Ostalo

Ovo sigurno niste znali o zagorskim puranima

Meso zagorskog purana bilo je u prošlosti cijenjeno diljem Europe. Odoljeti mu nisu mogle ni kraljevske obitelji. Ovo je priča o njima.

RTL
02.04.2014 21:20

Sve o našem kulinarskom showu možete saznati na internetskoj stranici 321.rtl.hr

"Zagorski puran je izvorna autohtona pasmina. Uzgaja se u četiri soja priznata kod nas - crni, sivi, svijetli i brončani soj. Karakteristično za zagorskog purana jest da mora biti vani na paši. U zatvorenom prostoru ne može uspjeti, on mora šetati voćnjacima, travom, pasti... To njegovo držanje i konstantno kretanje odražava se i na kvatiteti mesa", rekla nam je dr. vet. med. Natali Brezović-Savnik iz Klanjca.

Koliko je velik zagorski puran u odnosu na druge pasmine?

"Zagorski puran je u odnosu na pazinskog purana - manji, ali za naša podneblja ovdje se smatra da je meso puno ukusnije. Purice su dvije do tri kile težine, a purani oko četiri i pol kilograma", dodala je Brezović-Savnik.

"Meso zagorskog purana je iznimne kvalitete, bez puno masti u sebi i kolesterola te je izrazite nutritivne vrijednosti s visokim udjelom bjelančevina", zaključila je naša gošća iz Klanjca.

Sve o našem kulinarskom showu možete saznati na internetskoj stranici 321.rtl.hr , a pratite nas i na Facebook stranici te Twitteru .

Kolačići

Ova web-stranica koristi kolačiće. Kolačiće koristimo za pružanje boljeg korisničkog iskustva, lakšeg pregleda sadržaja, analize korištenja, sustava oglašavanja i funkcionalnosti. Klikom na "Slažem se" pristaješ na sve svrhe obrade. Pojedinačne namjene možeš odabrati i urediti klikom na "Saznaj više". Više o kolačićima možeš pročitatiovdje.

Ova web-stranica koristi kolačiće. Kolačiće koristimo za pružanje boljeg korisničkog iskustva, lakšeg pregleda sadržaja, analize korištenja, sustava oglašavanja i funkcionalnosti. Klikom na "Slažem se" pristaješ na sve svrhe obrade. Pojedinačne namjene možeš odabrati i urediti klikom na "Saznaj više". Više o kolačićima možeš pročitatiovdje.