Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
ETAŽA ISPOD PRIZEMLJA

Pretvorite suteren u ugodan prostor za život

Prilikom unutarnjeg uređenja suterena valja obratiti pažnju na nekoliko važnih detalja koji će uvelike definirati budući izgled čitavog prostora - svjetlo, svijetli namještaj, kvalitetne zidne i podne obloge te unošenje prirode u prostor.

Image
Foto: AS Creation
RTL|Mirjana Mikulec/ 10.10.2012. u 17:45
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Kako je suteren zapravo etaža ispod poda prizemlja, koja je djelomično ukopana u teren te najmanje jednim svojim pročeljem izvan terena, prvi i osnovni zadatak je osigurati što je moguće bolji dotok prirodne svjetlosti – stoga pri izboru prozora savjetujemo potražiti one s tanjim okvirima (bez obzira  je li riječ o drvenim, PVC ili aluminijskim).

Image
Foto: AS Creation
Image
AS Creation

Kako se u suterenskim prostorima može pojaviti problem vlage i plijesni, mogućnost dobrog provjetravanja je iznimno važna, stoga predlažemo da prozori svakako imaju mogućnost otvaranja na kip, što se, za razliku od klasičnog otvaranja takvih nisko smještenih prozora, pokazuje i važnim sigurnosnim elementom.

Osim obavezne dobre toplinske i zvučne izolacije, dobro rješenje za suteren su reflektirajuća i zatamnjena stakla prozora, za koje ne preporučamo teške i tamne zavjese, već prozračne rollo varijante  svijetlih tonova. Alternativno, mogu se koristiti i prozračne, tanje klasične zavjese, ali u tom slučaju predlažemo da se koristi više tekstila kako bi se omogućilo njihovo gusto postavljanje (mnoštvo nabora).

Image
Foto: AS Creation
Image
AS Creation

Kako su svjetlost i osjećaj prozračnosti izuzetno važni čimbenici u svim suterenskim prostorima, predlažemo da umjesto klasičnih, neprozirnih vrata radije odaberete vrata koja su u cijelosti ili djelomično staklena.

S obzirom da su sutereni obično mračniji, predlažemo da osnovni tonovi budu nijanse bijele boje, kombinirane s nježnijim pastelnim nijansama koje će vizualno 'utopliti' prostorije. Drvene podne obloge, kao i drveni udobni namještaj, također će dodatno kreirati osjećaj topline, naročito ako se na podovima nađe i nekoliko višebojnih debljih tepiha manjih ili srednjih dimenzija.

Image
Foto: IKEA
Image
IKEA

Uz svijetle zidove, dobro će izgledati bilo koja nijansa parketa, a savjetujemo da se prilikom postavljanja drvenih obloga u suterenima vodi računa o zaštitnim premazima protiv vlage. Također valja imati na umu da neke vrste drva, poput egzota kao što je tikovina, dobro podnose vlažnije prostore.

Za suterenske stanove preporučaju se vodootporne keramičke pločice sa specijalnim fugama kao i pomno postavljen donji hidroizolacijski sloj. Ako se odlučite za laminat, predlažemo da prethodno svakako provjerite sadrži li sloj otporan na vlagu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Budući da suterenski prostori nisu mjesta s kojih će pucati dobar pogled na okoliš, predlažemo unijeti što je više moguće prirodnih elemenata, kao što je sobno bilje koje će dobro podnositi zasjenjene prostore (primjerice, bršljen).

Image
Foto: IKEA
Image
IKEA

Kod suterenskih stanova, pojava kondenzata i plijesni česta je pojava. Uzrok tome je lošija toplinska izolacija, koja je na starijim objektima izvođena u skladu s tehnologijom svoga vremena.

Savjetujemo vam da ugradite toplinsku izolaciju na unutarnjim zidovima stana: položite na zid stiropor ili uokvirenu kamenu vunu na koju se onda pričvršćuju gips ploče, npr. knauf ili rigips. Važan faktor toplinske izolacije je polaganje parne brane između toplinske izolacije i gips-ploča. Parna brana izvodi se od polietilenske folije i treba imati zabrtvljene preklope folija kako bi se spriječio ulazak zraka.


Image
Foto: IKEA
Image
IKEA


Unutarnje obloge odaberite po vlastitoj želji i stilu. Omogućuju li Vam prilike veće i financijski zahtjevnije, ali dugoročnije zahvate, problem možete riješiti i ugradnjom kvalitetne fasade, koja podrazumijeva toplinsku izolaciju od kamene vune ili stiropora, polimercementni mort armiran mrežicom, impregnaciju i završnu žbuku (mineralnu, silikatnu ili silikonsku).

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Upravo se čita

Image
VEĆ ŠEST GODINA

Luka o braku: 'Smatram da se nisam rano oženio, bila je to ljubav na prvi pogled'

Image
Foto: IKEA
Image
IKEA

 Zaključak: ono na što morate paziti:

  1. SVJETLO – PROZORI
  2. SVIJETLI NAMJEŠTAJ
  3. KVALITETNE ZIDNE I PODNE OBLOGE
  4. UNOŠENJE PRIRODE (TAPETE, ZAVJESE S UZORCIMA BILJAKA… itd)
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Image

Omiljena TV meteorologinja udala se prošlog vikenda: Blistala je bajkovitoj vjenčanici

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba