Play ponuda
Play ponuda
JEDNA OD DIJETALNIH RIBA

Posebnosti potočne pastrve iz Gacke

Potočna pastrva je autohtona vrsta koja oduvijek živi u rijeci Gacki. Vrlo je ukusna za jelo, bogata Omega-3 kiselinama, pa se smatra jednom od dijetalnih riba.

Image
RTL/ 1.5.2014. u 21:24
Play ponuda

Sve o našem kulinarskom showu možete saznati na internetskoj stranici 321.rtl.hr

Rijeka Gacka treća je po veličini rijeka ponornica na svijetu. Izvire i ponore u Gackoj dolini, krškom polju omeđenom Velebitom i Kapelom. Neizostavni dio priče o ovoj prelijepoj rijeci jest potočna pastrva, izvorna vrsta koja oduvijek živi u Gacki.

"Potočna pastrva je autohtona, ima crvene i crne točkice po sebi, te je prepoznata po kvaliteti mesa. Što je žilavija, isključivo je onda tvrđa, pa zbog ishrane i teka je vrlo ukusna za jelo.", kaže nam ribič Ive.

"Smanjio se broj potočnih pastrva u jednom trenutku, ali zahvaljujući ribogojilištu u Pećina... uzgajaju autohtonu pastrvu i poribljavaju cijeli tok ponovno s autohtonom pastrvom tako da ona nije nikako ugrožena", dodaje.

"Najtradicionalnije jelo od potočne pastrve je na mlinarski način. Priprema se u kukuruznom brašnu i svinjskoj masti, zapeče se u pečnici i poslužuje s krumpirom. Osim toga, pastrva na žaru, s roštilja je također poznata. Meso potočne pastrve je od bijele boje prema crvenkastoj bogata je Omega-3 kiselinama, smatra se jednom od dijetalnih riba", rekao nam je kuhar Tomislav.

Sve o našem kulinarskom showu možete saznati na internetskoj stranici 321.rtl.hr, a pratite nas i na Facebook stranici te Twitteru.

Play ponuda

Više s weba

Pročitajte još

Image

Glavne vijesti | 20.10.2010.

Play ponuda

Više s weba