Ostalo

Po čemu je poseban ogulinski kupus?

Ovdje u ogulinskom kraju kupus se uzgaja već stoljećima. Visoka kvaliteta tog izvorno zaštićenog proizvoda temelji se na lokalnoj klimi, tlu i nadmorskoj visini.

RTL
28.04.2014 21:25

Sve o našem kulinarskom showu možete saznati na internetskoj stranici 321.rtl.hr

Zašto je ogulinski kupus poseban?

"Kupus koji raste u Ogulinu, kao i većina drugog povrća, ogledalo je svih osobina koje sadrži naša klima. Znači, od nadmorske visine, sastav tla je specifičan, ilovasto-vapnenast s puno mikroelemenata koji daju taj poseban šmek svakom tom proizvodu, pogotovo kupusu", kaže nam Marinko Sabljak , uzgajivač ogulinskog kupusa.

Kada kupujemo kupus kako možemo prepoznati da se radi baš o ogulinskom kupusu?

"Kada uzmemo ogulinski kupus i razrežemo glavicu napola, mora imati dugački kocen. Ta dužina kocena omogućava veliki broj tankih listova. Inače, listovi su vrlo veliki, elastični i gotovo prozirni. Sarme se lako zamataju i lako se kuhaju", dodaje gospodin Sabljak.

Ogulinski kupus je zaštićeni proizvod. Kako je došlo do toga?

"Mi smo došli na ideju da zaštitimo to naše ime, jer su nam pod ogulinski kupus stavljali sve i svašta", objasnio je ovaj uzgajivač kupusa te opisao koja se sve jela rade od ogulinskog kupusa.

"Kupus s krpicama, kod nas to zovu prisiljeni kupus. Znači, svježi kupus se malo u octu ukiseli i skuha. Što se tiče kiselog kupusa, tu je tradicionalni način... recimo kupus i grah, mogu unutra biti svinjske kožice, rebarca, a pored tog jela imamo sekeli gulaš, odnosno distano zelje s kobasicama te tradicionalno - sarma", zaključio je Marinko Sabljak.

Sve o našem kulinarskom showu možete saznati na internetskoj stranici 321.rtl.hr , a pratite nas i na Facebook stranici te Twitteru.