgleda, ali im je djelovao
'preživo'. "Kreme je suviše i previše se osjeti brašno", rekao
joj je Zdravko. "Meni je problem tijesto koje je pečeno", rekla
je Petra.
Lukin ih je podsjetio na vjetrenjaču! "Rastakao sam kremu i
sve je postalo pretekuće", objasnio je Luka, no Zdravko mu je
ulio nade rekavši da je bez obzira na izgled napravio jako ukusan
kolač.
Mladoj Viktoriji žiri je dao same pohvale. "Lijepo je ispečeno i
nije ostalo sirovo, nema hrskavosti, ali je jako ukusno",
zaključili su.
Violeta je imala lijepu prezentaciju svoje američke verzije.
"Tehnički gledano to je pithiver, sve je tu, kupola i lisnato,
nisam često to jeo s jabukom, ali ovo je skoro pa odlično
napravljen i ukomponiran pithivier", pohvalio je Violetu
Zdravku.
Dominikov pithivier je dobio najbolju ocjenu žirija i zaključili
su da je njegov kolač najbliži klasičnom pithivieru. Igorovo
tijesto nije se najbolje izlistalo, ali ni speklo. "Ovo je
najlošije što si do sada napravio. Promašena tema", kratko mu je
rekao žiri. Za razliku od njega, Ivana je oduševila svojim
kolačom, dok je Snježanin pithivier više nalikovao krafni pa su
zaključili da ona može puno bolje to napraviti.
Drugi zadatak bio je prženje tijesta. U slastičarstvu se mogu
pržiti skoro sve vrste tijesta, a bitna je dobro pogođena
temperatura ulja, i u tome je ključ uspjeha. Kandidati su
svojevoljno mogli napraviti što su htjeli, samo da je tijesto
prženo bez tekućine, a s masnoćom.
Neki su se odlučili na jako jednostavne varijante, poput Igora
koji je odlučio napraviti kroštulice i ugodno iznenadio žiri
okusom istih. Sanja je punila marelice s marcipanom, što je
također dovelo do odobravanja žirija, a Snježanine fritule
raspametile su Petru. I Viktorija je bila pohvaljena svojim
fritualama s čokoladom i sirom riccottom. Violeta je otkrila
žiriju recept koji radi kod kuće, na brzinu, kada joj dođu gosti
– 'lažne piroške' sa sirom i ponovno ugodno iznenadila žiri. Luka
ih je razveselio, pak 'poderanim gaćama', a jedino je Dominik bio
razočaran jer je dobio pokudu budući da mu se tijesto nije diglo
kako je trebalo. "Jedna od bitnijih uloga u kuhinji je
strpljenje", otkrio mu je Zdravko, aludirajući na loše spečene
pogačice.
Nakon malo premišljanja žiri je odlučio da Željka i Igor odlaze u
duel.
Zadatak im je bio napraviti schaumrolle ili snijeg od bjelanjka u
cjevčici lisnatog tijesta. Slastica potječe iz germanske kuhinje,
a za nju je bitno da jaja moraju biti svježa i sobne
temperature.
Željka je zadatak prihvatila sa smiješkom, objasnivši da ona
zasigurno nakon ovog duela odlazi kući. Tako je i bilo. Igor je
iznenadio žiri napravivši ukusnu kremu koja ide u lisnato
tijesto, dok je Željka 'položila' samo na izgledu
schaumrolle.
Jednoglasnom odlukom na kraju je Igor prošao dalje, a Željka se
oprostila od ekipe.
Sve o popularnom slastičarsko-natjecateljskom showu „Tri,
dva, jedan – peci!“ možete pratiti i putem Facebook stranice:
https://www.facebook.com/TriDvaJedanPeci