Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
OPĆI SAVJETI

Najbolji način za urediti balkon ili terasu

Dolaskom sve ljepših dana, balkoni i terase postaju sve važniji dio prostora jer će se na njima provoditi sve više vremena.

Image
Foto: Paola Lenti Aqua Frame
RTL|Mirjana Mikulec/ 3.5.2012. u 11:21
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Bez obzira da li je riječ o manjim i užim ili pak većim balkonima i terasama, ona su mjesta druženja i opuštanja koja bi, uz estetsku komponentu, morala biti i funkcionalno namještena. Donosimo nekoliko savjeta kako na najbolji način urediti ovaj dio prostora.

Kako odabrati najbolji materijal balkonskog namještaja?  

Ako je vaš balkon ili terasa izravno izložena vremenskim utjecajima (kiša, vlaga, sunce, temperaturne razlike…) od drvenog namještaja kao optimalnu predlažemo tikovinu, s obzirom da sadrži visok postotak ulja pa je stoga vrlo postojana i otporna na vlagu.

Image
Foto: IKEA
Image
IKEA

Za razliku od drugih vrsta drveta (domaćih i ostalih egzota) koje je potrebno zaštićivati slojevima laka ili lanenim i tikovim uljem na kraju svakog ljeta, garniture od tikovine nije potrebno premazivati zaštitnim sredstvima (osim eventualno prirodnim uljima). Nakon nekog vremena i duže upotrebe, tikovina će poprimiti srebrno-sivi ton, koji će i dalje izgledati prirodno i lijepo.

Namještaj od bambusa, ratana i trske savjetujemo koristiti za zatvorenije terase, gdje neće biti izravno izloženi kiši i vlazi.

Image
Foto: Domus nobilis
Image
Domus nobilis

Namještaj od kovanog željeza ili lakiranog metala obrađeni su specijalnim lakovima, a za bolju postojanost barem jednom godišnje mogu se premazati i slojem specijalnog voska (dostupan u svim trgovinama boja i lakova).

Opći savjeti

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
  • Platnenim tendama znatno produžuje život ugradnja taknog aluminijskog krovića.
  • Iako estetski ne nužno i najpoželjnije, najlakše za održavanje i čišćenje su garniture izrađene od plastike.
  • Vrste drveta najprikladnije za izradu vrtnih garnitura su tikovina i druge egzotične vrste, a impregnirane uljima one otporne na vlagu. Namještaj od autohtonih vrsta drva potrebno je dodatno premazivati lanenim i tikovim uljem, a po potrebi (npr. bukvu) je potrebno i dio na kojem se skinuo lak pobrusiti brusnim papirom, pa potom lakirati premazom.
  • Željezni i aluminijski namještaj se vrlo lako i brzo zagrije na suncu – uvijek vodite računa da se za sunčanih dana na njemu nađu jastučići!
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Image

Omiljena TV meteorologinja udala se prošlog vikenda: Blistala je bajkovitoj vjenčanici

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba