Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
NAJČEŠĆE POGREŠKE

Ovo nikako ne smijete raditi kod uređenja!

Prilikom uređenja nekog prostora, bez obzira je li riječ o kompletnoj adaptaciji ili samo pokušajima 'osvježavanja' postojećeg interijera, nerijetko se znaju previdjeti neki važni elementi. Upozoravamo na nekoliko najčešćih pogrešaka u uređenju interijera.

Image

Iako su se u tavanskim prostorima do nedavno najčešće koristile drvene podne obloge, danas se sve češće koriste i druga rješenja, poput lijevanih podova ili keramičkih pločica. Time se i u ovaj tip interijera unosi dašak suvremenosti, a ako je riječ o podovima svijetlih tonova, prostor će se vizualno povećati, naročito ako su zidovi i stropovi također u nekoj nijansi bijele boje.

Foto: Domus nobilis
RTL|Mirjana Mikulec/ 16.3.2013. u 15:59
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
 • Prevelik ili premalen namještaj – ako u prostoriju manje kvadrature smjestite predimenzioniran namještaj (čest slučaj su sofe i fotelje, ali i komode), prostor će se 'zatvoriti' i izgledati još manjim. S druge strane, u velikom prostoru će lagan namještaj manjih dimenzija djelovati još manje, pa čak i mizerno…Stoga savjetujemo da prilikom kupnje u većim salonima namještaja, a posebno u velikim halama trgovačkih centara imate na umu da predstavljeni namještaj izgleda manje nego što će biti u  vašem stanu ili uredu!
 • Namještaj neadekvatne veličine može se pokazati problematičnim prilikom zatvaranja i otvaranja vrata ili prozora – ove udaljenosti se moraju obavezno uzeti u obzir prije same kupovine!
 • Velike zidne pločice u kupaonicama manje kvadrature – za malene kupaonice svakako nastojte izabrati keramičke pločice manjih dimenzija (npr. 10x10 ili 20x20), ili, alternativno, mozaik, jer će velike pločice vizualno smanjiti prostor.
 • Postavljanje pločica – vodite računa o broju keramičkih pločica! Mjesto gdje se zbog kvadrature i rezanja postavlja samo dio neke pločice neka bude iza vrata, odnosno tamo gdje će se najmanje vidjeti.
 • Previsoki ili preniski gornji elementi u kuhinjama – prilagodite prostor sebi i svojim ukućanima: previsoki elementi će zahtijevati penjanje ljestvama, dok prenisko postavljeni elementi smanjuju vidno polje.
 • Previsoke ili preniske slavine -  previsoko postavljene slavine prskat će na sve strane, dok će se prilikom pranja ruku 'sudarati' s rubom umivaonika ili sudopera. Preniske slavine pokazat će se vrlo nepraktičnima u kuhinjama prilikom pranja većih  posuda.
 • Svijetli namještaj i tepisi u prostorima s malom djecom – razlog se logično nameće sam po sebi. Svijetli namještaj, a posebno bijeli, zahtijevat će posebnu njegu i održavanje, što iziskuje vrijeme i strpljenje, a boravak djece u takvim prostorima tražit će dodatni angažman!
 • Spuštanje stropa u nižim prostorima – danas vrlo popularno spuštanje stropa ispod kojeg se smještaju rasvjetna tijela najbolje će izgledati u prostorima u kojima je visina stropa iznad 2,80 cm.
 • Predugačka viseća rasvjetna tijela – za razliku od visokih prostora, u nižima je bolje postaviti rasvjetna tijela bliže stropu. Predugačka viseća rasvjetna tijela pokazat će se nepraktičnima i zakloniti prostor u pozadini.
 • Uskladite stil uređenja s prirodnim okolišem – ovaj problem najčešće viđamo u vikendicama na moru, u kojima nalazimo namještaj koji se više ne koristi u stanovima i kućama, a stilski pripada klasici ili kontinentalnoj rustici. Ovakvi interijeri će vizualno 'odskakati' od mediteranskog okoliša i naprosto - djelovati čudno i u najmanju ruku nezgrapno.
 • Tamne boje za manje prostore – sve boje tamnijih nijansi, a posebno crna, smanjivat će prostor, stoga se preporučaju samo za interijere većih kvadratura. To posebno vrijedi za boje zidova i zidnih obloga.
 • Postavljanje prekidača za rasvjetna tijela uz vrata spavaće sobe – kako bi se izbjeglo nepotrebno dizanje iz toplog kreveta, svakako savjetujemo da se, osim pored vrata, i uz ležaj postave dodatni prekidači za svjetlo!
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Image

Omiljena TV meteorologinja udala se prošlog vikenda: Blistala je bajkovitoj vjenčanici

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba