Sve o našem kulinarskom showu možete saznati na internetskoj stranici 321.rtl.hr
Kada govorimo o međimurskoj gibanici, onda je tu riječ o višeslojnom nadjevenom kolaču koji nikoga ne ostavlja ravnodušnim.
"Priprema je klasična, vučeno tijesto, sami ga radimo. Moramo ga prosušiti i izrezati na veličinu posude. Stavljamo tri sloja zbog toga da je hrskavije, obično je prvi sloj mak, ali mi stavljamo orahe. Zašto? Zato da bi se 'čulo pod zubom' da nije gnjecava cijela gibanica. Nakon toga stavljamo dva sloja tijesta, opet se prska s maslacem, zadnji sloj je jabuka koja pušta svoje sokove kroz ostale nadjeve. Nakon toga opet idu tri sloja tijesta kao završni sloj. Do 70 posto pečenja se peče preliveno maslacem, na negdje 80 posto završetka se stavi vrhnje s jajem pomiješano da bi to ušlo u sve slojeve, da bi gibanica bila sočnija", objasnio nam je Branimir Tomašić iz restorana 'Mala hiža' u Mačkovcu.
"Mislim da je međimurska gibanica nastala silom prilika jer u to doba nije bilo tih silnih centara, pa kupite orah, pa kupite ovo, pa kupite ono... Danas ima svega. Nekad je malo nedostajalo oraha, pa je bilo više sira, pa je bilo jabuka. Pretpostavljam kada je bilo nečega malo od svega, pa su to sve pomiješali i nastala je gibanica. Mislim da je rezultat baš dobar", zaključio je gospodin Tomašić.
Sve o našem kulinarskom showu možete saznati na internetskoj stranici 321.rtl.hr , a pratite nas i na Facebook stranici te Twitteru .