"Orehnjača, makovnjača, to je hrana baš najjača. Jedi orah, jedi mak, pa ćeš biti velik, jak!", ispjevao je
A kako su naši kandidati 'opjevali' svoje orahnjače/makovnjače, možete pogledatiu ovom tekstu:
HRVOJE MEDIĆ
Tijesto:
- 40 g svježeg kvasca
- 400 g glatkog pšeničnog brašna
- 80 g maslaca
- 80 g šećera
- 2 žumanjka
- sol
- limunova korica
- 200 – 300 ml mlijeka
Nadjev od oraha:
- 400 g mljevenih oraha
- 200 ml mlijeka
- 200 g šećera
- 100 g suhih grožđica
- limunova korica
- malo cimeta
- 2 žlice ruma
Priprema:
Kvasac razmutiti s malo šećera u mlakom mlijeku pa ga ostaviti na toplom mjestu da se digne.
Brašno staviti u zdjelu, dodati rastopljeni maslac, šećer, žumanjke, sol i naribanu limunovu koricu. Promiješati a zatim dodati dignuti kvasac pa s toplim mlijekom umijesiti mekano tijesto.
Ostaviti pokriveno na toplom mjestu da se diže. Dignuto tijesto lagano premijesiti i razvaljati na pobrašnjenoj radnoj površini.
Tijesto premazati nadjevom od oraha te saviti i premjestiti na pripremljeni lim za pečenje, pokriti i još kratko ostaviti da se diže na toplom mjestu. Staviti peći u zagrijanu pećnicu oko 50 minuta na temperaturi od 180 – 200C. Pred kraj pečenja premazati razmućenim jajem.
Priprema nadjeva:
Mljevene orahe preliti kipućim mlijekom, dodati grožđice, rum, šećer, vanilin šećer, naribanu limunovu koricu i cimet. Sve dobro izmiješati.
MAJA LAJPOLD
Tijesto:
400 g glatkog brašna
mlijeka po potrebi
1 dcl ulja
žlica šećera
malo soli
pola svježeg kvasca
korica limuna + malo soka
1 žutanjak
Nadjev :
300 g oraha
1 žlica ruma
150 g šećera
naranča ( sok+korica)
limun (sok+korica)
2 VŠ
1 jaje
1,5 - 2 dcl mlijeka
S malo toplog mlijeka i žlicom šečera pomiješati kvasac i pustiti da se digne. U duboku posudu prosijati brašno, dodati sol (malo manje od pol žlice), u brašnu napraviti udubinu te naribati koricu limuna, staviti sok, žumanjak, preostalo mlijeko, uzdignuti kvasac te pustiti da se kvasac još malo digne. Dodati ulje te mjesiti (ulupati) tijesto tako dugo dok posuda ne bude čista i dok ne počnu pucati mjehuri. Tijesto pokriti čistom krpom te ga ostaviti da se diže dok ne udvostruči prvotnu veličinu
Za vrijeme dok se tijesto diže napraviti nadjev. Samljeti orahe, pomiješati ih sa šećerom, VŠ, zakipiti mlijeko te preliti po orasima da ne bude niti pregusto niti prerijetko nego mazivo, brzo dodati jedno jaje limunovu i narančinu koricu, malo izmješanog soka, žlicu ruma i uživati u mirisu :)
Nakon toga tijesto kratko premjesiti, razvaljati , staviti nadjev na dvije trećine te zarolati. Štrucu premazati razmučenim jajetom. Peći na 200C stupnjeva 20-ak minuta, te još 20-ak na 180C, kad orahnjača dobije željenu boju pokriti je masnim papirom kako nebi izgorjela!
MARIJANA ZLOMISLIĆ
Sastojci:
10 g šecera (1 žlica)
30 g glatkog brašna
50 ml mlijeka
20 g svježeg kvasca
Za tijesto:
500 g glatkog brašna
1/2 žlicice soli
2 žumanca
1 jaje
180-200 ml mlijeka
30 g šećera
50 g maslaca
1 žlica naribane limunove korice
1 žlica vrhnja
1 žlica ruma
Za nadjev:
500 g oraha
200 ml mlijeka
150 g šećera
100 g groždica
1-2 žlice ruma
cimet
2 žlice meda
limunova korica
vanilija
Za premazivanje:
1 jaje
Za posipavanje:
šećer u prahu
Priprema:
U malo mlake vode otopite šećer, dodajte brašno, mlijeko i izmrvljeni kvasac. Lončić
pokrijte i ostavite tijesto na toplom mjestu neka se diže. U toplu zdjelu stavite brašno, posolite, dodajte žumanca i jaje razmućene s mlijekom, šećer, rastopljeni maslac, naribanu limunovu koricu, vrhnje, rum i dignuti kvasac. Dobro izmiješajte i tucite ili izradite električnom mješalicom dok se ne pojavi glatko (mekanije) tijesto. Zdjelu po dnu pospite brašnom, stavite tijesto, pokrijte i ostavite da se diže dok ne udvostruči volumen.
U međuvremenu pripremite nadjev. Orahe sameljite i prelijte kipućim mlijekom, a grožđice operite i namočite u rum. Pomiješajte orahe i grožđice, šećer, cimet i naribanu limunovu koricu te dobro izmiješajte. Dignuto tijesto na pobrašnjenoj dasci razdijelite u dva dijela, svaki razvaljajte u pravokutnik kojem su stranice dugačke koliko i pleh, namažite nadjevom pa savijte. Savitke tijesta stavite u namazan pleh, pokrijte i ostavite da se opet dižu.
