"Iskoristite maštu do krajnjih granica. Tijesto more sadržavati kakao ili orašaste plodove, a možete stavljati i različite vrste brašna. Crostate mogu biti pečene sa pečenim kremama, pečene s voćem, ili mogu biti završene sa sirovim voćem. Nadam se da ćete se opustiti i napraviti nešto jako lijepo", kazala je članica žirija Petra Jelenić .
Jesu li kandidati u najslađem kulinarskom showu iskoristili maštu, to vam nećemo reći, ali ćemo vam otkriti jedan recept, odnosno način pripreme ove poznate talijanske slastice pod nazivom Crostata tutti frutti .
Pomiješajte brašno i šećer i dodajte hladan maslac, pa izmiksajte dok ne dobijete smjesu od sitnih mrvica. U smjesu zatim dodajte žumanjak, sok limuna i malo vode. Zamijesite tijesto, omotajte ga prozirnom folijom i stavite u hladnjak na sat vremena.
Kalup za pečenje premažite maslacem. Razvaljajte tijesto i prebacite u kalup. Od viška tijesta napravite trakice koje ćete složiti u mrežu preko punjenja.
Krostatu napunite pekmezom po vašem izboru, a možete napraviti i kombinaciju od nekoliko različitih pekmeza. Ostavite kalup u hladnjak na jedan sat i prije pečenja premažite tijesto žumanjkom umućenim s malo ulja. Pecite krostatu na 180C oko 25-30 minuta.
Pečenu krostatu ostavite da se potpuno ohladi pa je posipite šećerom u prahu i isjecite.