Povijest čokoladnih kolača i torti seže u davno 17. stoljeće, kada se kakao prah krenuo dodavati u tradicionalne slastičarske recepte. Danas su čokoladna torta i kolači vrlo čest desert na blagdanskim stolovima, a vole ih i odrasli i djeca. SPAR-ov recept za Božićni čokoladni kolač apsolutno nas je oduševio. Izradite ga ovih blagdana u društvu svojih najdražih.
Božićni čokoladni kolač
Sastojci:
Za prhko tijesto:
125 g oštrog brašna
žličice praška za pecivo
prstohvat soli
60 g maslaca
30 g šećera
2 žumanjka
Za biskvit:
6 jaja
180 g šećera u prahu
150 g maslaca
150 g tamne čokolade za kuhanje
30 g kakaa
40 g brašna
žličice praška za pecivo
1 žlica naribane korice naranče
1 žličica cimeta
1 vanilin šećer
200 ml slatkog vrhnja
150 g nasjeckanih oraha (ili badema)
70 g nasjeckane čokolade
Za kremu:
300 g mliječne čokolade
300 ml slatkog vrhnja
Za glazuru:
100 g čokolade
60 g maslaca
Priprema:
Brašnu dodajte prašak za pecivo, sol, šećer, žumanjke i na listiće narezan maslac. Zamijesite tijesto i ostavite u hladnjaku 30 minuta. Razvaljajte tijesto i položite ga na dno kalupa za torte (Ø 24 cm). Zagrijte maslac i u njemu otopite natrganu čokoladu te ostavite da se malo ohladi. Odvojite bjelanjke i istucite u snijeg. Pjenasto umutite žumanjke i šećer, dodajte im pripremljenu čokoladu, zatim brašno izmiješano s kakaom, praškom za pecivo, cimetom, vanilin šećerom i koricom naranče. Na kraju umiješajte slatko vrhnje, orahe, čokoladu i snijeg od bjelanjaka. Smjesu izlijte preko pripremljenog prhkog tijesta i pecite oko 50 minuta u pećnici zagrijanoj na 170 C. Slatko vrhnje zagrijte do vrenja, maknite ga s vatre i u njemu rastopite natrganu čokoladu. Kremu ohladite na sobnu temperaturu i nanesite na ohlađeni biskvit. Tortu držite u hladnjaku nekoliko sati, a prije posluživanja prelijte je čokoladnom glazurom.
Izvor: spar.hr/dobar-tek
Fotografije podliježu autorskom pravu