Ostalo

Od ukusnih plodova pripremaju slasna jela!

Gorani od ranog proljeća do kasne jeseni skupljaju gljive, ljekovito bilje, šumsko voće. Od tih ukusnih plodova pripremaju slasna jela, a jedno od najpoznatijih je savijača od borovnica.

RTL
30.04.2014 21:24

Gorski kotar poznat je po gustim šumama pa je zeleni pokrivač skrivao mnoge samonikle biljke. Zato Gorani od ranog proljeća do kasne jeseni skupljaju gljive, ljekovito bilje, šumsko voće. Od tih ukusnih plodova pripremaju slasna jela, a jedno od najpoznatijih je savijača od borovnica.

"Gorani su poznati po tome da vole iskorištavati ta prirodna bogatstva, znaju da je to fino i dobro, te na neki način obožavaju skupljati taj prirodni dar", objasnio je tu 'goransku strast' Andrej Kauzlarić , voditelj hotela Bitoraj u Fužinama nabrojivši potom poznata goranska jela od samoniklih plodova.

"Možemo početi od voća, savijače i štrudle, zatim domaća slatka jela poput pekmeza i džemova te ostalih kombinacija po nekim starim receptima. Tu su proizvodi od gljiva, juhe, maneštre... Ima dosta, i divlji luk i ostalog samoniklog bilja koje Gorani koriste i jednostavno znaju što je dobro", dodao je naš domaćin te otkrio što je potrebno za savijaču od borovnice.

"Treba nam pravo domaće lisnato tijesto koje i mi radimo po receptu naših baka. Treba nam prava mala šumska borovnica, uz dodatak malo šećera i dobre prave ruke da se sve to umijesi. Štrudla od borovnice se poslužuje svježa i vruća", zaključio je gospodin Kauzlarić.