Ostalo

Mlade gljive iz Špičekova kraja vode kandidate u dvoboj!

Kome će zbog austrijske kuhinje i kreativnosti s gljivama žiri showa 'Tri, dva, jedan – kuhaj' reći – Auf Wiedersehen? I kojih će petero odbarnih ostati u konkurenciji za glavnu nagradu saznat ćemo večeras!

RTL
22.05.2014 12:41

Sve o našem kulinarskom showu možete saznati na internetskoj stranici 321.rtl.hr

U samom početku u utrci za titulu najboljeg hrvatskog kuhara amatera natjecalo se četrnaestero kandidata, a nakon današnjeg dvoboja ostat će ih samo petero. Kome će zbog austrijske kuhinje i kreativnosti s gljivama žiri showa Tri, dva, jedan – kuhaj" reći – Auf Wiedersehen?

Prema ocjenama žirija svi natjecatelji stoje podjednako, tako da u dvoboj uistinu može ući bilo koji od njih. Kako ne bi dospjeli u tu neugodnu situaciju, šestero kandidata morat će se dokazati u kreativnoj temi s gljivama kao zadanim namirnicama. Svi su na svoje kulinarske stolove dobili svježe ubrane gljive iz Jakovlja, sela podno Sljemena u kojem je rođen član žirija, Tomislav Špiček. Za pripremu prvih ljetnih vrganja i mladih lisičica natjecatelji će imati dva sata...

Tri, dva, jedan - kuhaj!

Gljive su u kulinarstvu odavno poznate. Najprije su bile korištene kao kvasac u pripremi kruha, sira i alkoholnih pića, a potom su se od jestivih gljiva počela pripremati ukusna jela, umaci, variva i juhe. Najcjenjenije gljive svakako su tartufi, međutim koju god gljivu odlučili brati, u Hrvatskoj vam je za to potrebna dozvola.

Anka voli pripremati i jesti gljive, baš kao i Zlatan i Nenad. Međutim, Tanja nije vrhunski poznavatelj gljiva jer joj one nikada nisu bile draga namirnica, pa je za savjet koji se dijelovi gljiva koriste, kako ih skuhati i što od njih napraviti, upitala Nenanda. Nakon kratkih savjeta, Tanja je odlučila napraviti tri jela od gljiva: rezance s umakom od gljiva, uz pečeni krumpir punjen pancetom i gljivama, te ružice od dizanog tijesta s gljivama. Prilikom obilaska, žiri je primijetio kako Tanja namjerava koristiti osušene začine, pa ju je savjetovao da uvijek bira svježe jer sušeni daju izraženije, jače okuse i mirise. Međutim, Željka, Tomislav i Thomas joj nisu htjeli reći kako termički obraditi vrganje, s namjerom da joj prepuste maštu na volju.

Tri, dva, jedan - kuhaj!

Može sve, a i ne mora ništa. Evo, to je naš odgovor.", bez ikakvog problema je izjavila Željka, dok joj je Tomislav odgovorio da i njih može sirove koristiti...

Nakon što je svoje gljive još jednom očistio četkicom za zube, Nenad planira žiriju pripremiti nekoliko sljedova – hruskavci s gljivama, sirom i špekom kao starter, krem juha od gljiva s kiselim vrhnjem i žumanjkom za predjelo, te ciganski odrezak (svinjetina) s bijelim rižotom od gljiva za glavno jelo.

Natalija gljive smatra jednom vrstom šumskog mesa, pa će danas pripremiti jela bez mesa, točnije gulaš od gljiva i gljive na lovački s pireom i salatu s lisičarkama. Žiri je na njezinom stolu primijetio rikolu i ajvar, koji se, prema njihovim mišljenjima, nikako ne slažu s gljivama u salati ili gulašu.

Tri, dva, jedan - kuhaj!

Zlatan će se putem svog jelovnika dotaći Dunava i kralja riječne ribe, smuđa, kojeg će upotpuniti s punjenom tjesteninom, a Đurđica će napraviti krem juhu, te piletinu u umaku od lisičarki s bijelom plijesni, dok orahe planira koristiti uz domaći kruh. Anka je zamislila poslužiti široke rezance sa svinjskim lungićem u umaku od gljiva za glavno jelo, te juhu za predjelo.

Kako god bilo i bez obzira na poziciju na tablici najboljih, večeras dvoje natjecatelja odlazi u dvoboj. Tko će zbog kreativnijeg jelovnika s gljivama doći korak do finala? Doznat ćemo večeras u 21:10 sati na RTL Televiziji, u novoj epizodi kulinarskog showa Tri, dva, jedan – kuhaj" .

Sve o našem kulinarskom showu možete saznati na internetskoj stranici 321.rtl.hr , a pratite nas i na Facebook stranici te Twitteru.