Ostalo

Medvjeđe šape - rustikalna slastica naših baka

Medvjeđe šape su starinske slastice koje i danas ukrašavaju blagdanske i svadbene stole širom Hrvatske. Zanimljivo je da je jedan od najbitnijih sastojaka ovog kolača - svinjska mast.

RTL
12.12.2014 21:35

MEDVJEĐE ŠAPE (Sanja Sajko)

- 100 grama oraha

- 210 grama brašna

- 100 grama šećera

- 130 grama svinjske masti

- 1 kom jaja

- 1/2 žličice cimeta

Medvjeđe šape su neizostavni dio sitnih kolača u predblagdanskom ozračju gotovo svakog doma u Hrvatskoj. Osnova ovog kolača je svinjska mast koja je već neko vrijeme na lošem glasu.

Uz svoj neobičan kemijski sastav, čista svinjska mast uopće ne sadrži opasne transmasnoće. U društvu koje se okreće organskoj hrani, svinjska mast svakako ima svoje mjesto na tanjuru.

Pa tako i u ovoj slastici za koju Vam nudimo jedan od mogućih načina spravljanja.

U širokoj posudi pomiješajte mljevene orahe, brašno, prašak za pecivo i šećer. Zatim dodajte jaje, med, mast i vanillin šećer. Umiješajte tijesto i ostavite ga pola sata u hladnjaku.

Kalupe namastite i pospite s malo brašna, te ih napunite tijestom, ali ne do vrha. Kalupe stavite u unaprijed zagrijanu pećnicu na 180C oko 15 minuta.

Malo ohlađene, ali još uvijek tople kolačiće uvaljajte u šećer u prahu.