Sve o našem kulinarskom showu možete saznati na internetskoj stranici 321.rtl.hr
Uz vitešku igru - Alku, postoji još nešto prepoznatljivo, sinjsko... To su arambaši, najpoznatije jelo Cetinjske krajine. Iako nalikuje sarmi, to više stoljeća staro izvorno jelo ima nekih osobitosti. O ukusnim arambašima više zna 'kralj arambaša' Ivica Držak .
Prvo riješimo dvojbu - jesu li arambašići ili arambaši?
"U svakom slučaju su arambaši, nisu arambašići kao što novinari puno puta znaju reći. A onda se moji sugrađani i ja sam ljutimo. Eto, to smo riješili", rekao nam je gospodin Držak iz restorana "Vila Rustika" u Sinju.
"Mi pripremamo sinjske arambaše na najstariji mogući način koji postoji, od sjeckanja svih namirnica koje idu u sinjske arambaše... počevši od tri vrste mesa kao što su junetina, svinjetina, teletina. Dakle, sve ide putem sjeckanja, nema mljevenja mašinom kod mesara i tako. Što znači da moramo sjeckati i ostale stvari kao što su kapula, panceta, pršut... sve one namirnice koje idu unutra moramo pripremiti na način kako su radili naši preci prije 200-250 godina", dodao je gospodin Držak te otkrio:
"Država je zaštitila arambaše, kao što je zaštitila i Sinjsku alku pod UNESCO-om, tako su zaštićeni i sinjski arambaši, naše tradicionalno jelo koje pripada ovom kraju. I mislim da nema razloga da ne bude zaštićeno", zaključio je.
Sve o našem kulinarskom showu možete saznati na internetskoj stranici 321.rtl.hr , a pratite nas i na Facebook stranici te Twitteru.