Ostalo

Ovo je jedno od najpoznatijih austrijskih jela

S obzirom na veliki utjecaj raznih gastronomskih kultura tijekom stoljeća, Austrijanci su tim uvezenim klinarskim idejama dali svoj pečat i tako oblikovali neka od najpoznatijih austrijskih jela. Među njih ubrajamo i pečeni svinjski vrat.

RTL
21.05.2014 21:43

Sve o našem kulinarskom showu možete saznati na internetskoj stranici 321.rtl.hr

U mnogim austrijski tradicijskim jelima uočljiv je snažan mađarski, njemački, talijanski, slavenski i turski utjecaj. Naravno, Austrijanci su, kao i drugi narodi, tim uvezenim klinarskim idejama dali svoj pečat i tako oblikovali neka od najpoznatijih austrijskih jela. Među njih ubrajamo i pečeni svinjski vrat.

Kako ide postupak pripreme pečenog svinjskog vrata?

"Naravno, trebamo svinjsku vratinu, posoliti ju i lagano premazati sa senfom. 'Našpika' se sa češnjakom, može se i s mrkvom, te se onda stavi na mast na kojoj se peče u pećnici. U Austriji se, pogotovo u hladnija vremena, uz pečeni vrat poslužuje dinstano zelje, pa uz sve to i kuhani krumpir. To je ono što je najbliže Austriji - dinstano zelje i kuhani krumpir kao prilog", objasnio nam je vrsni gastronom Zlatko Puntijar .

Koliko se ta tradicijska jela od svinjske vratine pripremaju danas u Hrvatskoj?

"Austrijska kuhinja je kuhinja cijele Austrougarske kojoj smo i mi pripadali. Normalna stvar da je taj dio gastronomske kulture usko vezan i kod nas je itekako prisutna bila vratina i pripremala se te se i dan danas priprema u obiteljima", zaključio je gospodin Puntijar.

Sve o našem kulinarskom showu možete saznati na internetskoj stranici 321.rtl.hr , a pratite nas i na Facebook stranici te Twitteru.