Ostalo

Možda nije najprivlačnije jelo, ali osvaja okusom!

Crni rižoto od sipe možda nije najprivlačnije jelo, no svakako je jedno od najpoznatijih i najukusnijih jela tradicijskih jela dalmatinske kuhinje.

RTL
06.05.2014 21:24

Sve o našem kulinarskom showu možete saznati na internetskoj stranici 321.rtl.hr

Neka jela baš i ne osvajaju na prvi pogled, no znamo kako se iza skromne vanjštine mogu skrivati vrhunski okusi. Crni rižoto od sipe možda nije najprivlačnije jelo, no svakako je jedno od najpoznatijih i najukusnijih jela tradicijskih jela dalmatinske kuhinje.

"Kažu da je crni rižoto od sipe iz Milana, preuzeli su ga u Veneciji, pa onda s osvajanjima također da je to ostalo ovdje kod nas, pogotovo u Dalmaciji, zadržalo se i danas je poznato kao tradicionalno dalmatinsko jelo", rekla nam je Kristina Asanović iz konobe 'Tinita' u Splitu.

"Kod nas u konobi crni rižoto od sipe pripremamo na relativno tradicionalan način. Znači, najvažniji je sastojak svježa sipa, zatim su nam potrebni češnjak, kapula, malo vina i riblji temeljac. Najbitnije u svemu tome je upravo to kuhanje i dodavanje pomalo vode, da dobije onaj puni kremasti okus rižota", dodala je simpatična Kristina.

"Prvo stavljamo kapulu, zažutimo kapulu, pa dodajemo sipu i na kapuli ispirjamo. Nakon toga dodajemo ostale sastojke, riblji temeljac, malo se kuha, dodaje se riža, malo po malo ta sipa pušta svoju boju, najbitnije je da je ona svježa. Prilično jednostavno kada se ovako priča, ali nije toliko jednostavno. Uz ponavljanje dođete do željenog rezultata", objasnila nam je naša domaćica u konobi 'Tinita'.

A kako se poslužuje rižoto?

"Rižoto se poslužuje topli na pijatu, kako mi kažemo. Netko voli dodati parmezana, netko ne... sve je stavr osobne preferencije", zaključuje Kristina Asanović.

Sve o našem kulinarskom showu možete saznati na internetskoj stranici 321.rtl.hr , a pratite nas i na Facebook stranici te Twitteru.