Sve o našem kulinarskom showu možete saznati na internetskoj stranici 321.rtl.hr
Večeras su natjecatelji krenuli u novu kulinarsku avanturu, u tjednu tradicionalnih jela iz Dalmacije. Uz Tomislava Špičeka i Željku Klemenčić, kao gošća u žiriju, pred natjecatelje stala je i Luči Tudor, vlasnica i šefica kuhinje restorana 'Paladini' na Hvaru.
Iako je većina kandidata iz unutrašnjosti Hrvatske, svi su se razveselili što ih očekuje dalmatinski tjedan, no kada su saznali da moraju spremiti staro tradicionalno ribarsko jelo – gregadu, većina je ostala zatečena jer su ga rijetki od njih kuhali, a kamoli kušali.
Gregada je jedno od najstarijih jela u Dalmaciji, a potječe još iz doba Grka. Vrlo je jednostavno za napraviti ako postoje pravi sastojci: riba 'iz kamena', poput kokota, lastavice, brancina, krumpir i luk – na što je potrebno dodati vodu, maslinovo ulje te kuhati dok krumpir i riba ne omekšaju.
Iako recept zvuči jednostavno, jedini, koji je koliko-toliko bio siguran u spremanje jela, bio je Nenad. Ne samo da je dijelio savjete drugima već je podučio Špičeka o izvornim latinskim imenima riba koje su se kuhale u njegovom loncu!
Ono što su kandidati naučili o pravilnom kuhanju gregade jest da se sastojci ne smiju kuhati pojedinačno, već svi odjednom, te da se gregada ne miješa sa kuhačom već se lonac samo protrese ne bi li riba ostala u jednom komadu.
I dok je Nenad uz Đurđicu dobio najviše pohvala, Bisera je, kako je žiri zaključio – podbacila. Njezina gregada bila je toliko suha da je žiri jedva pronašao nešto jušnog ne bi li probao kakvog je okusa.
'Đurđica, pa ti se bolje snalaziš u ovim dalmatinskim delicijama nego u kontinentalnoj kuhinji, svaka čast!', pohvalio ju je Špiček, dok je Milivoju naglasio da bude posebno oprezan u kuhanju, a za Tanju je imao i poseban zadatak! 'Tanja, od tebe očekujem barem 30 posto više od ostalih i bit ću stroži prema tebi jer si iz Dalmacije', ozbiljno joj je rekao, no Tanja se branila rekavši da će kuhati kao i svih proteklih tjedana i dati sve od sebe!
I dok su neki muku mučili s gregadom i količinom vode koja u nju ide, s viškom pogačom, koja je bila drugi bakin recept, bilo je još više muke.
Prvo je nastao problem u razlikovanju viške od komiške pogače, te koji sastojci idu u koju. Kada su natjecatelji saznali da u komišku ide rajčica, a u višku samo srdele i origano, tek onda je nastao problem! Naime, baš svi kandidati su u pogaču stavljali kapulu!
"Po starom izvornom receptu, u višku pogaču idu samo srdele i origano. To vam je kao starinska ribarska pizza. Tek kasnije se počela dodavati kapula u pogaču", objasnila je Luči Tudor, no natjecatelji su odlučili zanemariti njezin savjet te nakon kušanja najbliži izvornom receptu bio je Nenad.
Osim što je žiri oduševio bukarom, iz koje je Željka popila crno vino, Nenad je proglašen i najboljim natjecateljem prvog dana dalmatinske kuhinje. Za razliku od njega, Bisera je proglašena najlošijom.
Što nas očekuje sutra te tko će se pokazati vrsnim poznavateljem dalmatinskih specijaliteta ne propustite pogledati od 21.10 sati na RTL Televiziji, u novoj epizodi 'Tri, dva, jedan – kuhaj! '
Sve o našem kulinarskom showu možete saznati na internetskoj stranici 321.rtl.hr , a pratite nas i na Facebook stranici te Twitteru.