Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
DOBRO POZICIONIRANJE

Pazite gdje staviti slike ili fotografije

Stan bez slika ili fotografija na zidu je prazan, nedovršen, nedorečen... No, nije svejedno kako su razmještene. Dobro pozicioniranje skrenut će pažnju na ljepotu slika i podići izgled interijera. Loše će ostaviti neuredan dojam.

Image
Foto: IKEA
RTL|Mirjana Mikulec/ 22.3.2013. u 11:16
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Moderno je postaviti slike posvuda, uključujući i kupaonice i stubišta, samo treba paziti na kompoziciju.

Stan bez slika ili fotografija na zidu je prazan, nedovršen, nedorečen... No, nije svejedno kako su razmještene. Dobro pozicioniranje skrenut će pažnju na ljepotu slika i podići izgled interijera. Loše će ostaviti neuredan dojam.

Jednu, veliku sliku ili fotografiju nije tako teško smjestiti. Uobičajene su pozicije iznad sofe, iznad kamina, zid u hodniku i slično. No, kako postaviti više slika na isti zid ili u isti prostor?

Image
Foto: IKEA
Image
IKEA

Bitno je da budu postavljene kao jedinstvena, posebna kompozicija koja mora djelovati prirodno i harmonično.

Mogu biti postavljene geometrijski, primjerice da čine trokut, pravokutnik, u nizu itd. Ili, pak, nonšalantno, tako da se slike različitih dimenzija postave u različitim visinama, no to i dalje mora biti kompaktna cjelina.

U svakom je slučaju važno voditi računa o nekoliko pravila. Ako se slike postavljaju iznad nekog komada namještaja, rubovi njihovih okvira ne smiju prelaziti širinu namještaja. Grupiranje slika ne mora nužno biti po stilu, motivima ili tehnici, a ni slike u kompoziciji na jednom zidu ne moraju biti istih dimenzija i u jednakim okvirima.

Za veće prostore izaberite veće slike, a na manje zidove stavite manje. Želite li ipak postaviti neku manju sliku na veliki zid, neka bude u debljem okviru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Želite li naglasiti jednostavnost vašeg prostora, postavite na zid nekoliko slika istih dimenzija, okvira i motiva u ravnoj liniji. Ovakav raspored posebno preporučujemo za prostorije uređene u modernom minimalističkom ili japanskom stilu.

Image
Foto: IKEA
Image
IKEA

U rustici i klasici dobro će izgledati slike raspoređene tako da se izabere jedna središnja oko koje se postavljaju ostale (idealno je kad su manjih dimenzija).

Takav raspored može biti zanimljiviji od geometrijski preciznog, simetričnog postavljanja, a istodobno sugerira toplu atmosferu. Aktualni trend je postavljanje slika u sve prostorije, uključujući i kupaonice te manja stepeništa. Na stepeništima postavite slike tako da se 'penju', tj. da prate stepenice.

Korisni savjeti

  • Prije postavljanja slika, napravite skicu na papiru, što će spriječiti nastajanje suvišnih rupa na zidu. Imate li velik stol, slike rasporedite po stolu dok ne dobijete najbolje rješenje. Kao mogući razmak između slika koristite dimenzije svoga dlana.
  • Središnju sliku u 'kompoziciji' od njih nekoliko dobro je smjestiti tako da se njezin središnji dio nalazi u visini očiju.
  • U kompoziciji ne miješajte uokvirene postere s originalnim umjetničkim djelima.
  • Ako je zid stariji i postoji mogućnost njegova oštećenja, izaberite slike s lakšim okvirima i one manjih i srednjih dimenzija.

Za starije zidove (posebno one koji nisu adekvatno sanirani) savjetujemo trik kako se zid kod zabijanja čavala ne bi dodatno oštetio: izrežite od tanjeg kartona kvadratić i preko njega zabijajte čavao u zid.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Upravo se čita

Image
VEĆ ŠEST GODINA

Luka o braku: 'Smatram da se nisam rano oženio, bila je to ljubav na prvi pogled'

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Image

Omiljena TV meteorologinja udala se prošlog vikenda: Blistala je bajkovitoj vjenčanici

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba