MEDVJEĐE ŠAPE (Sanja Sajko)
- 100 grama oraha
- 210 grama brašna
- 100 grama šećera
- 130 grama svinjske masti
- 1 kom jaja
- 1/2 žličice cimeta
Medvjeđe šape su neizostavni dio sitnih kolača u predblagdanskom ozračju gotovo svakog doma u Hrvatskoj. Osnova ovog kolača je svinjska mast koja je već neko vrijeme na lošem glasu.
Uz svoj neobičan kemijski sastav, čista svinjska mast uopće ne sadrži opasne transmasnoće. U društvu koje se okreće organskoj hrani, svinjska mast svakako ima svoje mjesto na tanjuru.
Pa tako i u ovoj slastici za koju Vam nudimo jedan od mogućih načina spravljanja.
U širokoj posudi pomiješajte mljevene orahe, brašno, prašak za pecivo i šećer. Zatim dodajte jaje, med, mast i vanillin šećer. Umiješajte tijesto i ostavite ga pola sata u hladnjaku.
Kalupe namastite i pospite s malo brašna, te ih napunite tijestom, ali ne do vrha. Kalupe stavite u unaprijed zagrijanu pećnicu na 180C oko 15 minuta.
Malo ohlađene, ali još uvijek tople kolačiće uvaljajte u šećer u prahu.