Hren je biljka čiji se korijen koristi u prehrani, a stručnjaci se ne mogu dogovoriti potječe li sa Sredozemlja ili iz Zapadne Azije.
Osim što je prepun vitaminima C, B6 i B1, konzumacijom hrena unijet ćete i više nego potrebne količine željeza, kalcija i magnezija. To su znali i antički Grci koji su ga smatrali magičnim plodom, te uz pomoć kojega su liječili bolove u mišićima, a navodno služi i kao afrodizijak. Osim toga, djeluje protiv raznih upala grla i dišnih puteva, pospješuje disanje i općenito pridonosi poboljšanju probave i imuniteta, a pospješuje i cirkulaciju.
Hren se može obraditi i servirati na mnogo načina – svjež kao prilog uskršnjem doručku, kao umak uz namočeni kruh i kiselo vrhnje, a u kombinaciji s jabukom može biti zanimljiva salata. Koristi se i u raznim dipovima, a brojni ljubitelji hrena ga predlažu kao alternativu umjetnim ljutim začinima i umacima. Odgovara uz sve vrste mesa, a pogotovo uz govedinu, kobasice i šunku, no fino se sljubljuje i s ribom.