Hrskava kora gore i dolje, a pjenušava krema između. Njezino veličanstvo - kremšnita!
Najpoznatije su kremšnite: samoborska i zagrebačka. Sigurno će vam se svidjeti i kreativni pristup naših kandidata: čokoladno lisnato, čokoladne kremšnite i voćni želei. Pogledajte njihove recepte u ovom izazovu!
ANA MIŠKOVIĆ
HRVOJE MEDIĆ
MAJA LAJPOLD
KREME :
Sastojke za smjesu 2 staviti kuhati, za smjesu 1 prosijati brašno, izmiksati žutanjke sa šećerom te dodati mlijeko i brašno. U zakuhalu smjesu 2 dodati izmiksanu smjesu 1 i kuhati 15 minuta. Krema mora cijelo vrijeme optimalno kuhati, a mješati se mora brzo i žustro da ne zagori. Zadnjih 5 minuta kuhanja ukljuciti bjelanjke da se miksaju, polašecera dodati na pola miksanja, a pola na kraju. Na kraju sa otprilike 30 cm visine ulijevati žutu smjesu u bjelanjke, citavo vrijeme okrecuci posudu i mješajuci sa pjenjacom lagano, a brzo. Gotove kremšnite izliti u pripremljen kalup sa korom dolje. Kada se ohlade premazati ih sa tucenim slatkim vrhnjem i poklopiti sa unaprijed izrezanom korom. Kremšnite ukrasiti po želji.
LISNATO TIJESTO:
Zamijesiti prvo tijesto i pustit ga da se odmara. Mikserom izraditi margarin i zamijestit sa brašnom, napraviti kocku i staviti u hladnjak da se steže. Tijesto za savijace razvaljati u križ, u sredinu staviti margarin i preklopiti sve stranice da se margarin ne vidi. Preklapati po opisanom receptu u lisnatim tijestima.
MARIJANA ZLOMISLIĆ
MARTINA DOROTIĆ
BRZO LISNATO TIJESTO: (duplu smjesu)
OBIČNO TIJESTO:
2 jaja
200 g glatkog brašna
50 g margarina
1 dcl hladne vode (+žlica octa)
veći prstohvat soli
Izraditi brašno, omekšali margarin i sol, pa dodati jaje i vodu sa octem. Odmoriti u firžideru dok se radi masno tijesto.
MASNO TIJESTO:
200 g margarina
100 g oštrog brašna
1/2 žlicice soli
U multipraktiku izraditi u gušću smjesu.
POSTUPAK:
Obično tijesto razvaljati na što veći kvadrat, na 2/3 razmazati masno tijesto, preklopiti prvo nenamazani dio pa onda namazanu stranu preko, okrenuti okomito razvaljati na dužinu pa opet preklopiti gornju trećinu pa donju preko, još jednom razvaljati opet preklopiti gornju pa donju trećinu i staviti u zamrzivač na 5 minuta (pripremiti višnje, vagnuti i staviti u tavicu).
Još jednom razvaljati i preklopiti (2 puta) opet staviti u zamrzivač na 5 min (pripremiti za kremu odvojiti jaja, vagnuti šećer, brašno, uliti mlijeko u posudu za kuhanje).
Treći put podijeliti na 2 dijela, 1 dio ostaviti u hladnjaku drugi dio podijeliti na 2 dijela i razvaljati na veličinu lima izbosti vilicom i peći na 190 desetak minuta (pazi da ne izgori).
KREMA OD VIŠANJA:
1 paket smrznutih višanja (400g)
10 dkg šecera
sok pola limuna + 1,5 dcl vode
40 g gustina
Sve zajedno staviti na vatru, u pola deci vode i soku od limuna, razmutiti gustin i zakuhati do gustog. Vruće staviti na pečenu koru.
KUHANA ŽUTA KREMA:
6 jaja
1 litra mlijeka
25 dkg šecera
limunova korica
ekstrakt vanilije (žlica)
15 dkg oštrog brašna (u tome je i 1 žlica gustina)
Zakuhati litru mlijeka i u to dodati 6 žutanjka izrađenih sa 13 dkg šećera, vanilijom, limunovom koricom i brašnom te malo mlijeka odliti od litre. Kuhati minimalno 10 minuta na srednjoj vatri. Za to vrijeme tuči bjelanjke sa 12 dkg šećera te ih dodati u skuhanu vruću kremu prvo veliku žlicu brzo i jako umiješati potom polako da se ne izbije sav zrak, pa preliti preko višanja i poklopiti sa gornjom korom. Staviti u hladnjak pa u zamrzivač na 15 minuta.
NIKOLINA DIANEŽEVIĆ
TATJANA CAR
Lisnato tijesto:
Od 250 gr maslaca, otopiti 30 grama... Pustiti da se ohladi, brašno prosijati i dodati sol, mlaki maslac i hladnu vodu. Umijesiti tijesto i oblikovati malu lopticu koju prerežemo u križ, pokrijemo i stavimo na hlađenje. Za to vrijeme maslac stavimo u prozirnu foliju i sa valjkom napravimo tanku kocku. Tijesto razvaljamo u obliku leptira, sa sredinom malo uzdignutom kao malo brdašce, na to stavimo maslac i preklopimo kao pismo, valjamo i preklapamo na 4, pa opet razvaljamo i preklopimo na 3, zamotamo tijesto u foliju i hladimo 30 minuta, postupak ponavljamo 3-4 puta, tada je tijesto spremno za pečenje.
Krema za kremšnite:
7 žumanjaka, 170gr šećera i 2 vanilina šećera izmiksamo pjenasto. 300 ml mlijeka pomiješamo sa gustinom i brašnom bez grudica i dodamo u žutanjke. Mlijeko stavimo kuhati i polagano miješamo sa pjenjačom smjesu jaja i gustina i tako dok ne zakuha. Bijelanjke izmiksati sa drugiim 170 gr šećera u gustu pjenu i postepeno dodajemo u kuhanu vrelu kremu sa lopaticom, tako da pustimo snijeg od bijelanjaka da ga malo ostane, jer tako dobijemo lijepe mjehurice i pjenastu strukturu.
Vrelu kremu istresemo na 1 pečenu koru lisnatog tijesta, a drugu koru nakon što se ispekla i ohladila, narežemo na kocke veličine koju želite... posložiti na ohladenu kremu i poslužiti.
Kore se peku na okrenutoj strani lima kojeg smo prethodno izbockali da vilicom da ne naraste previše... ako je jedna kora više napuhana, možete je staviti dole, jer će od topline kreme sama se spustiti.
Sve o novom kulinarskom showu na RTL Televiziji možete pratiti i putem Facebook stranice: https://www.facebook.com/TriDvaJedanPeci