Ostalo

Orahnjača i makovnjača - tradicionalne slastice bez kojih mnogi ne mogu zamisliti uskrsni stol

Uz šunku, rotkvice i hren, treba se nečim i zasladiti ovog Uskrsa...

RTL.hr
15.04.2022 07:30

Orahnjača(ili u nekim dijelovima Hrvatske orehnjača) i makovnjača već godinama su omiljeni domaći kolači čiji se recepti prenose s koljena na koljeno.

One se rade od dizanog tijesta. Ovi ukusni, ali i zasitnikolači uglavnom su se spremali za blagdane ili posebne prilike, zato što su orasi bili skupi i nisu se mogli često trošiti. Mak je bio nešto dostupniji, ali ga se nije moglo dugo skladištiti jer bi užegao.

Za orahnjaču će vam biti potrebni orasi, vanilin šećer, običan šećer, malo mlijeka, grožđice, te neka vrsta alkohola po želji – obično su to rum ili domaća rakija šljivovica. Modernije varijante mogu sadržavati malo limunove ili narančine korice, te sušene brusnice. Mali trik je nadjevu dodati pjenu od bjelanjaka – naime, orasi su dosta masna i teška namirnica, a ukoliko je obogatite ovom prozračnom pjenom, nadjev se neće sabiti, već će ostati lagan i ravnomjerno posložen.

Ako se ipak odlučite na makovnjaču, proces pripreme nadjeva je identičan, samo je potreban jedan dodatni korak – mak je dobro preliti, ili pofuriti, kipućom vodom ili mlijekom, nakon što ga se umiješa sa šećerom.

Lim za pečenje treba dobro nauljitiili namastiti te pobrašniti, kako se orahnjača ili makovnjača ne bi zalijepile. Njihova gornja stana premazuje se jajetom kako bi dobila lijepu zlaćanu boju, a prije serviranja po njoj se može posipati i malo prosijanog šećera u prahu.