Dignute savijače stavite u već zagrijanu pećnicu i pecite 40 do 50 minuta na temperaturi oko 200C. Pred kraj pečenja premažite ih razmućenim jajem. Kada se ohladi, orehnjaču pospite šećerom u prahu i narežite na šnite.
MARTINA DOROTIĆ
Tijesto:
1 dcl mlijeka
žlica meda
pola svježeg kvasca
žlica brašna (od 350 g)
1 žumanjak
1 jaje
2 žlice otopljenog maslaca
1 žlica ulja
prstohvat soli
3 žlice šećera
1 vanilija
ribana korica limuna
pola čepa ruma
350 g glatkog brašna
Dignuti kvasac. Staviti maslac, jaja, šećere, sol, limun i pola brašna pa izraditi. Dodati dignuti kvasac, sjediniti, pa ostatak brašna. Dizati pola sata, napraviti nadjev.
Nadjev:
2 dcl mlijeka
3 žlice maslaca
b. vanilija
4 žlice šećera
1 žlica meda
200 g maka
korica limuna
žlica cimeta
čep ruma
Pofuriti mlijeko sa maslacem, šećerem pa preliti preko maka, cimeta i ruma. Premazati maslacem prije pečenja i nakon. Peče se na 180 stupnjeva 20-25 minuta (smanjiti na 160 još 5 min).
NIKOLINA DIANEŽEVIĆ
(za dvije štruce)
KVAS:
1 svježi kvasac
2 dl mlakog mlijeka
1 žličica glatkog brašna
1 žličica šećera
Pomiješati i ostaviti da se digne na toplom.
Tijesto:
2 žutanjka
1 jaje
1 žlica šećera
žličice soli
50 ml ulja
korica limuna
500 g prosijanog glatkog brašna s 1 praškom za pecivo
1 dl mlakog mlijeka
Priprema:
To sve i dignuti kvasac pomiješati plastičnom špatulicom. Dalje mikserom sa spiralnim nastavcima miksati i dodavati naizmjence brašno i mlijeko. Umijesiti glatko i kompaktno tijesto, pokriti čistom krpom i staviti da se diže dok ne udvostruči volumen (40min). Za to vrijeme pripremiti nadjev.
Nadjev:
450 g maka
150 g šećera
1 vanilin šećer
4 žlice meda
1 čep ruma
cimet
3 dl mlijeka
korica limuna
Sve sastojke pomiješati i zaliti pofurenim mlijekom, količinu mlijeka eventualno varirati da se dobije gušća maziva smjesa. Razvaljati dignuto tijesto cca 1 cm debelo i ravnomjerno, pa premazati filom.
Uže namotati, i paziti da smo nadjev ravnomjerno raspodijelili da poslije dobijemo lijepi puž"! Premezati žutanjkom ili cijelim jajetom. Staviti u protvan da se još diže, pokriveno krpom. Peći na 180C oko 40 min.
Nakon pečenja ostaviti pokriveno krpom da korica malo omekša, zatim ohladiti i rezati ohlađeno ili mlako.
SNJEŽANA DRUSANY
Tijesto:
400 g glatkog brašna
80 g šećera
2 žumanjka
80 g maslaca
30 g kvasca
sol
limunova korica
2 dl mlijeka
Nadjev:
300 g maka
2,5 dl mlijeka
150 g šećera
vanili šećer
60 g grožđica
rum
limunova korica
cimet
grudica maslaca
U brašno dodati šećer, umućene žumanjke, limunovu koricu, pripremljeni kasac, sol i na kraju rastopljeni maslac i mlijeko. Tijesto ne smije biti premekano zato mlijeko ne dodajemo sve odjednom. Dobro izmješamo i ostavimo na toplome da se diže.
U međuvremenu pripremimo nadjev. Skuhamo mak u mlijeku sa šećerom, ostavimo da se ohladi, dodamo vanili šećer, grožđice koje smo prethodno namočili u rumu, limunovu koricu, cimet, grudicu maslaca i malo ruma u kom su se namakale grožđice.
Dignuto tijesto razvaljamo u pravokutnik, premažemo nadjevom, zarolamo, stavimo u kalup ili na protvan i pustimo da se još jednom diže.
Uključimo pećnicu na cca 160 stupnjeva. Makovnjači napravimo s gornje strane nekoliko rupica (drvenim štapićem ili vilicom), premažemo umućenim jajem i stavimo peći. Pečemo cca 40 minuta. Hladnu makovnjaču posipati šećerom u prahu.
TATJANA CAR
Tijesto:
350gr brašna + još koliko treba za umijestiti i razvaljati tijesto
3 žlice šećera
1 suhi kvas ili 10g svježega
1 jaje
1 vanilin šećer
1 žlica ruma ili nekog aromatičnog likera (rogač)
50gr omekšanog maslaca
prstohvat soli
Nadjev:
300gr oraha
120gr šećera
2 vanilin šećera
150ml tolpog mlijeka
limuniva korica
2 žlice meda
2 žlice ruma
Uzdignuti kvas, umiješati mekano i glatko tijesto i pustiti na toplom da uzađe. Orahe očistiti i samljeti, preliti s vrelim mlijekom i dodati sve sastojke i povezati u fini gusti fil...
Uzdignuto tijesto razvaljati na pobrašnjenog površini, namazati fil i zarolati... Pustiti još da jednom tijesto uzađe dok se pećnica grije na 180-200 stupnjeva, ovisno od pećnice.
Pred kraj premazati tijesto sa žutanjkom i peći dok ne porumeni. Provjeriti je li tijesto i fila pečeno.