Ostalo

Nenadu prva pobjeda dana u finalnom tjednu!

U ovih deset tjedana finalisti su ipak mnogo naučili, pa žiri ove današnje pogreške u pravljenju ne baš jednostavne makovnjače i orehnjače te kare vepra sa svježim gljivama, ne može se shvatiti kao početničke. Međutim, Nenad je ipak bio najbolji među finalistima.

RTL
02.06.2014 22:30

Sve o našem kulinarskom showu možete saznati na internetskoj stranici 321.rtl.hr

Ušli smo u finalni tjedan u kojem žiri bira pobjednika showa "Tri, dva, jedan - kuhaj" i u kojem svi finalisti moraju dati sve od sebe kako bi pokazali da upravo oni to zaslužuju biti. No, danas se žiri nije baš iznenadio! U ovih deset tjedana finalisti su ipak mnogo naučili, pa žiri ove današnje pogreške u pravljenju ne baš jednostavne makovnjače i orehnjače te kare vepra sa svježim gljivama, ne može se shvatiti kao početničke. Međutim, Nenad je ipak bio najbolji među finalistima...

Izazovi pred četvoricom finalista nisu nimalo laki jer su u finalnom tjednu, kada će se doznati tko je pobjednik showa "Tri, dva, jedan - kuhaj", pravila ipak malo promijenjena. Anka , Nenad , Zlatan i Đurđica će i dalje svaki dan kuhati dva jela, međutim, prvo jelo bit će zadani recept, dok će u drugom jelu biti zadana samo namirnica.

Anka i Nenad

I namirnice i recepti koje će finalisti kuhati posljednjeg tjedna natjecanja odgovarat će regijama koje su natjecatelji prošli u dosadašnjem natjecanju. Voditeljica Antonija Blaće je prije početka finalnog tjedna podsjetila kandidate da se prisjete svih vrijednih savjeta koje im je davao žiri, te iskoriste to znanje što bolje mogu kako bi današnji zadaci osvojili žiri. Prvi recept dana bile su makovnjača i orehnjača, tradicionalne slastice od dizanog tijesta vezane za područje Zagreba i Zagorja, dok je veprovina bila zadana namirnica u drugom jelu dana, u kojem natjecatelji imaju više slobode i mogu pokazati koliko doseže njihova kreativnost.

Anka nije previše uzbuđena jer kuha u finalnom tjednu, dok je Zlatan skoro pa u euforičnom stanju. On i Nenad dosad nisu radili kolače od dizanog tijesta, pa je Zlatan savjete tražio od Anke, dok je Nenad pomoć pronalazio u šalabahteru. Međutim, oboje su napravili kolače s previše nadjeva, zbog čega se tijesto u njima skoro pa izgubilo.

Anka

Đurđicu je baka naučila sve o dizanom tijestu tako da je u ovaj izazov ušla bez trunke nervoze, a i Anka je upoznata sa svim tajnama ovih kolača. Međutim, nešto se dogodilo prilikom topljenja germe u mlijeku, pa je ostala nezadovoljna izgledom svojeg kolača. To je uočio i žiri, no ipak je pohvalio okus, sočnost i začinjenost nadjeva, te omjer tijesta i nadjeva. Đurđicina makovnjača, u koju je stavila i malo grožđica, okusom i izgledom je bila najljepša i najurednija od svih, dok je orehnjača bila mrvicu suha.

Drugi dio večeri pripremao se vepar sa šumskim gljivama (vrganji i trubači), tipično jelo za Liku i Gorski kotar, a u čijoj su pripremi natjecatelji trebali uložiti svo svoje znanje i vještinu. Anka je odlučila pripremiti dva jela od veprovine, iako se dosad s mesom te divljači nije susretala. Najuspješniji dio njezinog jelovnika bili su umak i jabuke koje odlično idu uz lijepo rose pečeni veprov kare, iako je ispao malo sasušen. "Smjer je dobar, ali treba još sve skupa malo doraditi, uz malo vježbe...", prokomentirao je žiri.

Đurđica

Zlatan je odlučio sve zakomplicirati svojom (ne)kreativnošću tako što je veprove filee punio mljevenom veprovinom i trubačima. Iako je Zlatan svom jelu dao ocjenu -5, žiri mu nije baš podijelio superlative. Tvrd krumpir u prilogu, vrganjima se izgubila komponenta, a plemenitu je divljač uspio upropastiti – sve je ispalo suho i nedorečeno. "Čini se da si sebe malo previše dao u ovo jelo, umorio si se. Zlatane, ne govorim vam bez veze. Kolega Špiček i ja smo profesionalni kuhari. Osobno sam preko svojih ruku izbacio 4-5 miliona tanjura u životu i imam mjerodavne argumente kad kažem što je dobro, a što nije. Ovakvo bi jelo ja vratio natrag da ga dobijem u restoranu", izjavio je počasni član žirija, Marin Medak .

Nesebični Nenad je na početku kuhanja drugog zadatka svima je podijelio savjet da se trubači moraju namakati u vodi prije korištenja. I on je, kao Anka, vepra želio ispeći tako da je meso iznutra ostalo roskaste boje, no predugo je čekao kod termičke obrade. Međutim, Nenadova zapečena juha od ličkog škripavca i gljiva iznenadila je i Željku Klemenčić koja inače ne voli slatko vrhnje u juhama. "Nenade, popravljaš se. Nemaš više 48 komponenti dok kuhaš i ideš u dobrom smjeru, da manje čini više, jednostavno i bez kompliciranja", pohvalio je Marin Nenada.

Zlatan i Đurđica

Đurđica je u drugom izazovu dana radila torteline s gljivama i sirom, a vepra je pekla u pećnici s povrćem i umakom te poslužila uz salatu od gljiva. Međutim, žiriju se nije svidjela njezina prezentacija jela jer se vrganji u salati nisu osjećali, tortelini su ispali preveliki zbog grubog tijesta bez masnoće i umaka, ali je s povrćem u kombinaciji s crnim vinom i divljač bila na dobrom tragu.

U današnjim, nimalo lakim zadacima u pripremi zadanog recepta i jednog originalnog, pobjedu je odnio Nenad. Iako je razočarao žiri s prvim receptom, ponajviše orehnjačom, drugo jelo ga je izvuklo iz cijele situacije, unatoč tome što je Anka ipak ispekla kvalitetnije pečeno meso nego on. Sutrašnji novi zadaci donose nove izazove. Ne propustite pogledati kako su se finalisti snašli u pripremanju Rapske torte i boba, u 21:05 sati samo na RTL Televiziji!

Sve o našem kulinarskom showu možete saznati na internetskoj stranici 321.rtl.hr , a pratite nas i na Facebook stranici te Twitteru.

Kolačići

Ova web-stranica koristi kolačiće. Kolačiće koristimo za pružanje boljeg korisničkog iskustva, lakšeg pregleda sadržaja, analize korištenja, sustava oglašavanja i funkcionalnosti. Klikom na "Slažem se" pristaješ na sve svrhe obrade. Pojedinačne namjene možeš odabrati i urediti klikom na "Saznaj više". Više o kolačićima možeš pročitatiovdje.

Ova web-stranica koristi kolačiće. Kolačiće koristimo za pružanje boljeg korisničkog iskustva, lakšeg pregleda sadržaja, analize korištenja, sustava oglašavanja i funkcionalnosti. Klikom na "Slažem se" pristaješ na sve svrhe obrade. Pojedinačne namjene možeš odabrati i urediti klikom na "Saznaj više". Više o kolačićima možeš pročitatiovdje.