Sve o našem kulinarskom showu možete saznati na internetskoj stranici 321.rtl.hr
Složenci su tipična mediteranska jela. Nastaju kombinacijom lokalno dostupnog mesa, povrća i začina. Ne smijemo zaboraviti kako je za ukusan složenac važna i posuda u kojoj se priprema. Složenac je neizostavan dio tradicijske kuhinje naših susjeda. Bosanski lonac je najpoznatiji bosanski složenac.
"Bosanski lonac se priprema sa što više povrća i mesa. Počinje se s lukom, mrkvom, češnjakom, mahunama, graškom, paprikom i na kraju dolazi kupus. Tu još idu razne vrste mesa - junetina, govedina i janjetina. Sama priprema bosanskog lonca traje dosta dugo, do pet-šest sati. Što se više kuha, što se više lagano krčka, to je lonac bolji", otkrila nam je Zejna Kvrgić iz restorana "Sofra".
"Postoji priča da je bosanski lonac potekao iz davnina kad su ljudi radili u rudnicima, radili u šumama kao drvosječe... kad ljudi nisu imali hranu koju bi nosili od kuće, a nisu imali vremena za kuhanje, pa bi onda samo stavili sve vrste mesa i povrća u lonac, naložili vatru na otvorenom, stavili lonac i pustili da se krčka", dodala je naša domaćica.
"Bosanski lonac se poslužuje isključivo u zemljanim posudama. Te posude moraju biti tople prije serviranja kako ne bi vukle toplinu iz samog lonca te mora biti jako vruć", zaključila je Zejna Kvrgić.
Sve o našem kulinarskom showu možete saznati na internetskoj stranici 321.rtl.hr , a pratite nas i na Facebook stranici te Twitteru.