Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
mali trikovi i klopke

Natalija uprskala s pitama i tulumbama!

Milivoj i Natalija bili su najlošije ocijenjeni natjecatelji prvoga dana pripremanja specijaliteta bosanske kuhinje koji, na prvi pogled, djeluju jednostavno, no svi oni kriju male trikove i klopke koje je Natalija tek upoznala!

Image
Foto: RTL
RTL/ 12.5.2014. u 22:45
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Sve o našem kulinarskom showu možete saznati na internetskoj stranici 321.rtl.hr

Došao je red da napustimo granice Hrvatske i nastavimo putovanje kroz regije koje su itekako obilježile hrvatsku gastronomiju. Tako su se, za početak, svi natjecatelji našli na novom terenu spremajući specijalitete bosanske kuhinje koji, na prvi pogled, djeluju jednostavno – pitu i tulumbe. No, sve one kriju male trikove i klopke koje je Natalija tek upoznala!

U 'bakinom ručku' prvi je zadatak bila pita, za koju se može reći da predstavlja pravi majstorski ispit iz razvučenog tijesta. Ono mora biti razvučeno do prozirnosti, tako tanko da se kroz njega vidi čitati. U tijesto ne ide ništa osim glatkog brašna, vode i soli, a nakon što se odmori, tijesto se razvlači i maže uljem, a rola se tanko… Najpoznatije pite su sirnica, zeljanica, krumpiruša, pita od mesa, a mogu biti i slatke od jabuka, višanja…

Image
Foto: RTL
Image
RTL

Tanja je sretna što je dospjela do bosanskog tjedna jer joj je ta kuhinja dosta bliska, a čini se da je pita i ostalima dala elana da se dokažu pred žirijem pa su napravili i po nekoliko verzija. Iako ima više iskustva u kušanju nego u pravljenju pita, Milivoj je napravio pite od mesa i krumpira, te od špinata i sira, Nenad čak tri (zeljanicu, krumpirušu i s mesom), a drugi su ostali na dvije verzije. Profesionalka u razvlačenju tijesta definitivno je bila Anka – njezino je tijesto ispalo savršeno tanko, a u planu je imala napraviti čak četiri vrste: krumpiruša, sirnica, s blitvom i s mesom. Iako je bila ograničena s vremenom, Anka je ostalim natjecateljima dijelila savjete šakom i kapom. 

Image
Foto: RTL
Image
RTL

Tulumbe su bile drugi zadatak u 'bakinom ručku'. Kao i mnogi drugi turski kolači, tulumbe su zasitan i sladak kolač od jednostavnih sastojaka. Prvo se kuha šerbet, sirup od vode i šećera s dodatkom limuna, dok je tijesto za tulumbe pareno tijesto, nalik onome koji se radi za princes krafne, ali u njega ne ide prašak za pecivo. Nakon pečenja, tulumbe izvana trebaju biti hrskave, a iznutra šuplje. Vrela tulumba se otapa u hladni šerbet, koji mora biti sasvim hladan, pa se preporuča da se napravi dan ranije.

Image
Foto: RTL
Image
RTL

Anka je jednom davno radila tulumbe, koje je pojela tople jer nije mogla dočekati da se ohlade. S obzirom da joj je poslije bilo zlo, tulumbe su joj ostale u gorkom sjećanju. Zlatan je isprva imao problema kod istiskivanja tijesta iz vrećice, a kasnije su mu tulumbe izgorile na ulju. Tanji se tijesto nije svidjelo, pa je napravila novu porciju, dok je Natalija radila tijesto po receptu za princes krafne. Međutim, ta joj ideja nije ispala kako je zamislila, pa je odlučila napraviti tijesto po Milivojevom receptu, no ni tu se nije usrećila. Tijesto nije ispalo hrskavo, nije bilo sočno, a nedostajalo je i slatkoće… Milivoj i Natalija bili su najlošije ocijenjeni natjecatelji sinoć, no Natalija je bila ipak više razočarala.

Image
Foto: RTL
Image
RTL

"Veliko razočaranje za bosansku kuhinju. Nitko nije napravio pravu tulumbu. Mogli su se informirati prije pečenja, ako ih nikada nisu pravili niti kušali. Ali prvo jelo, pita, bilo je bolje od tulumbi.“, izjavila je gošća Mubera.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

"Ja zbilja želim vjerovati da je Natalija imala loš dan. Činjenica je da se ona na svom terenu snalazi bolje nego u bosanskoj kuhinji, pa ćemo tek vidjeti kako će se to dalje razviti…“, priznala je Željka Klemenčić.

Iako tulumbe nikome nisu sjele, Anka je sinoć bila najbolja natjecateljica, a Nenad odmah iza nje. Hoće li opravdati svoja kulinarska umijeća, a Natalija i Milivoj se iznenada popraviti sutra, kada su na jelovniku Sarajevska čorba i tufahije? Sve ćemo doznati u 21:10 sati na RTL Televiziji!

Sve o našem kulinarskom showu možete saznati na internetskoj stranici 321.rtl.hr, a pratite nas i na Facebook stranici te Twitteru.

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Image

FOTO - Farmeri 14. sezone 'Ljubav je na selu' žele samo jedno - ljubav: Upoznajte novih 11 farmera

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba