Ostalo

Najsavršeniji čokoladni kolač zbog kojeg vrijedi tražiti repete!

Čokoladni kolač radi se od rastopljene čokolade ili kakao praha, ili oboje.

RTL.hr
21.12.2021 08:00

Povijest čokoladnih kolača i torti seže u davno 17. stoljeće, kada se kakao prah krenuo dodavati u tradicionalne slastičarske recepte. Danas su čokoladna torta i kolači vrlo čest desert na blagdanskim stolovima, a vole ih i odrasli i djeca. SPAR-ov recept za Božićni čokoladni kolač apsolutno nas je oduševio. Izradite ga ovih blagdana u društvu svojih najdražih.

Božićni čokoladni kolač

Sastojci:

Za prhko tijesto:

125 g oštrog brašna

žličice praška za pecivo

prstohvat soli

60 g maslaca

30 g šećera

2 žumanjka

Za biskvit:

6 jaja

180 g šećera u prahu

150 g maslaca

150 g tamne čokolade za kuhanje

30 g kakaa

40 g brašna

žličice praška za pecivo

1 žlica naribane korice naranče

1 žličica cimeta

1 vanilin šećer

200 ml slatkog vrhnja

150 g nasjeckanih oraha (ili badema)

70 g nasjeckane čokolade

Za kremu:

300 g mliječne čokolade

300 ml slatkog vrhnja

Za glazuru:

100 g čokolade

60 g maslaca

Priprema:

Brašnu dodajte prašak za pecivo, sol, šećer, žumanjke i na listiće narezan maslac. Zamijesite tijesto i ostavite u hladnjaku 30 minuta. Razvaljajte tijesto i položite ga na dno kalupa za torte (Ø 24 cm). Zagrijte maslac i u njemu otopite natrganu čokoladu te ostavite da se malo ohladi. Odvojite bjelanjke i istucite u snijeg. Pjenasto umutite žumanjke i šećer, dodajte im pripremljenu čokoladu, zatim brašno izmiješano s kakaom, praškom za pecivo, cimetom, vanilin šećerom i koricom naranče. Na kraju umiješajte slatko vrhnje, orahe, čokoladu i snijeg od bjelanjaka. Smjesu izlijte preko pripremljenog prhkog tijesta i pecite oko 50 minuta u pećnici zagrijanoj na 170 C. Slatko vrhnje zagrijte do vrenja, maknite ga s vatre i u njemu rastopite natrganu čokoladu. Kremu ohladite na sobnu temperaturu i nanesite na ohlađeni biskvit. Tortu držite u hladnjaku nekoliko sati, a prije posluživanja prelijte je čokoladnom glazurom.

Fotografije podliježu autorskom pravu