Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
za kraj austrijske kuhinje

Mlade gljive iz Špičekova kraja vode kandidate u dvoboj!

Kome će zbog austrijske kuhinje i kreativnosti s gljivama žiri showa 'Tri, dva, jedan – kuhaj' reći – Auf Wiedersehen? I kojih će petero odbarnih ostati u konkurenciji za glavnu nagradu saznat ćemo večeras!

RTL/ 22.5.2014. u 12:41
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Sve o našem kulinarskom showu možete saznati na internetskoj stranici 321.rtl.hr

U samom početku u utrci za titulu najboljeg hrvatskog kuhara amatera natjecalo se četrnaestero kandidata, a nakon današnjeg dvoboja ostat će ih samo petero. Kome će zbog austrijske kuhinje i kreativnosti s gljivama žiri showa „Tri, dva, jedan – kuhaj“ reći – Auf Wiedersehen?

Prema ocjenama žirija svi natjecatelji stoje podjednako, tako da u dvoboj uistinu može ući bilo koji od njih. Kako ne bi dospjeli u tu neugodnu situaciju, šestero kandidata morat će se dokazati u kreativnoj temi s gljivama kao zadanim namirnicama. Svi su na svoje kulinarske stolove dobili svježe ubrane gljive iz Jakovlja, sela podno Sljemena u kojem je rođen član žirija, Tomislav Špiček. Za pripremu prvih ljetnih vrganja i mladih lisičica natjecatelji će imati dva sata…

Image
Foto: RTL
Image
RTL

Gljive su u kulinarstvu odavno poznate. Najprije su bile korištene kao kvasac u pripremi kruha, sira i alkoholnih pića, a potom su se od jestivih gljiva počela pripremati ukusna jela, umaci, variva i juhe. Najcjenjenije gljive svakako su tartufi, međutim koju god gljivu odlučili brati, u Hrvatskoj vam je za to potrebna dozvola.

Anka voli pripremati i jesti gljive, baš kao i Zlatan i Nenad. Međutim, Tanja nije vrhunski poznavatelj gljiva jer joj one nikada nisu bile draga namirnica, pa je za savjet koji se dijelovi gljiva koriste, kako ih skuhati i što od njih napraviti, upitala Nenanda. Nakon kratkih savjeta, Tanja je odlučila napraviti tri jela od gljiva: rezance s umakom od gljiva, uz pečeni krumpir punjen pancetom i gljivama, te ružice od dizanog tijesta s gljivama. Prilikom obilaska, žiri je primijetio kako Tanja namjerava koristiti osušene začine, pa ju je savjetovao da uvijek bira svježe jer sušeni daju izraženije, jače okuse i mirise. Međutim, Željka, Tomislav i Thomas joj nisu htjeli reći kako termički obraditi vrganje, s namjerom da joj prepuste maštu na volju.

Image
Foto: RTL
Image
RTL

„Može sve, a i ne mora ništa. Evo, to je naš odgovor.“, bez ikakvog problema je izjavila Željka, dok joj je Tomislav odgovorio da i njih može sirove koristiti…

Nakon što je svoje gljive još jednom očistio četkicom za zube, Nenad planira žiriju pripremiti nekoliko sljedova – hruskavci s gljivama, sirom i špekom kao starter, krem juha od gljiva s kiselim vrhnjem i žumanjkom za predjelo, te ciganski odrezak (svinjetina) s bijelim rižotom od gljiva za glavno jelo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Natalija gljive smatra jednom vrstom šumskog mesa, pa će danas pripremiti jela bez mesa, točnije gulaš od gljiva i gljive na lovački s pireom i salatu s lisičarkama. Žiri je na njezinom stolu primijetio rikolu i ajvar, koji se, prema njihovim mišljenjima, nikako ne slažu s gljivama u salati ili gulašu.

Image
Foto: RTL
Image
RTL

Zlatan će se putem svog jelovnika dotaći Dunava i kralja riječne ribe, smuđa, kojeg će upotpuniti s punjenom tjesteninom, a Đurđica će napraviti krem juhu, te piletinu u umaku od lisičarki s bijelom plijesni, dok orahe planira koristiti uz domaći kruh. Anka je zamislila poslužiti široke rezance sa svinjskim lungićem u umaku od gljiva za glavno jelo, te juhu za predjelo.

Kako god bilo i bez obzira na poziciju na tablici najboljih, večeras dvoje natjecatelja odlazi u dvoboj. Tko će zbog kreativnijeg jelovnika s gljivama doći korak do finala? Doznat ćemo večeras u 21:10 sati na RTL Televiziji, u novoj epizodi kulinarskog showa „Tri, dva, jedan – kuhaj“.

Sve o našem kulinarskom showu možete saznati na internetskoj stranici 321.rtl.hr, a pratite nas i na Facebook stranici te Twitteru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Upravo se čita

Image
VRIJEME JE ZA ODLAZAK

Paulina je napustila Sinišinu farmu, a Martina je sretna što ostaje: 'Meni je kod njega baš lijepo'

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Image

Prvi pogledajte novi spot vatrene Nives Celzijus!

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba