Ostalo

Luka Sajc Budija dalmatinskim quicheom osvojio imunitet

Kandidati su jučer naučili nekoliko novih trikova, a moći će ih primijeniti već danas kada će jedan od njih morati napustiti show.

RTL
05.12.2014 09:21

Luka Sajc Budija je svojom verzijom mediteranskog quichea i tradicionalnom američkom pitom od bundeve osvojio strogi žiri i imunitet! Time se riješio straha od današnjeg dvoboja i, barem još neko vrijeme, osigurao ostanak u najslađem slastičarskom showu.

S obzirom na to kako je krenulo s bundevom, osvajanje imuniteta je bilo posve neočekivano. Drago mi je što sam ga osvojio jer volim raditi prhka tijesta i pite. Ovo je u neku ruku oduševljenje, samo trebam još malo sjesti da mi sve slegne. Barem mogu sutra opušteno radit ostatak zadataka i nadam se da neću razočarat žiri", kazao je Luka.

"Luka inače ima dobru ideju i onda malo lošiju realizaciju ali je danas bio konstantan. I prvi i drugi recept su mu dobro ispali", pohvalila ga je Petra.

Tradicionalna zimska poslastica u SAD-u i Kanadi je zadala glavobolju našim kandidatima koji s prhkim tijestom nisu na ti. Gotovo su svi na prvom izazovu pali. Naime, skoro se nikome tijesto u američkoj piti od bundeve nije ispeklo. Igor je u svoju pitu čak dodao i gustin, a Violeta je ponovno u svoju slasticu ubacila tajni sastojak – domaću mješavinu začina, koja joj nije pretjerano pomogla. Viktoriji se bundeva jako dugo pekla i nije stigla ispeći tijesto prije stavljanja nadjeva, te se bojala da će na posljetku pita biti gnjecava i možda tekuća, pa će je poslužiti u čaši. Sanjina pita je također bila potpuno promašena.

Imate dva osnovna sastojka, no to ne znači nužno da je to što radite jako jednostavno. Tijesto vam mora biti lijepo pečeno, mora biti prhko. I krema mora biti lijepo pečena i glatka. I pazite na začine", upozorila je Petra Jelenić. Unatoč savjetima, kandidati su se i dalje služe neobičnim alatima u kuhinji, a neki su se čak i razbacivali namirnicama. No danas su naučili i jednu vrijednu lekciju - pita mora biti pečena do kraja kako bi se mogla jesti! S quicheom su imali više sreće.

Kandidate je sinoć, uz Petru i Zdravka, ocjenjivala i Mirjana Špoljar, šefica slastičarnice hotela Esplanade, trostruka državna prvakinja u slastičarstvu i slastičarska sutkinja. Do sad je skupila dvadeset godina staža u prestižnom hotelu, a hrvatske slastice je prezentirala po zemlji i inozemstvu gdje su u njezinim remek djelima uživale brojne zvijezde poput Stinga, Orlanda Blooma i Boba Dylana.

Željka je u pravljenje quichea ušla poput prave profesionalke s receptom iz Francuske koji je na posljetku apsolutno oduševio žiri. Za razliku od njezinog, Dominikov quiche je izgledao malo pokislo.

Luka se odlučio na dalmatinsku varijantu s lososom i inćunima, a Ivana se odlučila za pravu slavonsku varijantu s kobasicama koja je na kraju okusom bila bolja nego što je izgledala. Violetin quiche s blitvom i češnjakom je oduševio žiri, dok su za Petrin rekli da više liči na omlet, Igorov je ispao prepečen i tehnički neispravan, a Viktorijinom fali života. No sve u svemu, kandidati su jučer naučili nekoliko novih trikova, a moći će ih primijeniti već danas kada će jedan od njih morati napustiti show. Tko će to biti? Doznajte večeras u 21 sat na RTL Televiziji!