Ostalo

Priča o pravom domaćem soparniku

Dalmatinska zagora, točnije Poljica, zavičaj su jela koje svojom osebujnošću ostavlja bez daha. Riječ je o soparniku, jelu od tijesta i blitve, koje datira iz davnih vremena.

RTL
22.04.2014 21:23

Sve o našem kulinarskom showu možete saznati na internetskoj stranici 321.rtl.hr

Neka jednostavna jela svojom osebujnošću ostavljaju bez daha. Dalmatinska zagora, točnije Poljica, zavičaj su jednog takvog jela. Riječ je o soparniku, jelu od tijesta i blitve, no sopranik je mnogo više od izvornog jela. Pravi sopranik potražili smo u selu Gata u zaleđu Omiša.

"Za pripremu domaćeg pravog soparnika potrebna je dobra domaća blitva, pravo maslinovo ulje, dobra drva i dobri luk. Naprije se blitva obere, opere, osuši i izreže na male komadiće. U tijesto ide samo sol, voda i brašno. Tijesto se razvalja, stavi se kapula, ulje, sol... sve se dobro izjednači i 15-20 minuta pečenja, pa se malo ohladi, te premaže maslinovim uljem, isjeckanim lukom i to je to", rekla nam je Ljubica Beović iz Obiteljsko poljoprivrednog gospodarstva "Beović" u Gatu.

Kada je nastao soparnik?

"Datira od vremena dok su bili tu bili Francuzi, ima oko 300 godina. Tada su pokorena Poljica, Francuzi su otišli, a mi smo nastavili raditi soparnik", rekao je Jozo Beović .

"U Poljicima je običaj da se, kada se nareže, iz sredine izvadi feta i na sredinu stavi (bukara) boca vina", zaključio je naš domaćin, gospodin Beović.

Sve o našem kulinarskom showu možete saznati na internetskoj stranici 321.rtl.hr , a pratite nas i na Facebook stranici te Twitteru.