Ostalo

Ovo jelo simbolizira duh prave bosanske kuhinje

Mnogo je poznatih bosanskih jela, no pite ipak imaju poseban status. Ta naoko jednostavna jela od nadjevenog tijesta na najbolji mogući način simboliziraju duh prave bosanske kuhinje.

RTL
12.05.2014 21:20

Sve o našem kulinarskom showu možete saznati na internetskoj stranici 321.rtl.hr

"Ne bi bilo bosanske kuhinje da nema pite. Pita je glavno jelo u Bosni, poslužuje se kao predjelo, ali u nekim slučajevima i kao glavno jelo. Najpoznatije pite su sirnica, zeljanica, krumpiruša, pita od mesa... To mogu biti slana i slatka jela, slatka poslužujemo od jabuka, višanja...", rekla nam je Branka Pehar iz restorana "Mostovi" u Zagrebu.

Pita je naoko jednostavno jelo, no to baš nije tako. Pripremiti tijesto za pitu i dobro ga razvući nije baš lagano, zar ne?

"Nije, nije. Treba dosta vremena, najbitnije je napraviti dobro tijesto. Ako tijesto nije dobro..., ono mora biti u odgovarajućem omjeru vode, soli i brašna. Mora odstajati, danas se pripremi, a sutra se s njime radi. Ako ne odstoji, onda ja ne mogu to ni bacati, ni dobro rastezati, ništa", dodala je Branka.

Koliko je vama vremena trebalo da naučite tako razvlačiti tijesto za pitu?

"Pa trebalo je dosta, godinu dana da baš naučim ovako bacati tijesto...", otkrila je naša domaćica u restoranu "Mostovi" u Zagrebu.

Buredžik - kakva je to pita?

"Pita buredžik je sitno sjeckano juneće meso, dodatak je sol, češnjak, papar... Poslužuje se uz preljev od vrhnja i jogurta", objasnila nam je Branka Špehar.

Sve o našem kulinarskom showu možete saznati na internetskoj stranici 321.rtl.hr , a pratite nas i na Facebook stranici te Twitteru.