Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
DODANA VRIJEDNOST

Kuhinja na svježem zraku

Dolaskom ljetnih vrućina pomisao na kuhanje u zatvorenom prostoru nije privlačna, posebno u vrijeme godišnjih odmora kada želimo što više vremena provoditi na svježem zraku. Stoga onima koji imaju kuću, vikendicu ili stan s većom terasom predlažemo da razmisle o opciji kuhinje na otvorenom.

Image
Foto: IKEA
RTL|Mirjana Mikulec/ 16.10.2012. u 15:07
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Središnji dio otvorene kuhinje je roštilj, a prostor za sjedenje može imati klasični stol sa stolcima ili šank kao u nekom baru na plaži.

Dolaskom ljetnih vrućina pomisao na kuhanje u zatvorenom prostoru nije privlačna, posebno u vrijeme godišnjih odmora, kada želimo što više vremena provoditi na svježem zraku. Stoga onima koji imaju kuću, vikendicu ili stan s većom terasom predlažemo da razmisle o opciji kuhinje na otvorenom.

Kuhinja na otvorenom zapravo predstavlja prostor vrta ili terase na koji se mogu instalirati kuhinjski aparati te zaseban dio za blagovanje koji se sastoji od stola ili šanka sa stolicama.

Image
Foto: Tubes
Image
Tubes

Osim što će pružiti užitak pripreme hrane na svježem zraku, bit će i dodatni prostor za društveni život. Otvorene kuhinje znače i manje neugodnih mirisa u stanu, a u ovom prostoru se može uživati od proljeća do kasne jeseni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Otvorene kuhinje mogu podići i vrijednost vaše nekretnine. Bez obzira na stil uređenja i veličinu prostora, središnji dio otvorene kuhinje u pravilu čini roštilj, nezaobilazni “pratilac” svake ljetne kuhinje.

Otvorene kuhinje ne moraju nužno imati sve kuhinjske aparate. Najvažniji su roštilj i sudoper. Roštilj možete kupiti gotov, ili ga dati sami napraviti (posebno su atraktivni roštilji presvučeni u kamen), te ga smjestiti u središnji dio ili sa strane. Vodite računa da u njemu ili uz njega treba biti i prostor za odlaganje drva, koji možete skriti vratima ili ostaviti otvorenim.

Upravo se čita

Image
BURNO U BRAKU

Vjenčao se najmlađi par sezone, a Bojan i Saša i dalje ne pronalaze zajednički jezik: 'Vidjet ćemo dokle će to ići...'

Image
Foto: IKEA
Image
IKEA

Mjesta za sjedenje svakako osigurajte u hladu pod suncobranima ili nadstrešnicama od drveta, platna ili neke biljke penjačice. Ako je otvorena kuhinja u vrtu, popločite podove koji mogu biti i nešto viši od ostatka površine vrta (na taj način će se dobiti vizualan identitet prostora, a bit će ga lakše i čistiti).

U otvorenim kuhinjama koje niču oko roštilja kuhinjske je elemente najbolje sazidati i potom obojiti ili obložiti kamenom. Gornju ploču presvucite keramičkim pločicama koje se lako čiste. Nemate li dovoljno prostora ili ne želite sjedeću garnituru, u otvorenoj će kuhinji izvrsno izgledati i šank, no pripazite da bude u istom stilu i koloritu kao i ostatak kuhinje. Takav šank, s barskim stolcima, dat će kuhinji posebnu nonšalantnu notu kakvu nalazimo u barovima uz more.

Image
Foto: IKEA
Image
IKEA

Otvorena kuhinja mora pratiti vanjski stil uređenja vrta, kuće ili terase. Ako je to kamena kuća uz more, otvorena kuhinja mora biti u mediteranskom stilu, koji obilježavaju kamen, drvo, željezo, svijetle i pastelne boje. Jastučići na stolcima i stolnjaci neka budu iste boje kao i elementi, s motivima maslina ili oleandra. Podna obloga je kamen ili terakota.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Živite li pak u modernom stanu s velikom terasom, osnovna boja kuhinjskih elemenata neka bude boje fasade, a namještaj za blagovanje modernih, što je moguće jednostavnijih linija od drva ili željeza.

Pločice neka budu većih dimenzija i neupadljive. Pobrinite se da terasa ima dovoljno zelenila. Biljke posadite u jednobojne posude iste boje kao i pločice ili neutralne pocinčane. Želite li otvorenu kuhinju u vrtu iza kuće u prirodi, osnova neka bude tamnosmeđa boja, nadopunjena zelenim detaljima.

Image
Foto: IKEA
Image
IKEA

U vrt ili terasu premale za klasičnu otvorenu kuhinju možete smjestiti prijenosni roštilj. U rustikalnim i mediteranskim kućama izbjegavajte roštilje od sjajnog inoxa, već radije izaberite tamnije čelične, koji će se bolje stilski uklapati u vaš ambijent.

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Image

Krv nije voda - nove epizode

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba